Podmeću tragove da vode do Srbije

Voleo bih da su kosovske institucije toliko efikasne da već narednih dana znamo ko je ubio Olivera Ivanovića, ali mislim da do pune istine nećemo doći ukoliko se u istragu ne uključe nadležni organi Srbije, rekao je juče povodom ubistva srpskog političara sa KiM Milovan Drecun, predsjednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

  • Vijesti
  • Srbija


On je naglasio da nedostatak političke volje od strane albanskih političara, da uključe nadležne organe Srbije, pokazuje da vjerovatno ne žele da se do kraja rasvjetli slučaj Ivanovićevog ubistva.

"Postoji snažna kampanja da se pravi krivci za brutalan zločin sakriju",  istakao je Drecun.

Kada je riječ o tragovima koji bi mogli da dovedu do razrješenja ubistva, Drecun smatra da njih gotovo da nema, sem jednog koji, kako ponovo tvrdi, treba da u pogrešnom pravcu usmjeri istragu i "daje povoda za razne manipulacije, spekulacije i mešetarenja" i do toga da su Srbi, a u posljednje vrijeme i Rusi, odgovorni za ubistvo.

Ocijenio je da je ubistvo izvedeno profesionalno i da je dugo planirano.

"Kamere koje su snimale nisu uspele nikog da identifikuju jer su oni bili maskirani. Taj automobil je ostavljen na način da bude nađen neki navodni trag, a to je serijski broj. Kada se tako profesionalno obavljaju ubistva, ne ostavlja se serijski broj, prvo se to uništava",  naglasio je Drecun.

Navodeći da je kosovska politička služba rekla da je "vlasnik bio Srbin, da je auto prodat, a da ne znaju nacionalnost novog vlasnika, ali da znaju da se nalazi u Srbiji", Drecun je upitao kako je to moguće:

"Ako znate ime i prezime, onda znate i nacionalnost. Ako ne znate ime i prezime, kako znate da se nalazi u Srbiji, da se možda ne nalazi u Prizrenu"?, rekao je Drecun.

On je dodao da ako nema tragova, onda su potrebne obavještajne informacije kojima, kako je rekao, mogu da raspolažu nadležni organi na Kosmetu, ili ilegalna obavještajna služba Hašima Tačija ŠIK, kojom rukovodi Kadri Veselji.

"Ona je sveprisutna na KiM, zato je Kadri Veselji najmoćnija figura. U svim strukturama, i podzemlja i instuitucijama koje funkcionišu na severu, ta služba ima ugrađene svoje ljude. Nemoguće je da oni ne znaju detalje u vezi sa pripremom ovog atentata i ko su izvršioci",  smatra Drecun.

S druge strane, kako je dodao, pojavila se informacija koja nije potvrđena niti demantovana, a to je da je pre mesec dana došla grupa profesionalnih ubica iz jedne evropske zemlje u Tiranu.

"Šta se dešava sa tom grupom i gde je otišla? Ako Vašington želi da se razreši ubistvo, nemojte samo da nudite pomoć FBI. Ta procena Stejt departmenta je napravljena na osnovu izveštaja njihovih diplomata, ali prevashodno na osnovu saznanja do kojih su došle američke obaveštajne službe na KiM. Dajte nam ta saznanja, ona će pre odvesti do ubica i naručilaca", rekao je Drecun.

On je istakao da će naši istražni ograni, naše službe bezbjednosti učiniti sve da, sa limitiranim kapacitetima, rasvjetle ubistvo.

Ubistvo Olivera Ivanovića komentarisao je i bivši šef specijalnog tima službe Državne bezbjednosti Božidar Spasić, koji je istakao juče za Pink da je Kosovo crna rupa puna kriminogenih radnji, u kojoj Amerika kontroliše sva dešavanja. On ističe da će se nakon ubistva Ivanovića, počinioci definitivno pritajiti neko vrijeme.

"Ivanović je bio laka meta. Veliki problem biće samo što je kod naroda uspostavljena doza straha, i zato predsjednik države Aleksandar Vučić mora da ubijedi Srbe na KiM da će sve biti u redu i da Srbija i njene institucije stoje uz narod - rekao je Spasić.

On ističe da je ubistvo Ivanovića u stvari poruka Srbima: radite kako vam se kaže, ili ćemo vas ubijati.

Kardin: Nemamo podatke o Atentatu

Američki senator, demokrata Ben Kardin izjavio je za Radio Slobodna Evropa, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da je to tragičan događaj i da mora biti obavljena temeljna i transparentna istraga zločina, ali da Beograd i Priština moraju da ostanu posvećeni dijalogu o normalizaciji odnosa.

Upitan da li smatra da postoji veza koja vodi ka Kremlju, američki senator koji je i autor nedavnog izvještaja o sve snažnijem ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, kazao je da SAD nemaju konkretne informacije o ubistvu:

"Zato i pozivamo na potpunu transparentnost u istrazi tog atentata, ali nema nikakve sumnje da region mora preduzeti snažne korake da se zaštiti od ruskog uticaja", rekao je Kardin.

(novosti.rs)

KOMENTARI16
POŠALJITE PORUKU

055

21.01.2018 12:57

A kome je vise smetao :siptarima ili vama! Samo nemojte da pravite slucaj pjevaljke!

Cuj podmecu.. ma srbima vazda neko nesto podmece.. ccc

Re

21.01.2018 14:18

Samo

21.01.2018 12:59

Prasina za masu .

m

21.01.2018 13:03

Tuzlanska kapija, markale idr mjesta. sta rec na sta su sve spremni ovi zeleni.

To pitanje postavi sebi: Na šta ste Vi spremni "Nebeski narode" Kroz historiju Vi ste pobili svoje vođe kao što ste i Olivera.

tz

21.01.2018 13:52

Nije nego

21.01.2018 13:11

Na koji si se ti nivo spustio Drecun, u koju si ti ekipu ušao, što ti je to trbalo.

popara

21.01.2018 13:32

Ako je Ivanović bio laka meta,zasto onda profesionalne ubice?

Bosnjak

21.01.2018 13:36

Tako je, nema istine dok je vi iz Beograda ne slazete.!

Dumine

21.01.2018 13:40

Dosta više sa glupostima Drecun, Lazanski, Galijasević i ostali guzni uvlakači Pustite da policija složi mozaik i otkrije tragove bitne za ubistvo.

mrki

21.01.2018 13:40

Ma naravno, srbija je poznta po tome da tamo nema politickih ubijstava ;)

Kimko

21.01.2018 13:45

E samo je još ovaj krkan falio da nešto kaže. Čovjek koji je snimao po kosovu akcije srpske vojske i policije i to kasnije prodavao šiptarima, nema apsolutno pravo da se oglašava. Svakom onom ko je gledao Pink i ostale "napredne" medije prije poslednjih izbora na Kosovu je jasno da su Ivanovića pod zemlju poslali upravo Srbi. I njegova sahrana u Aleji velikana u Beogradu je neviđeni cinizam napredne vlasti.

nizak je tebi IQ da neke stvari komentarises,ili se pravis cinikom kao i ovaj sto kaze da treba smanjiti Ruski uticaj,a povecati uticaj Nato zlikovaca!

Re Kimko-glupko

21.01.2018 14:23

Njegos

21.01.2018 13:52

Ubice dvojice srpskih gardista sa Topcidera vec deset i vise godina nisu pronasli a sad bi nasli ove sa Kosova.

Bravo, bas tako, a da se moglo odmah rijesiti moglo se ..Stiće nekoga Božija kazna za ta dva momka da neće moći umrijeti kao normalan svijet, a imaće mu i porodica posljedica od Boga !

re Njegos

21.01.2018 14:44

Miro

21.01.2018 14:28

Policijska saradnja se uspostavlja putem Interpola. Ah da, Kosovo nije član Interpola. Srbija je spriječila pristup.

Zalosno

21.01.2018 15:52

Licne emocije u pojedinim komentarima zasenile su objektivnost.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.