Hoće li OHR konačno prelomiti?!

Međunarodna zajednica koju u BiH aktivno predstavljaju Delegacija Evropske unije i Ambasada SAD-a uz ekspertsku pomoć OHR-a već mjesecima koordiniše među političkim akterima u BiH u cilju adekvatnog rješenja za izmjene Izbornog zakona. Ipak, sudeći prema trenutnom raspoloženju političkih stranaka, Izborni zakon neće biti izmijenjen ukoliko to ne "nametne" OHR.

Bosna i Hercegovina 24.01.2018 | 08:21
Hoće li OHR konačno prelomiti?!
Jedno od ključnih i najaktuelnijih pitanja koje bh. političku scenu pritišće već godinama su izmjene Izbornog zakona koji je potrebno uskladiti i s Ustavom BiH, ali i s još uvijek neimplementiranom presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".

Priča o diskriminaciji, konstitutivnosti i zastupljenosti određenih naroda i grupa u BiH prelama se u jednoj tački, a to je pravo svih da biraju i da budu birani u okviru Izbornog zakona BiH. S tim u vezi međunarodna zajednica u BiH uz ekspertsku pomoć OHR-a već mjesecima organizuje razgovore političkih aktera u BiH s ciljem postizanja kompromisa.

To još uvijek nije dalo nikakve rezultate, a tome u prilog ide i činjenica da u Predstavničkom domu postoje dva prijedloga izmjena Izbornog zakona i to prijedlog HNS-a, odnosno HDZ-a BiH te prijedlog SDA. S obzirom na aktuelne odnose i utvrđene pozicije političkih partnera teško je očekivati da će ijedan od tih prijedloga biti usvojen.

S druge strane, ni pokušaj opozicionih SDP-a i DF-a da u Parlamentu FBiH raspravljaju o svom prijedlogu izbornih jedinica kao prijedlogu izmjena Izbornog zakona nije uspio.

S obzirom na to da se ulazi u sve dublju političku krizu s pravom se nameće pitanje do kada će OHR čekati da učini konkretne poteze.

"Kako su OHR i šira međunarodna zajednica jasno stavili do znanja, od ključnog je značaja da nadležni organi u BiH poduzmu neophodne korake kako bi omogućili neometano provođenje izbora 2018. i provođenje izbornih rezultata te da se suzdrže od jednostranih poteza koji mogu ugroziti samo provođenje izbora i političku stabilnost zemlje. Međunarodna zajednica je uključena kako bi olakšala komunikaciju među političkim strankama, što bi trebalo dovesti do toga da se izborna pravila izmijene na način koji će osigurati implementaciju izbora", kazali su za Klix.ba iz OHR-a.

Komunikacija među političkim akterima ne da nije olakšana, nego je još više zategnuta. S trenutnim stanjem izbori u oktobru 2018. godine mogu se održati, ali se rezultati izbora neće moći implementirati na svim nivoima, što može značiti političku krizu s nesagledivim posljedicama.

"OHR podržava taj proces dogovora i poziva sve političke stranke da se fokusiraju na traženje rješenja za ovo značajno pitanje u duhu kompromisa", naglašavaju iz te institucije.

Bez obzira na dobru volju OHR-a i međunarodne zajednice jasno je da su svi politički akteri u BiH jasno ukopali svoje pozicije i da nisu voljni na kompromise, što se priziva kao razumno rješenje.

Stoga su mjeseci pred nama neizvjesni te će nam otkriti hoće li OHR konačno prelomiti konkretnim prijedlozima ili će građane ove zemlje prepustiti milosti i nemilosti stranaka koje odlučuju čak i o osnovnom ljudskom pravu, a to je da biraju i budu birani.

Izvor: Klix

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Republika Zvornik

24.01.2018 07:35

OHR je davno skontao da je RS nezavisna Republika .. Ubrzo i Herceg Bosna postaje nezavisna drzava kroz max 10 godina... BiH za 10 godina nece postojati ni u jednom obliku .-.

ODGOVORITE
Name

Bih drzava

24.01.2018 08:19

I zvirnik ce postati drzava shvatite nigdje bosna nece niti moze jedino sto vi mozete opstati ili nestati

Name

Nono

24.01.2018 08:19

Ma nisam bas siguran, natalitet vam je i jednim i drugim jaka strana, a sa takvim ko ti vama dusmani nisu potrebni ako me kontas.

Name

roki

24.01.2018 08:22

Da, skontao je i narod pa masovno odlazi.

Name

Re

24.01.2018 08:45

Zato glasam za Komsica.

Name

Re.

24.01.2018 08:48

Znas kada ce to da se desi. KAD SOJIC POSTANE KAPETAN OD BELU LADJU

Name

Re zvornik

24.01.2018 09:03

Dok je nas i nasih jarana,nikad neces biti nezavisan,upamti to dobro,mozes samo preko Drine i tamo budi nezavisan a i tamo je sve manje i manje Srbije.

Name

Slažem se

24.01.2018 09:11

Za nekih 10 god će i Zvornik postati republika :) :)

Name

075

24.01.2018 09:13

OFF TOPIC Čitam komentare i "komentare" i shvatih da su Bošnjaci i Srbi ZA RAT SPREMNI a da li imaju što ponuditi svojoj djeci, e to čisto sumnjam!

Name

re Zvornik

24.01.2018 09:21

Predlazem ti da se kandidujes za predsjednika svih sovinista u BiH,ti si rodjen za tu funkciju.

Name

karadjoz

24.01.2018 09:48

Zvornik-Svaka ti je ka Njegoseva..Bice tako..

Name

mile

24.01.2018 09:52

drzava nije cokolada da se deli kako vi deca ili nepismeni ljudi mislite

Name

Mir

24.01.2018 21:35

Gledaj od ceg zivis, mani se ti politike.

Name

Па

24.01.2018 07:37

Нама избори и нису потребни. Вазда бирамо исте. Друго ево у Мостару избора нема већ 10- ак година а никакве разлике нема у односу на Са или Бл гдје се одржавају редовно.

ODGOVORITE
Name

ре ПА

24.01.2018 08:28

Браво за коментар - кратко и јасно, а и истинито !

Name

Milan

24.01.2018 09:26

Činjenica je da dva naroda ne doživljavaju BiH kao svoju zemlju. Činjenica je da Srpska ima sve atribute države. Činjenica da više nema preglasavanja-samo dogovor. Činjenica da je mržnja u BiH ogromna. Činjenica da nam radno sposobni odlaze. Činjenica da se stranci igraju sa nama, kao mačka sa mišom. Činjenica da smo glupi. ČINJENICA-SVE NEGATIVNE ČINJENICE!

Name

re Milan

24.01.2018 09:46

Cinjenica je da Srbi Hrvatsku ne dozivljavaju kao svoju domovinu ali ko ih pita.Sviket ne ehzistira na cinjenicama i pravdi,nego na lazima a Balkan je pun lazi,od Triglava do Egejskog mora.

Name

Lui

24.01.2018 10:03

@Mile A koju ti to zemlju dozivljavas svojom? Zasto polemises i sve nas stavljas u isti lonac. Nije istina da Hrvati BiH ne shvacaju svojom zemljom. Evo i ja sam Hrvat pa mi nema draze drzave ni mjesta na svijetu od ove. Kome smeta smije ici kud hoce. To sto RS ima sve elemente drzavnosti je dobra stvar, iako unatoc svemu tome tone kao sidro u moru. Ne pomazu ti odlike drzavnosti kada te nema tko voditi. Svijet se ujedinjuje da bi opstao, ti bi usitnjavao. Zasto ne razumijes da se ova drzava nikada nece raspasti bez jebenog rata. Jesi li spreman ginuti? Herceg Bosna jos samo postoji u glavi Dragana Covica i nekolicine HDZovih kriminalaca kojima je ona jedini spas od zatvorske kazne. Ne znam samo cemu bi nam i sluzila ta nova HB. Mogli bi komotno Covica proglasiti dozivotnim marsalom kao sto ce RS ubrzo proglasiti Dodika.

Name

075

24.01.2018 10:16

@ re Milan Oprostite ali lupate "kao Maksim po diviziji"! Srbi iz Srbije i dijaspore( rasejanja) i Bošnjaci bi skoro svi sve dali za hrvatsku putovnicu koju je ko god je htio mogao dobiti do Tuđmanove smrti jer toliko im je "dobro pod": Miloradom, Aleksandrom, Bakirom etc. da žele da pobjegnu raditi za novac a ne za kikiriki i gle čuda da bježe na "mrski" Zapad a ne u "majke" Rusiju ili Tursku!!

Name

dzoo

24.01.2018 07:53

CH statut kako mi pricaju prava stvar pa ovi nacinali neka odu u smece Bog neka im plati mi cemo oprostiti samo neka odu!!

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

24.01.2018 08:06

Проблем је искључиво у фед.БиХ. У Српској су све странке већ 8 година сагласне када је Српска у питању, мијења се једна ријеч (умјесто Србин иде члан) и пресуда Сејдић-Финци је импементирана. Но у фед.БиХ је запело, и Хрвати и Бошњаци су научили на подршку моћних играча, те постали незајажљиви (додуше ипак више Бошњаци) и неспособни за тражење компромиса до којег је могуће доћи из мало добро воље. Научили су и да наметнуте одлуке (рецимо око статуса Брчког или линија разграничења у Добрињи) иде у њихову корист, и сада прижељкују сличан расплет око изборног закона. И сада очекују да би ОХР могао наметнути ову одлуку. што је наравно у цивилизованом свијету непојмљиво размишљање. Представници из Српске морају бити опрезни, и никако дозболити да се могућим наметањем изборног закона наруши сам концепт ДМС (а није искључено да се то покуша). И ова ситиација (а ако не могу донијети прмјене изборног закона шта тек очекивати од комплескснијих тема) показује да је ова државна заједница неспособна да битише, и то искључиво због незајажљивости политичких опцијау фед.БиХ, прије свега оних бошњачких.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

24.01.2018 08:23

Znas mi bosnjaci ima nas vise neg vas i hrvata zajedno i opet smo vam dozvolili da mrzite svoju domovinu uzivate sa svojim susjedima kitite njihove zastave radite sta hocete i opet ste nezadovoljni opet vam nista nevalja moj savjet bosnjacima nejedute produkte hrvatske i srbije tosu neprijatelji i organiziraj mo se i trazimo nasu islamsku drzavu kao oni ova bosna nevalja nikome osim nama tako i jugoslavija je bila

Name

Re

24.01.2018 08:28

Opet si pogresno korijenje doruckovao.

Name

@Draganče

24.01.2018 08:37

De sada kada si iskomentarisao i ispunio kvotu srbovanja za danas, prutić u rukicu i lagano za ovcama. Usput nahrani krmad i spucaj jednu glavicu bijelog luka da te "čuva" od gripe...

Name

Re

24.01.2018 08:47

Glasam za Komsica. Po zakonu.

Name

Svasta

24.01.2018 08:48

Gdje je odluka Sejdic Finci interpletirana? O cemu ti. Kad u RS samo se smije birati clan Srpskog naroda tj dodik. Ta odluka nije sprovedena ni nedju Srbima a ne jos i medju ostalima.

Name

Dimnjačar

24.01.2018 08:40

Bosni samo fali Pedi Ešdaun. Da je ostao još jedan mandat, niko od ovih političara ne bi bio na slobodi. Ušli bi u EU prije Hrvatske i danas bi mi njima izvozili smeće. Pedi je bio bog i batina, Tito broj 2!

ODGOVORITE
Name

Vapaj

24.01.2018 09:08

Paddy please, vrati se, sve ti je oprošteno..!!

ODGOVORITE
Name

Sa strane

24.01.2018 09:59

Jadan je onaj koji sam sebi okupatora priziva. Doduše, ima i onih kojima je Hitler bio dobar. Verovatno si unuk jednog takvog, Može se živeti i bez dostojanstva, ali tužan je to život...

Name

Ako ako..

24.01.2018 10:22

A banda, pljačka li pljačka, kriminal i korupcija do neba...

Name

Re...

24.01.2018 10:25

Malo ironije, cinizma, satire.., ne škodi. Naprotiv. Pogotovo u zemlji/entitetu što zorno podsjeća na Domanovića i Vođu njegovoga.

Name

Istočni front

24.01.2018 10:48

Zar sada nismo pod okupacijom jedne porodice? Zar mesar nije diktator i okupator? Da li se zvao Pedi ili Ronhil na isto nam ga dođe.

Name

Sa strane

24.01.2018 09:19

OHR? To treba oterati u tri lepe! Koja to država misli svoj prosperitet da gradi na odlukama koje ne donosi suvereno? Ako se u okviru jedne države ne mogu postizati konsenzusi, pametni smo ljudi, onda takva država ne treba da postoji.

ODGOVORITE
Name

rade

24.01.2018 09:54

a kakva trebaaa RS da bude drzava e moj druzeee nikad to nece biti jer ima nas bosnjaka koji zivimo u RS nemam nista protiv naroda ni s jedne strane ali mrzim seljake pa.da dolaze iz mog naroda

Name

Sa strane

24.01.2018 10:13

RS ne treba da bude država. Ako ima zajedničkog dogovora u BiH, RS treba da bude što autonomnija. Paradoksalno, što je manje Bosne u RS, time je Bosna mogućija. Ako nema unutrašnjeg dogovora u BiH, RS treba da postane deo Srbije. Kad su se mogle "raspakovati" granice Srbije iz doba SFRJ, ne vidim što ne mogu i ostale. Da su Srbi, Hrvati i Muslimani mogli biti u jednoj državi, u jednoj vojsci, ne bi se SFRJ ni rapala. Za to što mrziš seljake, iako ni moj deda nije živeo na selu nego je nosio dnevnik i mašnu, mogu ti reći samo da duboki kompleksi progovaraju iz tebe.

Name

borac

24.01.2018 09:51

Kometari su licna karta svi nas!?

ODGOVORITE
Name

ranjenik

24.01.2018 10:45

Neko reče da je Pedi Ešdaun spas. Kakva je razlika između njega, Dodika, Izetbegovića i Čovića, po meni nikakva,sadisti,narcisi, kriminalci, ološ, lažovi, sve zajedno, najveći šljam koji je pič*a ikad izbacila, ravni onim koji se kroz vijekove po zlu pominju. Ista i njih sudbina čeka, samo što će glupi narod najebati dok odu. Umjesto da uzmu usrane motke, sirotinja se divi njihovim lažima. Uzmite samo imovinu ove naše trojice, sve kad sabereš, nisu od super visokih plata zaradili ni milion maraka zadnjih 20 godina, a imaju imanja vrijedna desetine miliona, gdje su desetine i stotine miliona u kešu? Kad uzmeš da su od plata morali izdržavati porodicu, realno nisu mogli imati više od nekog dobrog stana i možda vikendice od stotinjak hiljada maraka. Ja vam ovo tvrdim jer sam zaradio za isto vrijeme više od njih. Drugim riječima, nisam glup, ali troškovi života mi nisu dali da imam više od stana i srednje izgrađenog porodičnog imanja.

ODGOVORITE
Name

Razlika je..

24.01.2018 16:18

Razlika je drastična. Pedi je došao i otišao, a ovi nikako da odu, s da se skinu sa leđa narodnih, kao krpelji .. A narod, neuk i neprosvijećen, ne zna i ne umije da ih otrese o ledinu.