Vučić: Nema priznanja Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Davosu sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem.

Srbija 25.01.2018 | 16:01
Vučić: Nema priznanja Kosova
Vučić je za rekao da su razgovarali o nastavku dijaloga i rešavanju problema.

Kako je naveo, ne razume zašto su prihvatili samo razmenu informacija kada je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali se nada da će oni pronaći njegove ubice.

Predsednik Srbije je poručio da je važno da se razgovara i razmišlja o budućnosti srpskog i albanskog naroda. 

"Imali smo sastanke sa Albancima koji su ovde predstavljeni u skladu sa onim kako je dogovoreno – dakle Kosovo zvezdica Rezolucija 12 44", rekao je srpski predsednik. 

Naveo je da je važno da nastavimo da razgovaramo i da razmišljamo o budućnosti i srpskog i albanskog naroda. 

Na konstataciju da će učestvovati na više skupova na kojima se "zapravo govori i o Srbiji i Kosovu" i na pitanje da li to treba da nas raduje ili zabrine, predsednik Srbije je rekao da se ovde ne govori o Srbiji i Kosovu, već o Beogradu i Prištini, a da Tači govori o Srbiji i Kosovu, dok neki ne govore uopšte o Srbiji i Kosovu... 

"Da, govori se o našim odnosima i nije laka godina pred nama, u svakom slučaju. Pošto ne mogu da komentarišem gluposti koje pojedini ljudi na srpskoj političkoj sceni izgovaraju – mi moramo da odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, hoćemo u budućnosti, i da imamo realan i ozbiljan pristup da izgubimo najmanje što moramo, a da dobijemo najviše što možemo", rekao je Vučić. 

On je naveo da je bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi mora da budemo pomalo ljuti i nezadovoljni. 

"Mi moramo da je odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, šta je to što hoćemo sa sobom. U budućnosti da imamo realan, ozbiljan i odgovoran pristup. Da izgubimo najmanje što moramo a da dobijemo najviše što možemo i ja sam bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni i ljuti. Ako neko misli da može da dobije sve, a da drugi ne dobiju ništa, mislim da je to pogrešan put i da on nikada neće dovesti ni do kakvog rešenja", rekao je Vučić. 

Ako neko misli da je ideja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine samo da Srbija mora da prizna Kosovo i to je to, "onda – hvala, doviđenja", rekao je predsednik Srbije. 

Vučić je to rekao na pitanje da li postoji mogućnost da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi se pitanje KiM rešilo, umesto "mrcvarenja" u Briselu, koje traje već godinama. 

Predsednik načelno ne odbacuje ni tu mogućnost, mada se, kako kaže, plaši da bi eventualna konferencija "prošla bez dogovora". 

Vučić je, naime, objasnio da o kakvom god formatu da je reč – "neko mora da pokaže dobru volju, da razume da je kompromis ne samo da očekujete u kojoj ćete formi dobiti sve", kao što to, primetio je, Tači očekuje, već moraju da postoje ustupci sa obe strane. 

"Ako ste u stanju da to uradite, spremni smo da razgovaramo. Ako vi kažete ''Srbija mora da prizna Kosovo i to je to'', onda, hvala, doviđenja", poručio je Vučić. 

Na pitanje da li je Priština spremna na kompromise, odgovorio je da nije u stanju da govori u njihovovo ime. 

"Biće oni po hodnicima, vidim da imaju dovoljno slobodnog vremena, pa ih pitajte", kazao je Vučić novinarima. 

Aleksandar Vučić sastao se i sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom. Posle sastanka, predsednik je rekao da su razgovarali o investicijama. 

"Znate da smo jedva uspeli da sačuvamo poljsku investiciju, 'Telefoniku' u Zaječaru, i sada oni rade dobro. Stigla je i njihova firma u Smederevsku mlekaru, u Prvu iskru Barič. Dolazi sve više poljskih investitora, mi želimo da ih ugostimo, da dođu u našu zemlju", rekao je Vučić. 

Dodao je da se trgovinska razmena sa Poljskom uvećava iz godine u godinu i da Poljska postaje zemlja koja je petnaesta po našem izvozu, a šesta po našem uvozu. 

"Njen značaj u Srbiji raste, kao što raste značaj Poljske u EU", naveo je Vučić. 

Aleksandar Vučić se na marginama foruma u Davosu sastao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.



(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

popara

25.01.2018 15:09

Vucic pocinje da brine o buducnosti i drugih naroda,Albanaca,sutra Bosnjaka,Hrvata....da nije tragicno bilo bi smijesno.

ODGOVORITE
Name

Драги

25.01.2018 15:54

Могу само да га отму и то без сјевера а ми га дати добровољно нећемо никада. Може ти то бити смјешно али је тако и никада неће бити другачије.

Name

blbl

25.01.2018 15:43

Izgleda da samo vama nije jasno da je Kosovo zavrsena prica za sva vremena. O tome ste trebali razmisljati 1999 godine a ne podrzavati Milosevica u etnickom ciscenju Kosovara. Presli ste se u racunici i sada je gotovo.

ODGOVORITE
Name

@blbl

25.01.2018 16:06

Sve je njima jasno samo sto Srbi vole da im se laze,a ovi opet lazu jer znaju da to pije vodu,takav mentalitet.

Name

Luu

25.01.2018 15:54

Je... Kosovo. Pokazi nam nalog za hapsenje Dodikapa :-)

ODGOVORITE
Name

Piksi

25.01.2018 22:31

Njih veže Prointer, m:tel, Grand trade...

Name

300 sparta 1389 Obilic

25.01.2018 16:12

Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

cica

25.01.2018 16:48

Trla baba lan da joj prode dan,da joj prode dan.smijesno.

ODGOVORITE
Name

Cica

25.01.2018 17:18

Pisi svoje ime i ne koristi tudje!!!

Name

ccccc

25.01.2018 18:58

"privremenih" sta je sad ovo nesto novo AHAHAHHA

ODGOVORITE
Name

In

26.01.2018 00:17

Dokle ces lagati narod kosovo si dao.

ODGOVORITE