Protestna nota zbog ministra

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je uputilo notu Republici Srbiji zbog izjava ministra (spoljnih poslova Srbije Ivice) Dačića datih prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac - pravo na sećanje“ u UN u Njujorku.

Srbija 28.01.2018 | 16:46
Protestna nota zbog ministra
Na sajtu hrvatskog ministarstva navodi se da je uputilo notu Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 25. januara 2018, prilikom otvaranja izložbe ''Jasenovac - pravo na sećanje''.

Navodi se da se "u noti ističe da su izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene Republici Hrvatskoj i njenim zvaničnicima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Republike Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa", piše u protestnoj noti.

Potpredsjednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je u sjedištu UN u Njujorku otvorio izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav", pozvao je u petak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se sijenima i jasno kaže ko su žrtve.

Jasenovac je jedan od, nažalost, najvećih koncentracionih logora iz perioda Drugog svjetskog rata, podsetio je Dačić.

Isto tako, kazao je, kao što srpski narod ima dovoljno smjelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince.

"Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni sijenima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50, 100 ili 700. Da je jedan čovjek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin to je bruka za čovječanstvo", poručio je Dačić.

Žrtve koje su pale ne smiju biti uzaludne, kazao je Dačić na otvaranju izložbe i takođe poručio da je vrijeme da Ujedinjene nacije o ovome čuju, vide i saznaju, zato što je istina o tome dugo godina skrivana.

Dačić je kazao da holokaust i genocid nema granice i ne poznaje nikakve prepreke.

"Mi smo i ovdje prilikom organizaicje imali protivljenje jedne zemlje koja je govorila da mi manipulišemo brojkama i činjenicama. Nema nikakvih manipulacija, ovdje su istorijske činjenice, imena i prezimena, izjave preživjelih...", naveo je Dačić.

Poručio je takođe da Srbija nikoga ne optužuje osim zločince i one koji brane te zločince jer to je osnova da se ovako nešto ponovi u budućnosti.

"Mi ovde nismo došli da se svađamo, ali naš narod je pretrpeo navjeće žrtve tokom Drugog svetskog rata. Mi imamo obavezu da se toga sećamo. Zbog toga smo mi ovde, a zbog toga su formirane UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uverenju".

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

mm

28.01.2018 16:17

Bravo za Ivicu, ako ove brojke nisu istina neka dokažu hrvati gdje nestade onoliki narod.ima podatak da sa kozare nije bilo vojnika sve do šezdeset i neke

ODGOVORITE
Name

Latinluk

28.01.2018 16:34

Protest protiv istine.

ODGOVORITE
Name

Mali Srbo

28.01.2018 17:50

Bas tako slagali su to i to pobogu sto ne navedete gdje su izlagaci slagali a vi kroti znate samo protesne note juce Sloveniji danas Srbiji mozda sjutra Bosni i Hercegovini dali ima iko u vasem komsiluku da nema prblem sa vama krotima

Name

Mali Srbo

28.01.2018 17:33

Svijet i Srbija imaju jednu istinu; Hrvatska bi da ima drugu,

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

28.01.2018 17:57

E tako se to radi..što se tiče Hrvata i borbe za svoje.Kad bi se neko od Hrvata samo osmjehnuo Ivici ili bilo kojem vođi iz Srbije,odmah bi povukli ovaj tekst iz naslova!

ODGOVORITE
Name

Dodikčović

29.01.2018 06:34

Ma bez sikiriki ljudi to će Dodi i Čović srediti pa hrvati nas i sad brane u Sarajevu:)

ODGOVORITE
Name

Izraelac

29.01.2018 15:37

Rvati su se nadali da kad udju u EU vise niko nece spominjati Jasenovac. Cak su mislili da ce takvu podrsku dobiti od Njemacke koja je rvate podrzavala u otcjepljenju .. Al ce se na kraju Merkelova zgorozavati Rhvatima koji zive u 21 vijeku...

ODGOVORITE