Vučić u Davosu sa Tilersonom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, uoči obraćanja predsednika SAD Donalda Trampa na ekonomskom forumu u Davosu.

Srbija 27.01.2018 | 16:05
Vučić u Davosu sa Tilersonom
Predsednik Srbije ocenio je da će biti zanimljivo da se čuje kako će američki predsednik reagovati na izjave evropskih političara povodom njegove politike "Amerika na prvom mestu".

"Važno da je čujemo šta misli američki predsednik", rekao je Vučić, našalivši se sa srpskim novinarima što vidi koliko su uzbuđeni što će slušati Trampa.

Izuzetno je važno, međutim, i ono što se moglo čuti od italijanskog premijera, nemačke kancelarke, francuskog predsednika, istakao je.

"Mnogo toga smo mogli da saznamo, počev od multilateralizma do toga kako i na koji način oni vide svoju borbu protiv protekcionističkih mera, protiv onog što je Trampova karakteristika unutrašnjih mera", rekao je Vučić i dodao da kada se govori o SAD nema unutrašnjih, već je sve spoljna politika.

On je istakao da će biti interesantno kako će Tramp da reaguje na to i predstavi svoj projekat "Amerika na prvom mestu" i zašto se okrenuo samo svojim unutrašnjim problemima, pre svega njihovom rešavanju. Vučić je podsetio da su SAD najznačajnija zemlja jer ostvarike 24,7 odsto svetskog BDP-a. Tek nakon SAD slede Kina i EU sa 17,7 i 17,5 odsto svetskog BDP-a, i posle daleko sledi Japan sa 6 odsto, naveo je on.

"Amerika je strašno važna i mislim da je Evropa preuzela primat tog svetionika demokratije, sloboda, ekonomskih sloboda, što je moglo da se vidi u Davosu, i kriz kratke ali jasne kritike koje su kancelarka Angela Merkel, pa i Emanuel Makron uputili američkom predsedniku", ukazao je on.

Rekao je da će se videti danas šta će Tramp da kaže, dodajući da će biti zanimljivo i veoma važno za nas.

Potom se na marginama samita sastao i sa Trampovim zetom Džaredom Kušerom.



Sa njim je srdačno porazgovarala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Čućemo i o tome kakva će snaga dolara da bude. Nisam se šalio kada sam rekao da slabiji dolar znači veći izvoz Amerike, veću proizvdonju Amerike i veći broj turista u SAD, a istovremeno manji odliv američkih turista u Evropu. To su neke pozitivne stvari za SAD, a za nas je takođe dobro jer znači manji dug Srbije, koji je na današnji dan 57,2 odsto BDP-a", rekao je Vučić.



Istakao je da ništa u svetu nije isto ukoliko se Amerika pomera levo ili desno. 

"Kada se radi o nekom ko ima četvrtinu svetskog bruto-proizvoda onda je potpuno jasno o kakvoj se sili i moći radi", podvukao je predsednik Srbije. 

(Kurir/Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Borac rs

27.01.2018 16:01

DALI GA JE MOLIJO DA UKINU SANKCIJE DODIKU. TO JE NJEMU BITNIJE OD SRBIJE.

ODGOVORITE
Name

Je

27.01.2018 17:42

Je obavjestio ga da su trazilu iz Rajevosa da se Mule apsi.I da nije ceo.On ti to da radi.