Zaprepašćen sam takvim licemerjem

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući protestnu notu koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog njegovih izjava u UN o Jasenovcu, rekao je da je zaprepašćen takvim "licemerjem i bezobrazlukom".

  • Vijesti
  • Srbija


Dačić je za Tanjug kazao da je izložbu o Jasenovcu koja je postavljena u UN-u trebalo da organizuje Hrvatska, a ne Srbija te da on u svom govoru nije izneo lažne činjenice i podatke.

"Šta je u tome lažno? Ja sam rekao da je to jedini logor u Evropi koji nije bio pod Hitlerovom Nemačkom, nego pod ustašama, drugo da su tamo ljudi ubijani na najsvirepiji način", rekao je Dačić.

Dodao je da je sistem ubijanja u koncentracionim logorima pod kontrolom Nemaca bio drugačiji - putem gasnih komora, dok je u Jasenovcu postojalo takmičenje čuvara ko će koliko zaklati Srba, Jevreja i Roma te da je iz hrvatskih izvora poznato da je tokom jedne noći pobednik zaklao 1360 Srba i to specijalno izrađenim oruđem za to - „srbosjekom", nožem za klanje Srba.

„Pošto su oni poslali telefaksom tu notu, ja ću im poslati preporučenom poštom imena i prezimena 20.000 dece ubijenih u Jasenovcu i drugim koncentracionim logorima. Barem bi trebalo da ćute iz počasti i sećanja na te žrtve", istakao je Dačić.

On je naveo da je premijera Hrvatske Andreja Plenkovića pomenuo zato što je on obišao Jad Vašem u Jerusalimu i rekao da je zaprepašćen užasima Holokausta i dodao da je i tom prilikom hrvatski premijer spomenuo samo Jevreje.

„Ali, podsetiću da su u Jasenovcu pored Jevreja pre svega stradali Srbi zato što su bili Srbi, zato što je zvanična politika ustaškog režima bila trećinu Srba pobiti, trećinu pokrstiti, a trećinu proterati i to je radio i govorio Mile Budak. Koliko gradova danas u Hrvatskoj ima ulicu koja se po njemu zove?", naveo je.

Dačić je dodao da je nemoguće da se desi da ispred Mauthauzena ili Dahau stoji „hajl Hitler" ili „zig hajl", kao što je ispred logora u Jasenovcu stajala tabla sa natpisom „za dom spremni".

On je istakao da izložba o Jasenovcu u UN-u nije uperena protiv Hrvatske, već protiv zločinaca i onih koji pravdaju zločine, opravdavaju ih, umanjuju, relativizuju.

„Ako ne želimo da nikada više ne bude ovakvih zločina, onda treba svi zajedno da učestvujemo u obeležavanju ovakvih zločina i zato sam zaprepašćen zbog ovakve protestne note", rekao je Dačić.

„Prosto ne mogu da verujem da se neko još ljuti i da mi treba da se izvinjavamo što smo organizovali izložbu o tome kako su nas klali i ubijali. To je stvarno vrhunac licemerja i bezobrazluka", istakao je.

Dodao je da ako to podrazumeva narušavanje odnosa Srbije i Hrvatske, da je spreman da podnese sve konsekvence, ali da smatra da je istorijski važno za srpski narod da se istina o Jasenovcu čula u UN.

On je naveo da nije govorio o aktuelnoj Hrvatskoj, već o NDH koja je bila „velika Hrvatska, do Zemuna, Novog Sada i Šapca" i zapitao „kada je to velika Srbija uopšte postojala".

„Oni i dan danas u svakom govoru govore o velikosrpskoj agresiji, a to je bila velikohrvatska agresija, koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu i obuhvatala deo Srbije. Tamo je živela trećina pravoslavnog stanovništva, milion i 900 hiljada", rekao je Dačić.

Naveo je da nijednom nije spomenuo koliko je bilo žrtava jer ga brojevi žrtava uopšte ne interesuju, već da smatra da kao što Srbija uvažava hrvatske i bilo čije žrtve u svakom ratu, tako bi svako trebalo da se pokloni senima onih koji su stradali od ustaškog noža.

„Ne znam zašto su se oni prepoznali? Ja sam rekao da to nije upereno ni protiv koga, osim protiv zločinaca ili onih koji opravdavaju te zločine", zaključio je Dačić.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je ranije danas da je uputilo notu Republici Srbiji zbog izjava ministra (spoljnih poslova Srbije Ivice) Dačića datih prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac - pravo na sećanje" u UN u Njujorku.

(Tanjug)

KOMENTARI19
POŠALJITE PORUKU

yugosloven

28.01.2018 19:20

NISI BIO NI RODJEN

Jesi li naučio onu pjesmu sote mori sote.

Bajker

29.01.2018 00:03

А сада да се подсетимо шта су неки људи рекли о Курбатима (како их назива Др Осман Каратај,у својој књизи:"У Потрази За Изгубљеним Племеном") 1) "Hrvati nikada u historiji nisu imali vladara koji je govorio njihovim jezikom" (Franjo Josif) 2) "Hrvati, to su dronjci" (Franjo Josif) 3) "Hrvati su izmet ljudskog roda" (Adolf Hitler) 4) "Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato sto se nicega ne boje, nego zato sto se nicega ne stide" (Jovan Ducic) 5 )"Od svih naroda na zemaljskom saru, Hrvati su najgrozniji" (Karl Marx) 6) "Boze sacuvaj nas gladi, kuge i Hrvata" (iznad ulaza u jednu Njemacku katedralu) 7) "Hrvate treba staviti pod starateljstvo" (Teodor Ruzvelt).(Латиница је коришћена јер је текст копиран)

...

29.01.2018 01:20

Mali Srbo

28.01.2018 19:27

Vlada Hrvtske je potpuno zakazala, napravila apsolutno sve krivo sto su mogli napravit. Srbi su tu izlozbu napravili da malo isprovciraju hrvate, a hrvati su nasjele na to. Umjesto da podrze izlozbu i sokiraju srbe sa svoim stavom, a sebe da okrenu od ustvasta i ustaskih zlucina

Marica

28.01.2018 19:27

Ljut na Hrvatsku,Turcima pjeva na uvce.Pravi socijalista.

A Srebrenica, po tvome ponašanju kao da niko nije ubijen a o tvojoj politici da se i ne priča.

Komentator

28.01.2018 20:27

Krajino suzo neko pati, neko pare uz’o...

Ne pitaj ih za prvi milion

29.01.2018 09:26

Uf uf,sta cemo sa tobom .

Re Marica,

29.01.2018 10:41

yugosloven

28.01.2018 19:28

DAN TMURAN JA MAMURAN

lakrdija

28.01.2018 19:37

A Dodik kaze neki dan da ce ponudit Hrvatskoj ponudu o specijalnim odnosima i da nema niti jedno nerjeseno politicko pitanje sa Hrvatima, pa sta je sada ministre????

Neki od njih su njihovi igraci....???

re

29.01.2018 21:32

Ro

28.01.2018 19:53

Zna se o logorima za djecu i o svemu šta su radili u logorima.Oni bi da se o tome ne piše. Ne treba ih slušati šta pričaju

Da se ne zaboravi

28.01.2018 20:23

"Na žezi srašnoj tiho su nas žnjeli, k'o mrtvo klasje koje jedva šušti. To se čula samo krv što iz grla pljušti" stihovi su Hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića, a odnose se na žrtve Jasenovca. Još da bi lijepe sreće pa da originalna Jasenovačka građa nikad nije došla pod ingerenciju predsjednika RS pa je on proslijedi Hrvatskoj, kakav bi tek onda odjek u slobodarskoj Americi imala izložba sa svim tim originalnim eksponatima i dokumentima? Hoću da vjerujem da je narod u RS duboko svjestan ove činjenice i da mu više ama baš niko neće moći podturati priče o tome ko su izdajnici, a ko patriote? Pod pretpostavkom da ne bolujemo svi od kolektivne amnezije.

Analiza zapada

28.01.2018 20:31

Jasenovac je pecat stosu hrvati a Hag je sve rekao o tom pitanju.

Domovinu imate iskljucivo sto godinama satirete sve sto je srpsko, gadlte mi se, povracam na pomisao da se hvalite ustastvom, Gospod vas kaznio.

Ustase

28.01.2018 20:51

Kogde

28.01.2018 20:57

Svaka cast Dacicu. Napokon jedna pametna

PTPC

28.01.2018 21:00

Sačuvaj nas Bože kuge, gladi i Hrvata!

Izraelac

29.01.2018 00:25

Skoro sva familija mi je pobijena u Jasenovcu samo baka i prabaka ostale zive i to pokrstene od katolika , da bi sacuvale glavu sklonjene u neku rvacku porodicu da budu sluge.. al najtuznije od svega sto ovaj Dacic , propali politicar , brani nas od rvata.. pa zar nema niko pametniji i spozobniji pravnik od ovog lika da nam brani pretke i izganja pravdu ???

Zalosno jeste sada o tome govoriti,sta se radilo od 1945-cutalo??,mus....!!! Mozda ponovo izaberu Kurta Valhajma za predsjednika UN....????

re

29.01.2018 21:20

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.