Ko od poznatih želi vlast u BG?

Na listama stranaka i koalicija koje će učestvovati na beogradskim izborima, pored stranačkih kadrova sa dugačkim stažom u politici, kandidati za odbornike biće i brojne poznate ličnosti.

Srbija 21.01.2018 | 13:40
Ko od poznatih želi vlast u BG?
Najviše takvih, bar za sada, na listi je Srpske napredne stranke, koja je okupila umetnike, sportiste, lekare... Socijalisti će takođe za odbornike kandidovati ličnosti koje nisu iz sveta politike, kao i demokrate, koji su na svoju listu stavili brojne intelektualce.

U galeriji pogledajte ko se sve iz sveta poznatih kandidovao za odbornike i ispred koje stranke.

Aja Jung

Na listi SNS postavljena je na visoko drugo mesto. Iako je ova balerina kandidat za odbornika, samo nekoliko dana nakon što je obelodanjeno da će biti na listi koalicije oko SNS, skrenula je na sebe pažnju izjavom da neće biti odbornica. Kako je rekla, nema ambicija ni za jednu funkciju, niti želi da bude ministarka kulture.

Aja Jung inače je osnivač i direktorka Beogradskog festivala igre, a njena odluka da bude listi naprednjaka doprinela je "mogućnost da menja stvari u kulturi".

Branko Milićević - Branko Kockica

Proslavljeni glumac Branko Milićević, koga srednje i starije generacije više poznaju pod imenom Branko Kockica, podržao je Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, pa nije mnogo iznenadila njegova odluka da bude kandidat SNS za odbornika u beogradskom parlamentu. Jednom prilikom je rekao da je podržao Vučića, "jer zna da je gledao Kockicu kad je bio mali".

Osim što polako ulazi u političke vode, Milićević je angažovan kao glumac u dečijem pozorištu "Puž", gde radi i kao upravnik.

Vesna Stanojević

Ništa nije naslućivalo da će se Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, prikloniti bilo kojoj političkoj stranci, pa tako ni SNS-u. Ipak, kako je navela, ta partija, od kako je na vlasti, pomogala je žene žrtve porodičnog nasilja.

"U situaciji kad sam imala mogućnost da budem na listi, ja se nisam mnogo dvoumila, jer sam prosto smatrala da ja to treba da uradim, jer ja u to verujem", rekla je Stanojevićeva i dodala da ne planira da bude odbornica, već će raditi ono što je radila i do sada.

Organizacija na čijem je čelu jedna je od retkih koja se bavi zaštitom žena i dece koji su žrtve nasilja u porodici. Tu je još od početka 2000. godine, kada je otvorena prva Sigurna kuća u Srbiji, da bi nakon više od decenije bilo otvoreno više od 10 širom zemlje.

Na listi "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" nalazi se na četvrtom mestu.

Nebojša Ilić

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i dugogodišnji reprezentativac takođe je na listi koalicije oko SNS-a za Beograd. On je tokom kampanje za predsedničke izbore podržao kandidaturu Aleksandra Vučića za funkciju šefa države.

Trenutno je sportski direktor KK Crvena zvezda i tim menadžer reprezentacije Srbije.

Milan Gurović

I ovaj proslavljeni srpski košarkaš je kandidat za odbornika u Beogradu ispred liste okupljene oko naprednjaka. Gurović je, takođe, svojim potpisom podržao kandidaturu Vučića za predsednika Srbije. Nije se izjašanjavao da li ima političke ambicije i hoće li posle izbora obavljati odborničku funkciju.

Žarko Trebješanin

Poznati psiholog kandidat je za odbornika u Beogradu ispred koalicije DS, Nove stranke i SDS-a. NA parlamentarnim izborima pre dve godine podržao je demokrate, a ovog puta želeo je da se dodatno politički aktivira.

Bio je predsednik Saveza psihologa Jugoslavije, član Upravnog odbora Politike i UO RT, kao i član Saveta Univerziteta u Beogradu. Zbog svog političkog angažovanja protiv režima Slobodana Miloševića i aktivnog protivljenja Zakonu o univerzitetu iz 1998. godine bio je izbačen iz nastave, ali se posle godinu dana vratio na svoje radno mesto sudskim putem.

Uoči izbora 2000. godine, na kojim je došlo do demokratskih promena u Srbiji, aktivno je učestvovao na mnogim tribinama širom Srbije u kampanji "Spasi Srbiju i glasaj".

Zoran Ivošević

Na listi koalicije okupljene oko DS-a je i bivši sudija Vrhovnog suda koji je podržavao Sašu Jankovića, lidera PSG, u kampanji za predsedničke izbore. Iz PSG je otišao nezadovoljan potezima koje je Janković povlačio. Trenutno je član Polittičkog saveta demokrata.

Bio je prvi predsednik Društva sudija Srbije, a radio je na mnogim projektima saveznih i republičkih zakona. Odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vencem i Ordenom rada sa zlatnim vencem, a dobitnik je i Plakete grada Beograda.

Redovni je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu.

Branislav Lečić

U trku za doborničko mesto u Beogradu ušao je i legendarni glumac Branislav Lečić, koji je već godinama politički aktivan. Kada je Dragan Šutanovac posato predsednik demokrata, on je izabran za potpredsednika stranke. Posle oktobarskih promena Lečić je bio ministar kulture u Vladi Srbije.

Osim DS-a, Lečić je bio član i osnivač LDP-a Čedomira Jovanovića, a bio je i zamenik predsednika DHSS-a pokojnog Vladana Batića.

Sreto Malinović

I on će na beogradskim izborima biti kandidat za odbornika ispred koalicije oko DS-a. Ovaj general politički se aktivirao u vreme kampanje za predsedničke izbore, kada je bio desna ruka Saše Jankovića, lidera PSG.

Malinović je bio ratni komandant i heroj 98. Lovačko bombarderskog avijacijskog puka i zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Srbije. Odlikovan je Medaljom časti.

Toma Fila

Jedan od najpoznatijih advokata u Srbiji biće na listi SPS i JS na izborima u Beogradu. Iako je ovo njegov prvi politički angažman, branio je mnoge političare poput Slobodana Miloševića i Gorana Hadžića u Hagu.

Prvi je advokat iz Srbije koga je angažovao Haški tribunal, ali ga to nije sprečilo da taj sud uporedi sa Nirnberškim procesom.

Aleksandar Karakašević

Čuveni stonoteniser takođe je kandidat socijalista za odbornika u beogradskom parlamentu, a do sada nije imao ozbiljnije političko iskustvo.

Bio je državni prvak, a u dva navrata kao reprezentativac predstavljao je Srbiju i Crnu Goru na Olimpijskim igrama. Na Evropskom prvenstvu 2011. godine osvojio je dve bronzane medalje.

Jelica Sretenović

Čuvena Koka iz serije Bolji život kandidat je SPS za odbornika u Skupštini Beograda. Iako ne voli da govori o tome, ovo nije prvi put da se na listi neke partije. Bila je kandidat na listi Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić pre 11 godina na parlamentarnim izborima.

Zanimljivo je da je njena ćerka Olja bila zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova, koji od pre četiri godine lider SPS Ivica Dačić.

Nedeljko Jovanović

Nekadašnji rukometni reprezentativac i bivši najbolji rukometaš sveta biće na listi Marka Bastaća, predsednika opštine Stari grad, koja nosi naziv "Šta radite bre - Marko Bastać". Ranije je učestvovao u kampanjama Demokratske stranke i govorio da, bez obzira što ima prijatelje u politici, "to je ipak prostor za ljude koji su veći deo života posvetili političkoj karijeri".

Predrag Azdejković

Ovaj gej aktivista i urednik portala "Gej eho" o politici je pričao u kontekstu borbe za prava seksualnih manjina i vezama u kojima je navodno bio sa političarima. Na beogradskim izborima učestvovaće kao kandidat na listi Marka Bastaća.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar