Američki list o Vučićevoj poseti

Poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji ovog vikenda bio je veliki izazov nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, ocenio je jedan od vodećih američkih dnevnika Njujork Tajms.

Srbija 22.01.2018 | 18:05
Američki list o Vučićevoj poseti
Kako ovaj dnevnik ističe, Vučić je stavio do znanja da pristup obe strane, i srpske i albanske, mora biti dobronameran.

Srbima koji tamo žive, piše list, predsednik Vučić je obećao da će ih zaštiti i pozvao ih da ne odustaju od Kosova, teritorije na kojoj su, kako se navodi, Albanci većina, a kojom su nekada dominirali Srbi i oko koje se vodio rat.

Podsećaju da su borbe na Kosovu okončane 1999. godine, nakon nasilnog raspada Jugoslavije i NATO bombardovanja Srbije, te da su Albanci Kosovo, koje Srbi slave kao kolevku svoje nacije i pravoslavne vere, proglasili nezavisnim 2008. godine, što je, kako navode, podelilo međunarodnu zajednicu.

"Srbi moraju da ostanu i prežive u svojim domovima na Kosovu. Ne možemo da dozvolimo da se broj Srba smanji na teritoriji na kojoj živimo još od davnina", preneo je NYT Vučićeve poruke Srbima na severu Kosova.

List navodi da je Vučić tom prilikom jasno dao do znanja da je neophodno da obe strane (srpska i albanska) deluju dobronamerno, te da je istraga o ubistvu Olivera Ivanovića prilika da albanske institucije "pokažu šta će učiniti".

Navode i da je istakao da sa srpske strane, "neće biti milosti za počinioce, niti za nalogodavce, bez obzira na to da li im je ime srpsko ili albansko".

List ukazuje da su tenzije velike, iako se rat na Kosovu završio pre više od dve decenije i da su obe strane svesne koliko brzo nasilni ispadi u jednoj etničkoj zajednici mogu da prerastu u međusobni sukob.

Napominje se da je neposredan povod za Vučićevu posetu Kosovu prošlog vikenda ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića, koji je ubijen ispred sedišta svoje stranke.

Navode, između ostalog, i da je policija obezbeđivala put kojim se kolona vozila sa predsednikom Srbije kretala od severa ka srpskoj enklavi na jugu Kosova.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Đorđe

22.01.2018 17:43

Treba učiti albanski. Dok se mi između sebe svađamo. Albanci zajedništvom stvaraju ozbiljnu naciju. Trenutno ih vode pretežno kriminalci, ali pod upravom Amerikanaca. Kada se riješe kriminalaca sadašnje zajedništvo daće pozitivne rezultate. Od jednog naroda, koji nema neko značajno ime, možda Majka Tereza, imali iko još ne znam. Postaje ovo narod ozbiljniji i prije nego što smo mislili. Pozdrav dobrim ljudima, bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje.

ODGOVORITE
Name

logika

22.01.2018 18:07

Cuj ovo vode ih kriminalci, i zajednistvo ce se rijesiti kriminalaca! Koju ti travu pases? Reci pa da i mi imamo sta da izvozimo. Amerikancima je u interesu da imaju razlog da vijecno budu ovdje to se nece mjenjati, zato sto vise sukoba bude drugdje nama ce biti bolje, zato sutra ako Bog da neka bombarduju Papa Novu Gvineju...

Name

007 Bond

22.01.2018 18:17

Тако им добро иде да им је на Косову незапосленост већа од 50%. Они су финансијска црна рупа Европе! А Косово је засуто осиромашеним уранијумом, и то још од НАТО бомбардовања 1999. Они су главни извозник и произвођач дроге у Европи. И Србија ако и буде сарађивала са Албанцима - то ће бити са оним из Албаније, и то преко луке Драч, јер Србија је заинтересована да се изгради пруга до тамо, и да се та лука закупи на око 100 година, и онда Србија преко те луке и бродова даље да извози... А што се тиче имовине на Косову - џабе Албанцима све, и џабе њих тамо има 1 700 000 кад је и дан данас 68% катастарског земљишта у српском власништву!

Name

Neno

22.01.2018 18:18

Bravo za komentar. Taka je siguacija i u bosni.

Name

Suti

22.01.2018 18:24

Logicni majmune.

Name

Malj

22.01.2018 21:53

Drzava se ne pravi preko noci, Ali kod nas su svi analiticari p.m razumiju se u sve..a kompletan balkan crna rupa jos uvjek..mislim na ove rupe koje se kao drzava smatraju vec godinama..

Name

Te Suti

22.01.2018 22:12

sisaj, šta ćeš jadniče na srpskom forumu ajde u štalu

Name

@rikverc logika

22.01.2018 18:27

Kaže se PapUUUUUUa Nova Gvineja, analitičar sa paradentozom i glavicom bijelog luka u džepu!

ODGOVORITE