Carine blokiraju razvoj privrede

Privrednici iz BiH odlažu uvoz mašina namijenjenih modernizaciji proizvodnje nadajući se da će, nakon više od dvije godine, početi primjena zakona kojim bi bili oslobođeni plaćanja carine prilikom uvoza tih mašina.

Bosna i Hercegovina 29.01.2018 | 17:09
Carine blokiraju razvoj privrede
U Privrednoj komori Srpske naglašavaju da dadžbine blokiraju modernizaciju proizvodnje.

''Zbog ovog predugog čekanja privrednici su dovedeni u neugodan položaj'', naglašava Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Više od 20 mašina iz Kine i Japana prošle godine bilo je na čekanju, navode u Spoljnotrgovinskoj komori BiH. Nadaju se da više neće biti prolongiranja davno probijenih rokova.

''Ako uzmete u obzir da jedna mašina košta između 200 i 300 hiljada maraka a da je carina koja se trenutno plaća na nju u prosjeku od 5 do 15 odsto lako je izračunati koliko je to privrednicima udar na njihovo poslovanje'' dodaje Ognjenka Lalović, direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH. 

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina čeka zeleno svjetlo Savjeta ministara BiH.

'' Ukoliko Savjet ministara BiH sutra usvoji ovu odluku vrlo brzo će početi i njena primjena, 8 dana nakon objave u Službenom glasniku BiH i praktično vrlo brzo će se stvoriti uslovi da privrednici mogu uvesti tu opremu za proizvodnju bez plaćanja dadžbina'', izjavio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.  

Novi Zakon o carinskoj politici BiH donijeće i druge pogodnosti, a dok ga ne bude u praksi, domaći privrednici odlagaće modernizaciju proizvodnje. 

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

In

29.01.2018 22:41

Briga politicara za modernizaciju proizvodnje oni nas radije vracaju unazad gde su masine bile nepoznanica.

ODGOVORITE
Name

Trieste

30.01.2018 07:54

Kad bi nas mogli natjerati da i hljeb uvozimo i plaćamo carinu...

ODGOVORITE