Vučić najavljuje odluku za Kosovo

Neće nam dozvoliti ulazak u Evropsku uniju bez jasno riješenog pitanja granica. Kako ćemo da ga riješimo, to je druga stvar. Hoćemo li da ga rješavamo ili nećemo? Narod će svakako na nekom referendumu morati da kaže šta misli o tome - izjavio je predsjednik Aleksandar Vučić.

Srbija 25.01.2018 | 10:21
Vučić najavljuje odluku za Kosovo
Vučić je rekao da će za dva, dva i po mjeseca predložiti najmanje loše rješenje za Kosovo. On, kako je naglasio, svakako neće bježati od toga da kaže šta je najmanje loše rješenje, jer dobrih rješenja nema. On je istakao da imamo težak problem, tj. da niko ne želi da preuzme na sebe ništa.

''Toma Nikolić i ja, pa čak i Šešelj nije imao ništa protiv toga, podržali smo donošenje Ustava 2006. godine iako smo bili opozicija, ali smo imali državotvorni pristup. Ovi danas neće ni da razgovaraju jer ne znaju šta bi rekli'', rekao je Vučić i istakao da svi „čekaju da on završi sve i da mu potom odrube glavu, a u sebi se zahvaljuju bogu što ne moraju to da rade“.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za „Blic” da je vrijeme EU već iscurilo.

''Mislim da je posljednji rok koji će EU tolerisati kraj ove ili početak 2019. godine. Trenutak odluke se svakako primiče'', navodi Popov.

On kaže da se iz ponašanja zvaničnika, uključujući i predsjednika Srbije, ne može zaključiti u kom pravcu ćemo ići.

''Mislim da ni onaj koji će potpisati pravno obavezujući dokument ili koji će odbiti da ga potpiše još nije siguran šta će uraditi. Ako problem nećemo da ostavimo pokolenjima, kako Vučić kaže, onda očekujem potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma'', navodi Popov.

Kada je riječ o referendumu, Popov ističe da je to najdemokratskiji način, ali i najbolje sredstvo manipulacije.

Plašim se da bi se moglo dogoditi da dvije trećine budu protiv i onda neka nam je bog u pomoći. Možemo da zaključamo evropsku perspektivu - zaključuje Popov.

Sonja Liht, predsjednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, kaže za „Blic” da ovdje nije riječ samo o ulasku u EU.

''Zbog daljeg razvoja zemlje i dovođenja čitavog regiona do neophodnog nivoa stabilnosti, biće neophodno da potpišemo pravno obavezujući sporazum. Duboko sam uvjerena da je neophodno da dođe do dugotrajnog društvenog ugovora koji će omogućiti da Srbi i Albanci u ovom djelu svijeta žive u miru i prosperitetu'', navodi Liht.

Ona ističe da pitanje neriješenih granica postoji na više mjesta u ovom regionu, da je ono teško rješivo, ali neophodno za stabilnost.

Rušenje Specijalnog suda za OVK

Odluka predsjedništva parlamenta da Ramušu Haradinaju proslijedi poslaničku inicijativu o ukidanju Specijalnog suda za zločine takozvane OVK je tema svih prištinskih medija, a „Zeri” pod naslovom „Rušenje Specijalnog suda je sada u rukama premijera” piše da ima rok od mjesec dana da odgovori na tu inicijativu. On je novinarima rekao da još nije zvanično primio dokument, a kosovski analitičari kažu da je ta inicijativa upućivanjem vladi primila oblik zakonskog akta.

Portal Antipres piše da je nakon gotovo mjesec dana drame zbog inicijative 43 kosovska poslanika kojom se zahtijeva da parlament opozove raniju odluku o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK, to pitanje prebačeno u ruke premijera Haradinaja, za kojeg kažu da je jedan od najvećih protivnika ovog suda od samog njegovog formiranja.

Haradinaj se, naime, navodi ovaj medij, nadao da će proces usvajanja inicijative ići kroz parlament, pa je 23. decembra, dan nakon prvog propalog pokušaja njenog usvajanja zbog nedostatka kvoruma, rekao da je Skupština ta koja utvrđuje obaveze vlade. Strane diplomate su jasno upozorile kosovske lidere da je pokušaj ukidanja Specijalnog suda velika greška.

''Želim da jasno kažem da se SAD protive svakom pokušaju da se ukine ili izmijeni zakon o Specijalnom sudu. Ovo je neprijatno. Ako ova inicijativa bude uspješna, onda će biti izuzetno negativnih implikacija za budućnost Kosova'', rekao je američki ambasador u Prištini Greg Delavi.

„Samo ne potpisuj ništa“

Podsjetio je da mu je i u Lapljem Selu gospođa Vulićević rekla: „Samo, sine, ne potpisuj ništa”, kao što mu i njegov otac govori.

''Ja ga pitam „a šta misliš ti, je l’ mora neko da donese neku odluku u ovoj zemlji” - rekao je predsjednik. On je naglasio da smo već imali tu situaciju da se ne potpisuju i ne donose odluke:- A znate li šta smo mi sve dobili i kupili vrijeme i mir Briselskim sporazumom'', zapitao je Vučić.

On je istakao da moramo da se dogovaramo šta ćemo učiniti u budućnosti i da od sukoba sa Albancima „nema vajde i sreće”.

''Nisu oni jači od nas, ni neki drugi, ali mi ni ne treba da budemo jači, već bogatiji, uspješniji, da brže grabimo i pristižemo one koji su ispred nas, da imamo više stranih i domaćih investicija'', istakao je Vučić.

Dačićevo razgraničenje

Ideja ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o razgraničenju šta je srpsko, a šta albansko, kao trajnom rješenju, izazvala je brojne reakcije u javnosti. Dačić je rekao je da bi podjela KiM bilo jedno od boljih rješenja i da bi to bilo u interesu i Srba i Albanaca.

Takav dogovor, odnosno trajno rješenje odnosa Beograda i Prištine, mogao bi da se postigne na međunarodnoj konferenciji pod pokroviteljstvom EU, ali i SAD i Rusije - rekao je Dačić i dodao da za takav scenario raspleta - podjele Kosova, nema zvanične podrške ni u Beogradu, ni u Prištini, kao ni u većini svjetskih centara moći. Dačić je naglasio da je to samo njegov lični stav, piše Blic.rs.

Kutlešićeva realna unija

Vladan Kutlešić, profesor Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta Union, predstavio je prijedlog o realnoj uniji nezavisnih država Srbije i Kosova, koje bi ipak ostale međusobno povezane.

''Moj prijedlog pretpostavlja da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi ono ostalo institucionalno u vezi sa Srbijom. To bi bila carinska unija koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku. U tom slučaju, dinar ne bi morao da bude jedinstvena zvanična valuta, ali bi se koristio kao sredstvo plaćanje na Kosovu''.

Izvor: BN/Blic

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Pendula

25.01.2018 09:29

Sljedece je odricanje od Republike Srpske !

ODGOVORITE
Name

Piksi

25.01.2018 09:44

Šta je njima sveto osim love i vlasti??? Prodali bi sve!!!

Name

Cirkus

25.01.2018 14:58

Reko tata tako. Nista sine ne potpisuj neka drugi potpisu. Jebes drzavu gdje tzv presednik mora pitat tatu i mamu cak punca i punicu sta misle sta treba da uradi. Joj cirkusa od drzave. Zali boze ima tamo i postenog naroda al dzaba sve kad neposteni vode je.

Name

re Cirkus

26.01.2018 00:37

Treba da shvatiš da to što ti opisuješ nije predsjednik, nego kralj ili neki drugi monarh koji radi šta hoće i ne mora nikoga da pita. Ja sad shvatam zašto se naši predsjednici ponašaju više kao monarsi - zato što naš neobrazovani narod voli autoritarne vođe koji ne pitaju narod ni za suvu šljivu i bahate se kao da je zemlja njihova ćaćevina. E pa nek proba predsjednik da donese odluku na svoju ruku, narod treba da ga izbaci naglavačke iz predsjedničke kancelarije, i ja ću biti tamo da im pomognem.

Name

dzoo

25.01.2018 09:31

Normalno moras priznati Rs se proci inace ode i ona u pm.Pusti te nas da zivimo na nasim njivama i ne brini te se za RS i bosnu.

ODGOVORITE
Name

Udba j..či naše sudbine

25.01.2018 17:22

Ode Crna Gora, Kosovo, u Hrvatskoj nas protjerali...a ovi naši “lideri” dželatima da udovolje i dalje.

Name

Role

25.01.2018 09:51

Ako pokrajina IMA pravi na odcjepljenje onda IMA i republika

ODGOVORITE
Name

075

25.01.2018 10:02

@ Role IMA, sutra ali malo sutra!

Name

role

25.01.2018 12:53

Pitaj svoje ideologe i izdajnike šta uradiše 1974,a paraleliziranje ova dva pojma je retardirano.

Name

Pinokio

25.01.2018 10:23

Prica jedno radi drugo. Ne zmotaji Vucicu vise vec reci jasno i glasno da si priznao Kosovo. Sada kako vidim zeli malo da Srbuje po Republici Srpskoj i time skrene paznju sa onog sto se stvarno desava.

ODGOVORITE
Name

Martin

25.01.2018 10:32

Izgledno je da je Srbija satjerana u ćošak i da joj ponestaje manevarskog prostora. Ako potpiše pravno obavezujući sporazum o priznanju Kosova, u bliskoj budućnosti će potpisivati iste takve sporazume sa Sandžakom, Vojvodinom, istočnom Srbijom....itd. Srbija će ostati Terazije i Knez Mihajlova. Vlast treba da pita narod na referendumu i gotova stvar. To vam je kao sa vunom, kada počne da se odasipa džemper, čovjek veoma brzo ostane go. Pametnom dosta!

ODGOVORITE
Name

Re Role

25.01.2018 10:46

E moj Role..........Veoma je opasno za Srpski narod što nema jasnog i brzog stava o priznanju Kosova čime se situacija usložnjava.Mora se shvatiti da su na naplatu dosla sva dosadašnja kurčenja Srbijanskih političara vezano za ignorisanje interesa velikih sila.Zar neko misli da ovo Dodikovo kurčenje neće nekad platiti Srbi u RSu,a tvoje mlataranje po portalu baš je u tom stilu.Okreni se komšiji-susjedu,prijatelju,obiđi malo familiju i druži se.Predlažem ti da ravališ mobitel i da se malo uz lopatu relaksiraš.

ODGOVORITE
Name

turboskara

25.01.2018 10:57

Srbija če priznati kosovo nema gdje dalje-Kosovo je nezavisno što je i pokazalo dolaskom Vučiča na kosovo gdje je morao tražiti odobrenje da dodje na kosovo.Ali vazno je da Bosna ne priznaje kosovo. nakraju ce bih i rs ostati zadnji Srbioja ima svoji problema sad oko sandžaka vojvodine-Sve je to je..na politika gdje se sve kupuje prodaje i gleda samo interes. a narod je uvjek na zadnjem mestu i služi za manipulaciju i glasove za izbore

ODGOVORITE
Name

Smajo

25.01.2018 11:15

da Bakir pod hitne sazove savjet za nacinalnu bezbjednost jer Vucic ocigledno najavljuje priznanje Kosova. Niko ne moze da zivi bez srca i ne zelimo da imamo mrtvaca pored sebe ako se ovo desi.

ODGOVORITE
Name

Kumic

25.01.2018 11:17

Martin u brisel Martin iz brisela

ODGOVORITE
Name

Kowalski

25.01.2018 11:24

Да ли је неко тражио од Украјине да се одрекне Крима или Домбаса?

ODGOVORITE
Name

Or

25.01.2018 12:32

Ili Gruzija Abhazije i Južne Osetije?

Name

Miko

25.01.2018 11:35

Ti si predsjednik,nisam ja ti ces da odgovaras za sve sto radis,kako ste narodu lijepo obecavali,sada to ispunite, nemojte u vas nerad uvlaciti druge,da je kojim slucajem SESELJ predsjednik prvi bi ga ti optuzio za ono sto radi.Sto si trazio to si i dobio misli i ti malo glavom,a ne samo tvoji savjetnici , i nekukumaci vise idez ni na zivce

ODGOVORITE
Name

guto

25.01.2018 11:41

...dolazi vreme gutanja krastavih žaba....!!! ...dolaze zla vremena....!!! ...dolaze godine bede....!!! ...dolazi novi rat....!!!

ODGOVORITE
Name

глас народа

25.01.2018 12:55

И ладно ће га признати душа продана! А онда смо ми у Републици Српској следећи и нас ће се одрећи и утопиће нас у унитарну бих и онда чему све оне жртве и рат за ослобођење?! Увијек сам говорио да је јајара и продана душа пууу! Сви на улице ако то потпише и промјенити цијели систем!

ODGOVORITE
Name

dzoo

25.01.2018 13:55

Doslo vreme da se plati sve stonse pozubalo.