Ples, najbolja vježba za sporije starenje tijela i uma

Fizički aktivni ljudi mogu da uspore proces starenja svog mozga, a samim tim i tela, tvrdi studija objavljena u časopisu "Frontiners in Human Neuroscience".

Zdravlje 24.01.2018 | 15:20
Ples, najbolja vježba za sporije starenje tijela i uma
Posebno dobra aktivnost, koja najviše utiče na odlaganje starenja, i mentalnog i fizičkog, jeste ples. Kako objašnjava doktorka Ketrin Rehfild, fizička aktivnost ima efekat usporavanja i sprečavanja propadanja mentalnih i fizičkih sposobnosti uobičajenog za starenje.

Pored plesa, i vežbe izdržljivosti su te koje povećavaju onaj deo mozga koji je najskloniji propadanju. Samo plesanje je posebno korisno za održavanje ili čak popravljanje ravnoteže, prenosi Nedeljnik.

Naučnici su za istraživanje odabrali 52 volontera starosti od 63 do 80 godina i podelili ih u dve grupe; jedna se učlanila na ples, a druga je bila sportska kontrolna grupa. Oni koji su plesali imali su stalne promene koreografije i tražilo se od njih da to sve zapamte.

Program sportske grupe uključivao je vežbe snage, izdržljivost i fleksibilnost. Kod obe grupe je primećeno uvećanje hipokampusa, područja mozga koje je najsklonije propadanju zbog starenja. Taj deo mozga je, takođe, zadužen za memoriju, ravnotežu i učenje. Kod onih u plesnoj grupi povećali su se i delovi leve stane hipokampusa, i poseban deo desne strane pod imenom subikulum.

Plesanje, posebno ono praćeno promenama koreografije, bolja je aktivnost od nekih aktivnosti koje zahtevaju ponavljanje, kao što je vožnja bicikla ili hodanje. Oni iz plesne grupe su, takođe, puštali različite žanrove muzike, a plesnu rutinu bi promenili svake dve nedelje, i izvodili različite pokrete rukama, formacije, korake, ritmove i brzine.

Mnogo je važno prepustiti se muzici i ne razmišljati da li izgledate smešno, jer ona ima terapeutski efekat i podstiče zadovoljstvo i sreću.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar