Šakiri prijeti zatvorska kazna zbog utaje poreza u Španiji?

Kolumbijska pevačka zvezda Šakira optužena je za utaju poreza i ukoliko se ti navodi pokažu kao tačni, mogla bi se naći i iza rešetaka.

Zabava 24.01.2018 | 11:43
Šakiri prijeti zatvorska kazna zbog utaje poreza u Španiji?
Španski poreski zvaničnici, nakon tvrdnji da Šakira nije platila pun iznos poreza na prihode, naložili su istragu finansija 40-godišnje pevačice u periodu od 2011. do 2014. godine, piše katalonski list Vangardija.

Poreska agencija Španije tvrdi da je Šakira živela u Španiji u pomenutom periodu i je stoga trebalo da plati porez na zaradu koju je stekla u čitavom svetu, a ne samo na teritoriji te zemlje.

Državni tužioci treba da utvrde da li postoji osnovana sumnja i, u slučaju da postoji, pokrenu formalnu istragu.

Izvori bliski kantautorki koja je 2015. godine postala španski rezident sa punim poreskim obavezama kažu da je ona uvek plaćala sve dažbine i da sve moguće neregularnosti mogu da budu rezultat greške nastale zbog različitih kriterijuma, a ne namerno izbegavanje plaćanja poreza. 

Katalonski list navodi da bi moglo da se desi da ta neslaganja iznose i nekoliko desetina miliona evra poreza, što znači da osim novčane kazne Šakira može da se suoči i sa zatvorskom.   

Pevačicin pravni tim, kako se očekuje, pokušaće da dokaže da je Šakira u Španiji provela manje od 183 dana godišnje i stoga nije bila obavezna da plati porez na zaradu u svetu, pa čak ni porez na ono što je zaradila u toj zemlji. 

RTS
foto:intenrnet

Komentari / 0

Ostavite komentar