Prve informacije daju nadu

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da prve informacije o ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića daju nadu da bi uskoro mogla da se otkrije istina.

  • Vijesti
  • Srbija


Dva dana nakon ubistva Tači je, u danas objavljenom intervjuu za Dojče vele, rekao da ne želi da ugrožava istragu, niti da prejudicira ko stoji iza tog ubistva, ko je podstrekač, a ko izvršilac.

"Ovo je borba protiv kriminala, borba za rasvetljavanje jednog teškog ubistva jedne političke ličnosti – bez obzira na motiv: kriminalni, politički, mafijaški ili etnički – mada do sada nemamo informacije da ovo ubistvo ima etničku ili političku pozadinu", naveo je Tači. 

Kako kaže, dobrodošla je svaka saradnja kosovskih institucija sa onima iz Srbije, "ali istragu vrše institucije Republike Kosovo". 

Tači ističe i da je Ivanović imao i srpsko državljanstvo, a pozvao se i na Ivanovićeve izjave da je najveće probleme imao sa Srbima, i da mu oni prete. 

Tači smatra da je cilj Ivanovićevih ubica bio da "naškode Kosovu, međuetničkim odnosima između Albanaca i Srba na Kosovu ili da stvore još veći razdor između Srba na severu Kosovu". 

Kaže da želi da veruje da je ubistvo Ivanovića "pojedinačan, izolovan slučaj", ali da, kako je rekao, ne može da kaže da se to dogodilo slučajno i da nije dobro isplanirano. 

"Ipak, bezbednosno stanje na Kosovu je vrlo dobro. Već pet-šest godina nije bilo nikakvog ozbiljnijeg međuetničkog ili političkog incidenta. Jedinice Kfora se konstantno smanjuju, što je rezultat poboljšanja bezbednosne situacije. Institucije države preuzimaju dužnosti od Euleksa, tako da je Kosovo dobar primer mira i stabilnosti", tvrdi Tači. 

Na pitanje kako objašnjava upozorenje američkog Stejt departmenta da je Kosovo ugroženo i da američki građani ne bi trebalo da putuju na Kosovo, pogotovo na sever, Tači navodi da ne može da to komentariše pošto oni "naravno imaju svoje informacije". 

"Taj izveštaj je objavljen smo dva-tri dana pre ubistva Ivanovića... Mi konstanto imamo informacije i naznake da pojedinci rade protiv stabilnosti Kosova. U tom izveštaju se govori samo o određenom delu Kosova, onom koji je već dvadeset godina izvor krize, nestabilnosti, kriminala, mafije. Ali je i izvor ekstremnih političkih zloupotreba, gde je vrlo teško razdvojiti šta je kriminal, a šta politika", kaže Tači. 

Zamenik komandanta Kosovske policije u Severoj Mitrovici Besim Hoti izjavio je nešto ranije da u ovom trenutku nema osumnjičenih, niti informacija, koje bi mogle biti objavljene u javnosti.

(B92)

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.