Milorad Dodik “prodaje maglu“

"Poznajem gospodina Dodika već mnogo godina. Ja sam poslije rata bio austrijski ambasador u BiH. Bili smo na "ti". On je dijete jedne fine antifašističke kozarske porodice. Bio je miljenik međunarodne zajednice. Bio je konstruktivan i pragmatičan. Kasnije je promijenio mnoga svoja mišljenja. Mi se nismo zvanično sreli već neko vrijeme, ali kada se sretnemo, kao što smo se sreli u decembru u Banjaluci, na dan održavanja manifestacije "Ličnost godine", ja bih rekao da je naš odnos korektan''.

Republika Srpska 20.01.2018 | 19:39
Milorad Dodik “prodaje maglu“
''Istovremeno, kao visoki predstavnik, ja sam i dalje veoma zabrinut u vezi sa nekim stavovima koje on zagovara i njihovim eventualnim destabilizujućim posljedicama na ovu zemlju", kaže u razgovoru za Danas Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, odgovarajući na pitanje da li, uopšte, ima kontakte sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji ne krije da je u izuzetno lošim odnosima sa Inzkom i izriče oštre kritike na njegov račun.

Dodik, ali i Rusija, optužuju vas za srbofobiju. Kako komentarišete takve optužbe?

- To je smiješno. Dodik zna, i svaki Srbin pravoslavac zna da sam ja od 1986. ktitor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i dobrotvor srpskih pravoslavnih crkava od Njujorka, gde je na Uskrs 2017. izgorela srpska pravoslavna crkva, do Mostara, gde je veleljepna pravoslavna Saborna crkva uništena tokom rata. Mislim da nije korektna ocijena nazvati me srbofobom. Nema loših naroda. Ja sam to ponovio i nakon presude Mladiću. Ako pogledate moje izveštaje Savjetu bezbjednosti UN, uključujući i posljednji, vidjećete da se u njima jednako govori i o problemima koji dolaze iz Federacije kao i onima iz RS.

Jedan primjer je neprovođenje izmjena u kantonima koje bi garantovale konstitutivnost srpskog naroda u Federaciji BiH. Ja sam takođe protestovao i u pisanoj formi protiv uništavanja ćiriličnih naziva na putnim oznakama u Federaciji. To su pitanja do kojih je meni stalo, dakle, da neki kantoni u Federaciji moraju učiniti više.

Takođe, naglašavam probleme sa nedovoljnom zastupljenošću Srba u Domu naroda Federacije. Ipak, nažalost moram izvještavati i o komentarima i potezima koji dolaze iz RS, a kojima se osporava suverenitet zemlje, kao što je zagovaranje otcjepljenja od strane nekih političara iz RS, ili odbacivanje sudskih odluka. Moj mandat je da osiguram provođenje mirovnog sporazuma, tako da ako neko kaže da zemlja treba da se raspadne, mislim da je logično da moram reći šta mislim. Ali to nema nikakve veze sa srbofobijom.

Kako ocjenjujete aktuelnu situaciju u BiH?

- Nažalost, političke stranke su, izgleda, već u predizbornom raspoloženju. To je prilično preuranjeno, s obzirom da su izbori tek u oktobru. U narednim mjesecima možemo očekivati dosta političkog aktivizma i negativne retorike, što će usporiti tempo reformi i uticati na političku klimu. To BiH sebi ne može priuštiti i to njenim građanima sigurno nije potrebno. Čak su i ministri spoljnih poslova država članica EU izrazili žaljenje zbog činjenice da su retorika podela koja se ukorenila u prošlosti i preuranjena predizborna kampanja usporili tempo reformi i uticali na političku klimu.

Međutim, u BiH jeste došlo do određenih pomaka, ali za obične građane nedovoljno. Ova zemlja je preduzela neke pozitivne korake u pravcu implementacije Reformske agende i trenutno se nastoje završiti odgovori na sva od ukupno oko 3300 pitanja iz Upitnika EU. Usvojen je Zakon o akcizama, u cilju izgradnje autoputeva, potpisan je Sporazum o transportu i usvojena je Strategija o ruralnom razvoju. Druga stvar je osjećaj hitnosti koji je jako bitan. BiH nema više vremena za gubljenje, posebno sa stanovišta mladih ljudi, koji odlaze u zabrinjavajućem broju.

Koji su, prema vašem mišljenju, najveći izazovi za stabilnost BiH? Može li se očuvati "dejtonska BiH"?

- Naravno da može. To pitanje postoji samo u medijskim spinovima i njega često plasiraju neki političari. Hitan prioritet i izazov jeste postići sporazum oko izborne reforme, što će olakšati neometano provođenje izbornog procesa i uspješnu implementaciju izbornih rezultata u oktobru 2018. Ovo nije najveće pitanje, ali jeste najhitnije da bi se omogućilo provođenje normalnih izbora, ili, drugim rečima, treba sprečiti "mostarizaciju", odnosno stanje u kojem se u Mostaru nisu održali izbori od 2008.

Osim toga, važno je nastaviti napore u pravcu evroatlantske integracije, a rezultati tih napora treba da se materijalizuju. Govoreći u širim okvirima, BiH treba socijalne, ekonomske i druge reforme, u kojima će jačanje vladavine prava biti srž svih napora. Ova zemlja treba da riješava svakodnevne probleme građana, od kvaliteta javnih usluga do funkcionisanja i efikasnosti zdravstvenog sistema i borbe protiv korupcije, što je jedna šira pošast u Jugoistočnoj Evropi. Građani BiH zaslužuju lidere koji su voljni da se zalažu za istinski napredak i koji gledaju u budućnost. Bosni i Hercegovini i regionu ne treba stalno okretanje iza sebe i gledanje u turbulentnu prošlost, što ovu zemlju drži u stanju konstantne napetosti.

Kako ocjenjujete nedavnu proslavu Dana RS i poruke koje je tom prilikom javnosti uputio Dodik, uključujući one o nezavisnosti?

- Prije svega, dozvolite da jasno kažem - Bosna i Hercegovina je, od njenog jednoglasnog prijema u puno članstvo Ujedinjenih nacija 22. maja 1992, međunarodno priznata država, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcepljenje od Bosne i Hercegovina i postoje isključivo po osnovu Ustava BiH. Sve drugo je samo prodavanje magle - prazna priča čiji je cilj postizanje kratkoročnih političkih poena.

Niko unutar međunarodne zajednice, uključujući i mene, nije protiv toga da RS ima svoj dan. Na primer, 21. novembar, dan kada je potpisan Dejtonski sporazum 1995, koji se, uostalom, već obilježava u RS. Ali to se mora organizovati u skladu sa pravnim okvirom i bez diskriminacije. Ustavni sud BiH je procijenio ustavnost obilježavanja 9. januara kao Dana RS i utvrdio da je to neustavno. Vladavina prava je kamen temeljac demokratije i to znači da su odluke suda konačne i obavezujuće. Nepoštivanje vladavine prava stavlja vas na pogrešnu stranu zdravog razuma, kao i na pogrešnu stranu evropskih vrednosti. To čoveku oduzima pravo da se zove legalistom ili da tvrdi da neguje evropske demokratske vrednosti.

Kako komentarišete izjave Bakira Izetbegovića o Kosovu koje su izazvale veliku buru u Srbiji?

- Bakir Izetbegović je govorio o dalekoj mogućnosti u budućnosti. Međutim, on je rekao i on tačno zna da je bez srpskog člana Predsedništva, Ivanića, priznanje Kosova apsolutno nemoguće. Nema načina da do toga dođe. S druge strane, budimo iskreni, samo nekoliko dana kasnije, predsjednik Turske Erdogan, koji je priznao Kosovo, veoma je toplo dočekan u Beogradu. I to sa sevdalinkom i pjesmom na turskom jeziku.

Mislim da su kontroverze koje su uslijedile nakon Izetbegovićevih izjava bile nepotrebne, budući da je odnos Bosne i Hercegovine sa Kosovom pitanje iz oblasti vanjske politike, o kojoj odlučuje Predsedništvo. U tom predsedništvu, srpski član ima mogućnost da pokrene mehanizam zaštite vitalnog entitetskog interesa u pogledu određenih odluka i lako to može sprečiti. Dakle, dajte da se poštujemo, imajmo razumjevanja za stvari koje su drugima važne i krenimo na druge teme kako bismo donijeli više stabilnosti i prosperiteta cijelom regionu.

 Kako gledate na odnose Srbije i BiH, uključujući veze Beograda i Banjaluke?

- Uprkos ponekad disonantnim tonovima, siguran sam da će BiH i Srbija u srednjeročnom i dugoročnom periodu održati dobre odnose kao prvi susedi. Oni trebaju jedni druge politički i ekonomski. Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su deo procesa pristupa u EU i nadam se da će odnosi između ove dve zemlje biti na najvišem mogućem nivou. Srbija je potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma za mir i prihvatila je da u potpunosti poštuje suverenu jednakopravnost BiH. Meni je drago da predsednik Vučić uvek ističe kako voli RS, ali istovremeno ističe i kako poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Da li ste u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

- Mi se poznajemo nekoliko godina i u kontaktu smo SMS-om. Jedan drugom čestitamo praznike. Ali već izvijesno vrijeme se nismo vidjeli. Sreo sam se sa premijerkom Anom Brnabić na Bledu u septembru. Održali smo veoma dobar i konstruktivan sastanak. Što se tiče predsednika Vučića, ja ću pokušati da se sastanem s njim pre proleća. Predsednik Tadić je bio prvi predsednik Srbije koji je posetio Srebrenicu, a Aleksandar Vučić je to isto uradio 2015. On je i ponovo došao u ovaj tragični gradić uprkos prijašnjoj ružnoj "dobrodošlici" i finansijski pomaže.

Budući da je Srbija potpisnica Dejtona, mi smo uvek mogli razgovarati o pitanjima koja se odnose na region ili na implementaciju Mirovnog sporazuma. Ovih dana sam se sastao i sa predsednicom Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović. To vam je, znate, isto kao i u nekoj porodici, međusobne posete su uvek korisne i prijatne. Pre nekoliko dana bio sam na parastosu u Srbiji. Bilo je veoma tragično, jer je umrla relativno mlada, plemenita osoba. Ali smo zaključili da nije dobro viđati se samo na tužnim događajima.

Kako komentarišete ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića na Kosovu? Kako će taj tragični događaj uticati na nastavak briselskih pregovora Beograda i Prištine?

- To je zaista pretragična vest! Ne postoje adekvatne reči! Nisam mogao verovati, bio sam šokiran. Nešto u meni se slomilo. Jedan Vili Brant se ne rađa svaki dan. Lično sam poznavao gospodina Ivanovića, ne baš dobro, ali smo se susretali, i iskoristio bih ovu priliku da izrazim najiskrenije saučešće njegovoj porodici, supruzi, sinovima i prijateljima. Nadam se da se to neće negativno odraziti na stabilnost regije. Ali iskoristimo ovu priliku da se borimo za njegov amanet. Jer ljubav, dijalog, pomirenje i razumevanje moraju prevladati nad mržnjom i podelom. Mržnja proizvodi mržnju i može biti prevladana samo prijateljstvom. Moramo stalno raditi za bolji svet. Svi. Ako mi ne uspemo, to će biti još jedan ogroman poraz za čovečanstvo.

Iz pojedinih diplomatskih krugova se često može da bi BiH trebalo da se pridruži NATO. Šta Vi mislite o takvom scenariju?

- Ustav BiH - Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno kaže da je spoljna politika isključiva nadležnost institucija na državnom nivou BiH. Pitanje članstva u NATO, koje je dio spoljne politike BiH, spada u isključivu nadležnost države BiH. i nikog drugog. Što se tiče Akcionog plana za članstvo u NATO, Predsedništvo BiH već je odlučivalo o tom pitanju 2009. godine.

Odluku su doneli tadašnji članovi Predsedništva, uključujući srpskog člana Predsedništva, Nebojšu Radmanovića. U stvari, upravo je gospodin Radmanović potpisao formalnu prijavu generalnom sekretaru NATO 2009, kojom je upućen zahtev da BiH uđe u Akcioni plan za članstvo u NATO. Prema tome, govorimo samo o Akcionom planu za članstvo. Ne o samom članstvu. Odluke Predsedništva BiH ostaju na snazi ukoliko ne budu povučene ili se na neki drugi način izmene, tako da je situacija sasvim jasna.

Omogućiti neometane izbore

 Zalažete se za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Šta bi te izmjene donijele građanima?

- Provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu je vrhunski prioritet. To je pitanje vladavine prava, prije svega, ali isto tako i pitanje koje ima veliku političku težinu i implikacije za Bosnu i Hercegovinu. Zato je od samog početka stav međunarodne zajednice, kao i moj lični stav o tom pitanju sasvim jasan. Nadležni organi u BiH treba da preduzmu potrebne korake da bi se omogućilo neometano održavanje opštih izbora 2018. a nakon njih i provođenje izbornih rezultata. To je pitanje koje se ne može zaobići.

Izvor: Danas.rs

Komentari / 83

Ostavite komentar
Name

Vuk

20.01.2018 18:51

citiram: "budimo iskreni, samo nekoliko dana kasnije, predsjednik Turske Erdogan, koji je priznao Kosovo, veoma je toplo dočekan u Beogradu. I to sa sevdalinkom i pjesmom na turskom jeziku. " Dragi moji Srbi, toliko o Dodiku, Ivaniću, Govedarici ...Vučiću, Dačiću i o ostalim zastitnicima Srba i srpstva!! Zar smo toliko glupi da kod očiju ne vidimo, zar nam ovaj "švabo" ovako brutalno mora opalit šamar i otvarat nam oči ISTINOM i činjenicama!? Znači kad Bakir kaže, ja se nadam da će BiH priznat Kosova ali znam da do toga neće doći dok i Srpski član predsjedništva BiH bude ZA, onda je on neprijatelj, poziva na rat, saziva se sjednica savjeta za nacionalnu sigurnost, Vučić kaže da ce to imat dalekosežne posljedice itd... a onda samo par dana kasnije ti isti zaštitnici Srbije pjevaju na uho sevdalinku nekom ko je priznao Kosovo kao samostalnu državu! Nije ni čudno što nas naši vlastodržci **bu kako stignu, dok im mi slijepo vjerujemo!!

ODGOVORITE
Name

re vuk

20.01.2018 19:34

pa vuce kad nekom nesto neide fino onda samo samar pomaze,isti je primjer da su sve pravoslavne drzave u okruzenju u nato pa i sama crna gora..mislim na rumuniju,grcku bugarsku i to nije rusima bilo problem ali kad trebamo mi onda jeste..toliko o soljenju pameti..Dodik bi da bude veci rus od putina ili veci srbin od vucica,,a nevidim da iko pred ruskom ambasadom ceka u redu za vizu

Name

Re

20.01.2018 21:17

Vuce pod puno si u pravu,Turska je velesila pa joj se uvlace u g.i Srbi cijene to sto su Turci priznali Kosovo.

Name

Budimo realni

20.01.2018 22:08

Budimo realni, ko bi uopste procitao slovo ovo smesnog lika koje izgovori, cemu ovoliki tekst. Mislite da nekog zanima Incko hahaha

Name

lemilica

20.01.2018 22:39

Jebali bi se za dinar,a narod,tradiciju i običaje uložili za svoje interese..ukratko recite,a ne komplikujte vuče i re vuče...Sad se jasno vidi da se svak zgražava kad se mala Ivica uvlačila Turčinu u dupe,ali eto to je za dobro Srbije...fuj Srbijo takva

Name

Čamil

21.01.2018 07:07

A izmetbegović vam ne prodaje maglu sa svojim muslimajmunima na 27% bejha?!

Name

Igor

21.01.2018 07:50

@re Vuk: potpisujem svaku rijec!!! "Volimo" majcicu Rusiju, ali bismo svi prije zivjeli i zaradjivali plate i "debele" penzije na fasistickom Zapadu... Sto ne emigriramo u Rusiju kad je toliko volimo...?

Name

re Vuk

21.01.2018 08:21

Bravo majstore, extra komentar.

Name

Mlađa

21.01.2018 09:32

Niti šta dodat, niti oduzet

Name

Bosan@c

21.01.2018 11:38

Čestitka za komentar. Dobro bi bilo da i ovi slijepi progledaju. Odvede vas/naš Baja u propast. Ode omladina nepovratno. Ko će ostati u Vukojebini u kojoj stoluje šatorski pevac.. . Sami jad i bijeda.

Name

ori

21.01.2018 16:05

bolje da dodik prodaje maglu nego inziko preko lijanovica zarazeno meso iz Austrije.

Name

maky

20.01.2018 18:54

samo se ti kupi i idi odabde...bar iz Republike Srpske..ovde je slobodarski narod a ne austrougarska prcija..

ODGOVORITE
Name

@Banjalucanin

20.01.2018 19:39

Rece Srbin i ode pred Austrijsku ambasadu.

Name

Licemjerje

20.01.2018 22:02

Hahahahaha...I ne samo to.Pored sto nas masa ide pred ambasadu dosta nas prima pare zaradjene u Austriji ili donacije.

Name

lemilica

20.01.2018 22:42

Haha,upravo tako @Banjalučanine,a ti maky,(čitaj Milorade Dodike),moraš shvatiti da je Incko alfa i omega i da od njega zavisi rok trajanja i Dodika,prvenstveno,a i Republike Srpske..

Name

re maky

21.01.2018 08:23

Najbolje je praviti se budala, jes ti kada čuo za dejtonski mirovni sporazum, ako nisi pitaj tate šta je to.

Name

Apsolutna većina

21.01.2018 08:35

Već u ovoj školskoj godini, 56% djece u osnovnim školama, rodila je majka Bošnjakinja, a do sljedećeg popisa 2023, biće 60%. Samo hrabro istrajte na takvim oportunim politikama., Živa će ova generacija biti, kad Bošnjaci sami i predlože i usvoje novi Ustav. Ne brinite, velika je Rusija, pa svi možete tamo stati. Još samo da maksuz pozdravim sve komplet zemlje EU, na bošnjačkoj strani.

Name

re maky

21.01.2018 11:04

Ne kaže se "odabde" nego "odavde". Nisam fan Valentina Incka, no istine radi dužan sam da kažem da gospodin Austrijanac u ovom tekstu ako si ga do kraja pročitao za sebe nije rekao i sledeće: 1, da je dugogodišnji prijatelj sa mitropolitom Hrizostomom. 2. Da je za pristojnu donaciju za gradnju Spomen-hrama na Vračaru od tadašnjeg patrijarha Germana (Hranislava Đorića) dobio orden SPC. Vjerujem da je još po neku sitnicu učinio za srpski narod koja mi nije poznata. Gospodina Incka uživo nikad nisam vidio, a tebi maky bio bih spreman da dam pristojnu nagradu ako možeš pokazati dokaz da je naš dični predsjednik RS ikada bio i na jednoj crkvenoj svetkovini gdje je činodejstvovao njegova svetost blaženopočivši Patrijarh Srbski German koji je na čelu SPC naslijedio njegovu svetost Vikentija mislim od daleke 1963, pa sve do daleke 1989 kada je služio 600-godišnj parastos na Gazimestanu, gdje je povrijedio kuk, legao u bolnicu i za svog naslednika dobio tada sveca koji je hodao blaženopočivšeg Patrijarha Pavla. Maky! Slobodarska duhovnost Srpskog naroda je malo širi pojam. Lijep pozdrav.

Name

lemilica

21.01.2018 15:22

specijala"maky"..pročitaj još jednom naslov...MILORAD DODIK PRODAJE MAGLU i poklopi se ušima kad je u pitanju Dejton,jer sam ja taj i moj tata od tadašnjih 70 godina koji smo otišli iz civilizacije da bi napravili Republiku Srpsku u šumi koju tvoj Duduk krčmi 25 godina...TVOJ DUDUK JE DOŠAO NA TENKU,A TAJ TENK STOJI PARKIRAN TAMO GDJE ISTOVARIO DUDUKA I JOŠ JE U VOZNOM STANJU...kad nađeš taj odjeljak u Dejtonskom sporazumu,lupni "copy paste"da ga svi vidimo..,as sad idi spavaj do punoljetsva,ok bebice.

Name

Martin

22.01.2018 12:07

Draga moja apsolutna većino, U ovom tvom statističkom igrokazu se i krije krajnje ishodište bošnjačke politike. Osnovni cilj je putem statističkog inženjeringa , putem popisa stanovništva i stalnim iseljavanjem Srba i Hrvata doći u poziciju natpolovične, a protokom vremena i apsolutne većine i dovršiti ono što niste uspjeli ratom. Stvoriti unitarnu islamsku državu ucentru Evrope sa šerijatskim pravom kao osnovnim oblikom vladavine. Preostali Srbi i Hrvati će se raseliti ili promijeniti vjeru. Poznajući osnovne postulate logike i međunarodne politike vjerovao sam da EU neće dozvoliti da se to desi, ali pošto je i ova organizacija razbijena, a glavnu riječ vode Amerikanci, nisam više u to siguran. Jedina nada leži u pomoći Rusije, ali ni u to nisam previše uvjeren. Jedinu snagu koju posjedujem u ovom slučaju, a to je snega argumenata stavljam na sto. I eto ga!

Name

ZAZA

20.01.2018 18:59

KOLIKO JE NJEGOVA ZEMLJA OD 1914 DO 1945 POBILA SRBA I SRPSKE NEJACI SVOJIM DONACIJAMA NEMOZES OPRAVDATI SEBE I TVOJU DRZAVU. NARAVNO STITIS I HRVATE I MUSLIMANE KOJI SU UCESTVOVALI SA VASOM DRZAVOM U GENOCIDU NAD SRBIMA

ODGOVORITE
Name

re zaza

20.01.2018 19:37

stvarno..nemoj zezati

Name

Lakrdija

20.01.2018 19:55

Potomak tih sto je ubijao Srbe je bio pocssni gost 9 januara,, a Dodik poziva da Srbi sa austrijskim drzavljanstvom glasaju za nacisticku partiju. I kome ti i takvi ko ti ovde nesto laprdas.

Name

re zaza

20.01.2018 22:07

Ma ti si zeza, vidi sto te ljudi provalise, procitaj komentare, papndropulosu !

Name

gost

20.01.2018 22:44

Prosle godine u Jasenovcu jedan od glavnih gostiju iz Austrije je bio lik iz FPO nacisticke stranke ciji je otac direktno bio SS-ovac. Toliko o evropljanima koji nas podrzavaju

Name

re lakrdija

20.01.2018 22:45

Bravo za komentar

Name

re Lakrdija

21.01.2018 08:25

Taj "potomak" je već inkasiorao milion €vra za jednu izjavu o samoopredjeljenju naroda u BiH (RS), a zna se ko je to platio.

Name

Ja

20.01.2018 19:00

Gospodine Incko, vi niste nista uradili da bi bilo bolje u RS i Federaciji. Ne znam o kejem vi sudu pricate, kada njegove odluke prvo ne sprovode muslimani u BiH. Znaci da ga ne priznaju!!!! E pa ni mi ga ne priznamo, jer radi protiv srpskog naroda. A to sto niste dobri sa Dodikom to je vasa licna stvar, mozda ste bili u nekoj poslovnoj kombinaciji pa je pukla tikva. Ne bi me to iznenadilo. A drugo smeta ti i to sto je Dodik jaci politicar od tebe i za njega kao da ne postojis. Jednostavno te razbija!!!

ODGOVORITE
Name

re

20.01.2018 19:51

Nemate ga vi šta priznavati, vi ste ga potpisali i vašim potpisom je i formiran! Čuj, Bošnjaci krše odluke Ustavnog suda, kakva laž :D

Name

re re

21.01.2018 05:57

Laž? Hajde malo se edikuj! Naravno da Bošnjaci nijednu odluku suda nisu proveli

Name

J

21.01.2018 07:40

Sto si R nepismen vodis politiku bolje uzmi motike tu hleba .

Name

re Ja

21.01.2018 08:28

Nemoj lagati i pisati neistine, SVE odluke ustavnog suda BiH se poštuju i sprovode u F BiH. Ako neka odluka nije sprovedena za nju se traži rješenje, ona se ne negira. To je za vas snsdovce viša matematika.

Name

Incko

21.01.2018 10:01

I ovaj austrijanac nista novo ne kaze osim paljbe po Srpskoj neka ide negdje drugdje i puni boce maglom.

Name

Predlog

20.01.2018 19:08

Da polako krenes za Austriju , ali da i njega povedes tamo da nas vec pustite da zivimo , snaci cemo se mi nekako i bez vas !

ODGOVORITE
Name

@krkan

20.01.2018 19:43

Zato ima 200.000 i kusur hiljada Srba u toj Austriji.

Name

re krk

20.01.2018 20:51

Ima prekop 300000muslimana,pa šta?????

Name

@krkan

20.01.2018 21:25

@ re krk,Muslimani su uvijek gledali u Bec i Austriju,Beograd im nije bio interesantan.Srbi pljuju po Austriji a u redovima pred njihovom ambasadom.

Name

Re predlog

20.01.2018 22:08

Ocete,ocete al malo malo pa trazite pare od MMF.Pred ambasadama zemalja koje Incko predstavlja krkljanac.Kad nam kuce i skole grade sto onda tako ne pricate nego se takvi kriticari poput tebe prvi ugurate da isprosite koji euro.Bio sam svjedok nekoliko puta.

Name

Dalaj Lama

21.01.2018 07:39

Odgovor za RE... Previse solis pamet ljudima. Po tvome ti si uvijek u pravu a drugi nemaju pravo ma svoje misljenje.Ako cemo diskutovati Incko je postavljen od strane Medjunarodne Zajednice i duzan je sprovoditi njene interese.To nasi lideri dobro znaju i u ovoj guzvi trpaju novce u svoj dzep a mi se ovako prepucavamo. Tvoje replike su stav jedne strane i totalne iskljucivosti te me podsjecas na obicnu MAHALUSU. U svojim komentarima nikad nista nisi konstrutivno rekao nego repliciras na ironican nacin.Ti si izgleda veliko djubre i nije ti mjesto u diskusiji

Name

007 Bond

21.01.2018 10:54

300 000 Срба има само у Бечу.

Name

Dejan.bl

20.01.2018 19:15

isto kao i ti. Prodajete maglu a zauzvrat, primate ogromne plate i molite Boga da ostane ovakvo stanje... Jer samo u ovakvom haosu, Vi ste bitni

ODGOVORITE
Name

Kokolo

20.01.2018 19:16

A dajte uputu kako se magla prodaje,hocu da gibam u inostranstvo da razvijem biznis i zaposlim nas narod.

ODGOVORITE
Name

Maglu i ????

20.01.2018 19:22

A pored magle Milorad Dodik i pere novac za Novomatic

ODGOVORITE
Name

Re

21.01.2018 10:38

Kljuse cuje za novomatic pa lupeta

Name

????????

20.01.2018 19:24

Pored prodaje magle,Milorad Dodik i pere novac za Novomatic Admiral kaji, " sasvim slučajno", dolazi iz Austrije isto kao i ti,a pranje novca je organizirano preko firmi NOVO RS doo i RSA Gaming doo!

ODGOVORITE
Name

Nenno

21.01.2018 01:36

Jbg. Napravili su zakon da mogu da rade sta hoce. Cak posle 20 god vladavine nikom im nece moci nista jer zakonski je slucaj ostario

Name

Inzko

20.01.2018 19:30

Nepoštivanje vladavine prava stavlja vas na pogrešnu stranu zdravog razuma, kao i na pogrešnu stranu evropskih vrednosti. To čoveku oduzima pravo da se zove legalistom ili da tvrdi da neguje evropske demokratske vrednosti.

ODGOVORITE
Name

@ Kosta

20.01.2018 19:45

Radi ovakvi Inzkovi stavova,odma sutra vec u redove pred Rusku ambasadu,odma bojkotirat Austriju i njenu Ambasadu.

ODGOVORITE
Name

055

20.01.2018 20:18

Onadvojica prodajete maglu,jer ste izgubljeni kao magsrci u magli!Mislite da ste popili pamet ovog naroda a u stvari zajebali ste se!

ODGOVORITE
Name

Incko

21.01.2018 10:05

Incko i sve ostale protuve sa zapada zele da nas ubijede da ce doci deda mraz. Napolje bando bjelosvjetska.

Name

GAVRILO

20.01.2018 20:40

ti incko nemožeš srbe nacrtane vidjet to je svakom jasno kao dan . pokušavali ste na svake načine da nas uništite , ali vam nije polazilo za rukom . onda ste našli dodika i napravili državni udar . naravno da odradi šta vi kažete .što se tiče magle ist si kao dodik . jedan ste drugom omogućili da uzmete milijarde, a istovremeno da uništite ovaj naivni narod što vam je u potpunosti pošlo za rukom . vama se ne čudim jer nikada neće te zaboravit vidovdan 1914 godine , nego se čudim ovome srbskom izdajniku i bolesniku , ako je uopšte srbin

ODGOVORITE
Name

@Karadoz

20.01.2018 21:28

Pa od kuda toliki Srbi u Austriji,a hoce da vas uniste.

Name

Dosta bre bolan

20.01.2018 21:58

Ova srbenda zvani Gavrilo na samar Valentinov potrpa sve, i što treba i što ne treba, i što ide i što ne ide. Pa još poteže '914-u i ponosi time. Nema tu ništa za ponosa. Srbovanje fukareštini neobrazovanoj radovanje.

Name

normalan

21.01.2018 06:40

Sine Gavrilo, opet si preskocio terapiju...

Name

re GAVRILO

21.01.2018 08:35

E moj Gavrilo, ti ni sam ne znaš šta pišeš, u prvoj rečenici kažeš "pokušavali ste na svake načine da nas uništite, ali vam nije polazilo za rukom"...a onda već u sledećoj rečenici kažeš "jedan ste drugom omogućili da uzmete milijarde a istovremeno da uništite ovaj naivni narod što vam je u potpunosti pošlo za rukom" aahahahaaahhahaaaaa bravo Gavrilo

Name

RE GAVRO

21.01.2018 11:22

A sin ti iz Austrije salje Eure..

Name

re

21.01.2018 11:23

Ma Gavrilo čeka u redu pred Austijskom ambasadom, pa mu dosadno...

Name

goran

20.01.2018 21:46

Kada 1maj bude promjenjen, onda moze i 9 januar. Ipak 1maj je dan kada su Federalci poceli rat.

ODGOVORITE
Name

Oste-Rajh

20.01.2018 22:37

Icko prijatelju,da ti ja nesto kazem,ovde ti je narod takav,sto mu vise zavrces ruku on te onom slobodnom za damu hvata,pa ti sad vidi.

ODGOVORITE
Name

Okupatoru jedan

21.01.2018 00:03

Opet ovaj srbomrzac. Znamo se mi još od 1914., 1941., 1945., 1991., 1992 .i 1999., Od Benjamina Kalaja do danas, svi ste vi isti, okupatori.

ODGOVORITE
Name

re Okupatoru

21.01.2018 11:19

Al imas pamćenje,samo si trebao navesti neke razloge da i ja znam..

Name

pincko

21.01.2018 04:21

Ti si Icko pravi latin i lic emer da valjas nebise sam falijo dasi dao prilog za obnovu crkvi pravoslavni negobi neko drugi to reko samo jado recuti jedno mozdatije deda bijo u austrijskoj vojsci 1914 kadaje napadala srbiju preko drine pasise sada pokajo aznasli jado zlote znalo kolikoste jada zadavali srbiji i opetje niste mogli pokoriti josvamje i onaj sotona pomago ijedino u srbiju on jos nije krocijo svojom nogom i akobogda nece znasli stastenam uzeli na berlinskom kongresu i opet srbija opstade niste mogli nista daje skroz unistitei uvjek vamje trn u oku vas i vatikana

ODGOVORITE
Name

re

21.01.2018 11:34

Hajde negdje se prijavi i zavrsi bar 4 razreda skole.

Name

roky

21.01.2018 09:30

Izgubi se ti u "vidu magle"..

ODGOVORITE
Name

Radar

21.01.2018 09:56

Srpsku političku bagru u vrhu, svu od reda treba pobiti jer oni su najveća prijetnja srbima. To su pohlepne prodane duše, pune laži i obećanja. Samo sebe vide. I evo nam rezultata kako živimo i do čega smo dovedeni. Čudo je da uopšte još i postojimo. Al ima tu još nešto, narod, taj koji je definitivno ovca.

ODGOVORITE
Name

Nikola

21.01.2018 09:56

Eto Mr Incko Dodik nam prodaje maglu a vi nam govorite istinu.Dodika ćemo smjeniti a tebe ćemo izabrati za predsjednika...Ma teraj se nazad u Austriji ne treba nam stranac.

ODGOVORITE
Name

Austrija

21.01.2018 10:21

Dodik bar maglu prodaje nego šta ti incko čobane prodaješ?

ODGOVORITE
Name

bauhau

21.01.2018 10:27

Zasto je ne bi prodavao kad su kupci odusevljeni, i ima ih u velikom broju.

ODGOVORITE
Name

Misa

21.01.2018 10:30

Dodik ne prodaje maglu,ne ublazivajte to vi sa zapada,on je najveci srpski lopovski sin,bagra svjetskog formata.Bagra i olos..

ODGOVORITE
Name

Vesko

21.01.2018 10:31

Milorad je najveci lopov na ovim prostorima.Profiter najveceg kalibra

ODGOVORITE
Name

Vesko

21.01.2018 10:31

Milorad je najveci lopov na ovim prostorima.Profiter najveceg kalibra

ODGOVORITE
Name

Soko

21.01.2018 10:43

Zato i glasam za milorada dok ovakvi GA mrze znaci da radi u interesu RS i srbskog naroda zivil nam Mile

ODGOVORITE
Name

Role

21.01.2018 10:43

Pa ti si fasista bio i osto

ODGOVORITE
Name

007 Bond

21.01.2018 10:45

Овај за Републику Српску и Србе уопште није битан! ... Републици Српској су битни: јака влада ,скупштина ,паметни политичари и министри који треба да граде економски и привредно јаку Републику Српску! Битан вам је и јак председник - који треба да промовише у свету Републику Српску! И битна вам је јака Србија која такође треба што више да улаже у Републику Српску, и треба да вам омогућимо и пословање преко Србије, и даље спајање са централном Европом преко Београда до Будимпеште и даље... И што више мостова и веза са Србијом преко Дрине да се изгради, јер спајање народа је јако важно! ...И само нове путеве, болнице, фабрике и вртиће да градите...!

ODGOVORITE
Name

Nuraga

23.01.2018 07:30

Ovaj lud koji struja

Name

Bježi ba ništa ni od tebe

21.01.2018 10:48

On prodaje maglu,cuj otkrio si toplu vodu.Prodace on i tebe jarane,nemaš ti muda.

ODGOVORITE
Name

A

21.01.2018 11:11

Ti slazes evrice ! Sta kazu, dok je ovaca bice para.

ODGOVORITE
Name

читај-мисли

21.01.2018 11:35

Видим да нико ме коментарише најважнију ствар коју је Инско рекао. Она се односи на потпис о евроатланским интеграцијама из 2009 године-Радмановић. Прочитајте како човјек рече, то је за нас ствар готова, потпис је стављен од сва три члана предсједништва.

ODGOVORITE
Name

re camil

21.01.2018 12:23

Sto se podpisujes kao neko drugi..sramota te to sto jesi..jbg sta da se radi...Inace pametnije bi ti bilo da posjetis skolu,ako znas kako izgleda...27% eee jado jadni pogledaj popis stanovnistva..pametnom dosta

ODGOVORITE
Name

Ragib

21.01.2018 16:59

Istina se osjeti

Name

K

21.01.2018 18:42

Citajuci ove komentare nemogu se nacudit vasim prepucanjima umesto da se slozimo kolkotiko .Danam niko ne prodaje maglu ni stranci ni ovi nasi .Nego svi na izbore i sve ih promeniti.

ODGOVORITE
Name

K

21.01.2018 19:40

Citajuci ove komentare nemogu se nacudit vasim prepucanjima umesto da se slozimo kolkotiko .Danam niko ne prodaje maglu ni stranci ni ovi nasi .Nego svi na izbore i sve ih promeniti.

ODGOVORITE
Name

Dosta je i tebe više

22.01.2018 09:18

Napadanjem Milorada Dodika, u izbornoj gdini, samo mu podižeš rejting. Kada jedan osvjedočeni srbomrzac napada bilo koga u R. Srpskoj to je uvijek kontraproduktivno. Mada može biti da ti to svjesno i u dogovoru radiš, ne bi li se on još zadržao na vlasti.

ODGOVORITE