Hercegovci za krst časni plivali

 Nikola Lješković (25) iz Trebinja pobednik je tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za časni krst u reci Trebišnjici.

Republika Srpska 19.01.2018 | 13:18
Hercegovci za krst časni plivali
U plivanju za časni krst učestvovalo je šezdesetak plivača različtih generacija, među kojima i jedna žena, karatiskinja Dragica Drapić.

Lješkoviću je ovo drugi put da pobeđuje u plivanju za časni krst, a u bogojavljenskom plivanju učestvuje već devet godina.



Po tradiciji pobedniku bogojavljenskog plivanja pripao je zlatnik koji dodeljuje crkvena opština Trebinje.

Među prvima koji su stigli do časnog krsta bio je najmlađi učesnik, Dimitrije Škrivan (13), koji je istakao da mu je ovo drugi put da pliva i da je veoma srećan zbog toga.

Predhodno je vodu Trebišnjijce osveštao Episkop zahumsko hercegovački Grigorije, koji je na Bogojavljenje služio svetu arhijeresku liturgiju u trebinjskom Sabornom hramu.



Prvi put za časni krst plivalo se i u Bilećkom jezeru.

Od 40 plivača prva je do krsta stigla planinarka Ivana Tabaković koja je pre dve godine bila teško povređena na plannini Orjen.



Jedanaestogodišnji Pavle Komlen pobjednik je plivanja za Časni krst u Neretvi koje je održano danas u mostarskom naselju Ortiješ.

Komlen je bio najmlađi među petnaestak učesnika koji su odlučili da i u Mostaru ožive običaj plivanja za Časni krst na Bogojavljenje.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, koji je osveštao vodu zajedno sa rektorom Bogoslovije "Svetog Petra Dabrobosanskog" u Foči arhimandritom Lazarom Lazarevićem i parohom blagajskim Branimirom Boravčaninom, uručio je pobjedniku zlatnik.

Pobjednik Pavle Komlen rekao je da je izuzetno srećan što je učestvovao u takmičenju i da mu nije bilo nimalo teško da se odluči da zapliva u hladnoj Neretvi.

Pavle, koji trenira plivanje u Plivačkom klubu "Velež" iz Mostara, navodi da mu je bilo važno da učestvuje i doprinese održavanju ovog običaja u Mostaru.

Iguman Danilo Pavlović napomenuo je na Bogojavljenje, dan Hristovog kršenja, običaj da se posvećuje voda.

"Postoji i običaj da ljudi plivaju za krst koji se stavi u vodu. Ovo je lijep događaj i način da se obilježi praznik Bogojavljenja i evo drugi put ga obilježavamo u Mostaru", rekao je iguman Danilo.

Srđan Krnjeušić iz Ortiješa rekao je da je ovo druga godina zaredom da se u ovom mijestu pliva na Bogojavljenje i da je važno da se tradicija nastavi.

Plivanju je prethodila sveta liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, a nakon događaja i druženje i posluženje za sve učesnike i goste u Društvenom domu u Ortiješu.



Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ.

Plivanje za časni krst organizovano je danas i na jezeru Škrka u Prebilovcima, nakon svete liturgije.

Među sedam učesnika prvi je do Časnog krsta doplivao Branko Ekmečić.

Za krst časni plivalo se i u drugim sredinama, gdje žive Srbi...

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava vodica, koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časnim krstom.

(BN/Srna/Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

plivanje za krst casni

19.01.2018 13:15

svim ucesnicima cestitam i nekaih bog i krst casni nadari zdravljen a posebno mladog pavla komlen i danam jos punogodina pliva i damu bog i krst casni podari zdravlja i veselja od srcamu zelim zato stose odlucijo sa jedanest godina zaplivati u neretvi cestitamti sine dasi ziv i zdrav zelimti puno srece.

ODGOVORITE
Name

Pavle

19.01.2018 14:51

Momcino ,ti si ponos ,Bog dragi da ti podari zdravlje i mnogo godina da plivač za CASNI KRST.