Često kršenje privatnosti u BiH

Zakon o zaštiti ličnih podataka u BiH se ne poštuje, izjavio je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Petar Kovačević povodom obilježavanja evropskog Dana zaštite podataka ili Dana privatnosti. Zakon u ovom slučaju krše ne samo privatne kompanije već i javni sektor pa čak i institucije.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Pravo da zna vaše lične podatke, odnosno ime i prezime, jedinstveni matični broj, adresu i telefon i slično, ne može imati bilo ko.

Građani, po zakonu, imaju pravo da odbiju da daju svoj lični podatak ili da traže pismeno obrazloženje zašto nekome to treba i na koji način će se upotrijebiti.

Jedan od slučajeva nezakonitog uzimanja ličnih podatka građana je popis koji je prije godinu dana organizovao novoizabrani gradonačelnik Trebinja, pravdajući to izradom socijalne karte grada.

Vaš matični broj ili kopiju lične karte po zakonu ne smije tražiti ni banka, mada je to kod nas praksa. Čuveno uvjerenje o nekažnjavanju prilikom prijave na konkurs, po zakonu ne smije tražiti ni budući poslodavac bez obzira da li se radi o privatnoj firmi, javnom preduzeću ili instituciji.

U BiH je nažalost praksa da se donose zakoni koji nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka ili da se ispravka pogrešnih ličnih podataka stavlja na teret građana a ne onih koji su napravili grešku.

Za kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka u BiH Agencija može izreći maksimalnu kaznu od 10 hiljada maraka ali Zakon dozvoljava da se plati polovina kazne.

U evropskom zakonodavstvu, koje će BiH morati primijeniti kad tad, za zloupotrebu ličnih podataka može se izreći i kazna u visini od 20 miliona evra.

(BN) 

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

cvijetin

30.01.2018 08:37

Kod nas se trazi licna karta bukvalno za sve: naprimer : kad hocu u banki da promenim 10 eura za km treba licna karta. To nigdje u svijetu nema:

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.