Institut iz Kine otvoren u Srpskoj

U Banjaluci je otvoren Konfučijev institut čime se Republika Srpska pridružuje zajednici od 525 osnovanih Konfučijevih insituta u svijetu koje pohađa devet miliona učenika i studenata. Na ovom institutu studenti će moći besplatno pohađati kurseve kineskog jezika, ali i učestvovati u razmjeni studenata.

Republika Srpska 21.01.2018 | 18:42
Institut iz Kine otvoren u Srpskoj
Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Srpske Željka Cvijanović, ali i delegacija kineskog grada Tjeniđina.

Otvaranjem Konfučijevog instituta stvaraju se uslovi za dodatnu saradnju Kine i Republike Srpske sticanjem novih znanja koja će studente iz Srpske učiniti konkurentnijim na tržištu rada, poručili su rektori banjalučkog i univerziteta iz Tjenđina. Studeti će moći da prate istraživanja i radove na kineskom jeziku, ali će imati i mogućnost poslovne prakse u Kini.

„Smatramo da će institut doprinijeti razmjeni u oblasti obrazovanja nauke i kulture i ekonomije između naroda Kine i naroda Srpske“, kaže Radoslav Gajanin, v.d. rektora Univerziteta u Banjaluci.

„Ovo je jedan od preko 500 instituta Konfučija u svijetu i prvi u Srpskoj i nadamo se da će ovo postati najbolji institut Konfučija na svijetu“, poručuje Liu Sin, Rektor Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje Tjenđin.

Podrška otvaranju Konfučijevog instituta stigla je i od predsjednika i premijerke Srpske. Poručili su da je saradnja Republike Srpske i Kine već potvrđena u oblastima energetike i infrasturkture, a otvaranjem ovog instituta dodatno se proširuje na kulturnom i obrazovnom planu.

„Plod saradnje koji smo nekoliko godina osmišljavali kako u Banjaluci da formiramo Insitut i da tako poboljšamo institucionalni okvir naše saradnje dva univerztieta i ali isto tako Republike Srpske sa Kinom“, ističe Milorad Dodik, predsjednik Srpske.

„Ulazimo u jedan veliki projekat unapređenja naše saradnje u obrazovanju i to će se manifestovati ne samo na univerzitetima nego čak i u osnovnim školama gdje se sve više javlja interes za uvođenjem kineskog jezika“, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Repiblike Srpske.

Otvaranju Instituta prisustvovao je i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak koji je podržao otvaranje instituta i saradnju sa Kinom.

„Posebno sam zadovoljan što je i Ministarstvo dalo svoj doprinos i naša ambasada da do ovog događaja dođe uz podršku naravno i institucija Republike Srpske. Mislim da je ovo jedna vrlo lijepa i važna stvar i biće korisna za našu saradnju sa Kinom“, kaže Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Crnadak se prije svečanog otvaranja Konfučijevog instituta sastao sa kineskom delegacijom koju predvodi ambasador Kine u BiH Čen Bo. Ocijenili su da će ovaj institut omogućiti razmjenu kulture, tradicije i jezika, ali i bolju saradnju Kine i Republike Srpske.



BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ostoja

21.01.2018 17:56

Sad Milorad more rec:” nas i kineza 1,301000 milijardi”! Jel’ ovo sprdnja ili misle ozbiljno? Ko ovo placa? Uhljebi mrski!

ODGOVORITE
Name

Igor

21.01.2018 18:49

Tako se to radi. Skupis i odaberes sebi sta valja a sljam neka ostane i bavi se politikom .

ODGOVORITE
Name

re

21.01.2018 19:26

Što to ne uradi SzP?

Name

a mi

21.01.2018 19:30

Zasto nešto ne otvorite u istocnom dijelu? Poslije ruskih institucija u BL, sad i kineske. Znate i sami da je ovdje narod daleko inteligentniji i obrazovaniji.

ODGOVORITE
Name

Hah

21.01.2018 19:59

Pa sto ce vam obrazovanje.Ako ste inteligentniji.Moze biti u kupovini diploma.Da ste inteligentniji.

Name

re

21.01.2018 20:42

Vi ste prvi po lažnim penzijama.

Name

Jes jes

22.01.2018 08:39

To sa kinekskim jezikom je i počelo na Univerzitetu I.sarajevo

ODGOVORITE