Poslanici čvrsto protiv naknada

I pored činjenice da sudije i tužioci na nivou BiH zbog neisplaćenih naknada za topli obrok, prevoz i odvojen život već godinama dobijaju sporove protiv BiH, Predstavnički dom parlamenta BiH na narednom zasjedanju najvjerovatnije neće usvojiti izmjene zakona koji im omogućava ta prava tako da je i dalje za očekivati da budžet BiH uz te naknade plaća i troškove postupka.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


"Ne vjerujem da će zakon proći i to je jedan, možemo reći, bunt parlamenta BiH prema pravosudnom sistemu jer ljudi jednostavno kažu da oni ne zaslužuju te naknade i pored presude Ustavnog suda. U ovakvom obliku taj zakon neće proći", rekla je Dušanka Majkić, poslanik Predstavničkog doma parlamenta BiH i član Komisije za finansije i budžet, koja je odbila taj prijedlog zakona.

Inače, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH već nekoliko puta dolazio je pred poslanike, ali dosad nije dobio podršku. Još ranije, odnosno 2013. i 2014. godine, Ustavni sud BiH po apelaciji sudija donio je odluku da oni i tužioci, kao i ostali imenovani i izabrani zvaničnici u institucijama BiH imaju pravo na topli obrok, prevoz i odvojen život, ali to još nije ugrađeno u zakon. U međuvremenu sudije i tužioci počeli su masovno da tuže BiH i dobijaju sporove pa su tako dosad, prema informaciji Pravobranilaštva BiH, naplatili najmanje 2,6 miliona KM, a u toku je još oko 30 kolektivnih predmeta teških oko tri miliona KM.

"To pitanje se konačno mora završiti jer sudije i tužioci koji pokrenu spor dobijaju te naknade koje se po sudskim presudama svakako moraju isplatiti i to s troškovima postupka. Jedan od ranijih zaključaka bio je da se pitanje i plata uredi jednim jedinstvenim aktom, ali evo već četiri godine se o tome priča i ništa se ne radi", rekao je Jasmin Emrić, poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH i takođe član Komisije za finansije i budžet, dodajući da će se na sjednici 31. januara vjerovatno zakon vratiti Komisiji da ponovo da svoje mišljenje.

Komisija za finansije i budžet polovinom novembra već je odbila principe ovog zakona, međutim Predstavnički dom polovinom decmenbra nije usvojio negativno mišljenje Komisije, već je zadužio da izradi novo mišljenje. Nakon toga Komisija na sjednici 21. decembra ponovo je sa dva glasa za i pet glasova protiv odbacila taj zakon.

Prema procjenama, za sprovođenje ovog zakona, odnosno za naknade sudijama i tužiocima za prevoz, topli obrok i odvojen život neophodno je obezbijediti godišnje malo više od milion KM. Ove naknade sudijama i tužiocima mnogi su nazvali besmislenim s obzirom na to da se sudije i tužioci na funkcije imenuju doživotno, tačnije dok ne odu u penziju i tom logikom, recimo, pojedinim sudijama i tužiocima trebala bi se decenijama isplaćivati naknada za odvojen život.

Izvor: NN

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

Kapetan

24.01.2018 07:46

Nerazumijem odvojen zivot. Kao da rade u drugoj drzavi pa im treba placati za odvojen zivot. Samo se izmislja da se navuce plata oko pet hiljada maraka nizasta. Treba njima placati i izracunavati platu po istom minimalcu kao radniku koji radi u tvornici. Sram vas bilo krimosi.

Sudstvo i politika

24.01.2018 08:10

Legalni reketaši.

Igor

24.01.2018 08:45

Stoka

Sudija

24.01.2018 09:19

Nigdje na planeti ne postoji naknada za tkz odvojeni život, osim ako se ne radi van matične države. Ako uhljeb iz Banjaluke prihvati posao u Sarajevu, neka seli. Neka povede ženu/muža i punicu/svekrvu, ili se razvede i privede neku lokalnu! Govedima treba naknada u vidu duplog sendviča nakon kopanja kanala u zatvorskom odjelu!

baš fino

24.01.2018 09:40

Naknada za odvojeni život se isplaćuje licima koja nisu u mogućnosti, zbog veće udaljenosti od mjesta stanovanja do radnog mjesta, putovati svakodnevno. U tom slučaju se isplaćuje naknada za iznajmljeni stan u mjestu gdje obavlja radne zadatke. Ali, naši političari prijavljuju mjesto stanovanja u Zanzibaru kako bi "uhvatili" sledovanje. Pošteno nema šta.

Turboskara

24.01.2018 10:03

Zašto im se bilo šta plača.Za njihovu nesposobnost kakav uspjeh oni imaju nikakav jedni obični paraziti koji ne rade ništa a koriste sve na lični ovog jadnog napačenog naroda.Da ima pravde svi bi oni trebali biti u zatvoru

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.