UKC RS dobio nove inkubatore

Vlada Republike Srpske donirala je Klinici Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske za dječije bolesti pet novih i savremenih inkubatora za prijevremeno rođenu djecu, kao i pet novih monitora sa centralnom jedinicom za bolji monitoring vitalno ugroženih pacijenata.

Republika Srpska 19.01.2018 | 12:37
UKC RS dobio nove inkubatore
Ukupna vrijednost nabavljene opreme je 233.415 KM.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je na ovaj način riješen jedan veliki problem, s obzirom da bi bez inkubatora i sistema za praćenje mnoge od beba bile ugrožene.

Ona je naglasila da je Vlada opredijeljena da Klinika za dječije bolesti bude savremeno i kvalitetno opremljena, te najavila slične aktivnosti i ubuduće.

"Ovo je aktivnost koja se uklapa u koncept unapređenja razvoja zdravstvenog sektora, a to podrazumijeva da imamo adekvatnu opremu i kadrove i stalno unapređujemo sistem zdravstva", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon obilaska Klinike.

Ona je dodala da je sa doktorima dogovorila da naprave spisak najvažnijih potreba u Klinici da bi Vlada u skladu sa tim mnogla djelovati u narednom periodu.

"Nakon svih ovih velikih radova na UKC-u, moramo posebnu pažnju posvetiti Klinici za dječije bolesti. To sam obećala i to jeste opredjeljenje Vlade, time smo se bavili nekoliko puta i na svaki način, pa i putem ovakvih donacija, na osnovu potreba iskazanih od UKC-a", rekla je Cvijanovićeva.

Pedijatar Stojislav Konjević istakao je da putem intenzivne njege Klinike za dječije bolesti godišnje prođe od 500 do 600 pacijenata, te da je poseban problem što se prijevremeno rođene bebe dugo zadržavaju u inkubatoru, ponekad i do tri mjeseca, zbog čega uvijek mora biti slobodnih inkubatora za nove pacijente.

"Ova oprema nam je bila prijeko potrebna. U jednom trenutku smo bili u velikom problemu, jer je povećana incidenca prijevremeno rođenih beba iz više razloga, tako da su potrebe za inkubatorima i monitorima bile zaista velike i hitne", rekao je Konjević.

On je zahvalio Vladi za donaciju, uz čiju pomoć je, kako je naveo, nabavljeno pet modernih inkubatora savremenih proizvođača, koji prate nove trendove u neonatologiji, te pet novih monitora koji omogućavaju praćenje vitalnih funkcija beba.

"Ovo će još više poboljšati naše rezultate, koji su na evropskom nivou, te ćemo unaprijediti proces rada", istakao je Konjević i dodao da na odjelu intenzivne njege sada ima 18 inkubatora.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Vlado Đajić istakao je da je ovo poseban dan za najveću zdravstvenu ustanovu u Srpskoj, zbog donacije koja je posebno važna za veliki broj prijevremeno rođenih i životno ugroženih beba.

"Vlada je još jednom pokazala da joj je stalo do zdravlja stanovništva Republike Srpske, posebno do naših najmlađih pacijenata", poručio je Đajić.

U posjeti Klinici za dječije bolesti bio je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić.



(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Pitanje

19.01.2018 11:49

Ko je ovaj zgodni i uznemirujuce atraktivni muskarac, skroz desno na fotografiji. Mora da je neki vrsni kardiolog, cim ima ovako savrsenu liniju (zna on dobro da gojaznost steti kardivaskularnim oboljenjima - nije dzaba studirao 15 godina). Ovako maskiran preko lica izgleda kao da ce vrlo brzo u neku novu pljacku.

ODGOVORITE
Name

Kakav komad

19.01.2018 13:51

Bravo:)

Name

matuzalem

19.01.2018 16:20

Raspali, ...propast

Name

intergaj

19.01.2018 11:58

Nemogu da vjerujem, vlada RS donirala svom narodu 5 inkubatora, kome ce ako nece sebi i svom narodu!!! Zar to nije moralno i ljudski , ko da je donirala klinici u Zagrebu pa ovolika pompa, ko da je 5 slepera inkubatora, cccccccccc

ODGOVORITE
Name

inkubatori

19.01.2018 11:58

Samo se ja bojim stacemo sa ovim inkubatorima mismo stari nase babe vise nemogu radjati a ove edukacije upropastise nam omladinu da vise neznas stoje musko a sto zenskood kako dojdose ove ujedinjene nacije omladina posta neznase stoje musko a sto zensko sadame strah i da reknem dase zene ili udaju moze sin nedo bog dovest zeta a kcer snaju visese nezna ko pisa stojec a ko cucne sveje da bog saceva razum.

ODGOVORITE
Name

re

19.01.2018 16:23

Babe ce radjati djecu,....kceri idu za BG, a sinovi ce dovesti zeta...

Name

mile

19.01.2018 12:31

Wow, jel moguce??? 5 inkubatora, ama bravo za cjelokupnu vladu RS!!! Pa svaki gradić u RS-u bi trebao imati po 5-6 novih a kamoli "klinicki centar RS", zalosno

ODGOVORITE
Name

Donacija, ali malo KBC-u a puno SNSD-u

19.01.2018 12:37

Za donaciju nije potrebno ispoštovati sve odredbe zakona o javnim nabavkama, tako da je narod RS na ovoj donaciji praktično platila min 10 inkubatora a dobila 5. Nevjerovatno je šta sve kriminalci neće izmisliti, i nevjerovatno da to niko ne primjećuje......

ODGOVORITE
Name

Donacija, ali malo KBC-u a puno SNSD-u

19.01.2018 12:43

Generalno prema RTRS-u, cijena je 233.415 КМ odnosno 23.800€ po komadu, a stvarna cijena se moze vidjeti npr na: http://www.ari-cn.com/show-273.html i reda je 10.000€, što sa troškovima i svim ne smije biti preko 13.000€ DAP Banjaluka

Name

re

19.01.2018 12:44

Mosad je mala maca za tebe.

Name

Prst na čelo

19.01.2018 13:29

Priča se da je svojevremeno i MUP nabavio 10 auta i platio ih po 36 hiljada KM po komadu. U slobodnoj prodaji auto identičnih karakteristika, sa plaćenim obavezama do registracije, bez bilo kakvih dodatnih zahtjeva, koštalo 28 hiljada po autu. Umjesto da na veću nabavku ostvare dodatne bonifikacije oni preplatili osam hiljada po autu. Gdje je tu logika..??!!

Name

Smak svijeta

19.01.2018 12:44

Nastupa smak svijeta jer Vlado Đajić,Dragan Bogdanić i Željka Cvijanović spasavaju zdravstvo RS.Ne zna se ko je stručniji, kompetentniji,korumpiraniji???? Ovo nam je naša borba dala!Samo naprijed narode glupi!

ODGOVORITE
Name

Aferim..

19.01.2018 13:25

Valjda se niko kao ova vlada ne navata sevapa i sadake. Svaka čast i fala, aferim i ejvala..

ODGOVORITE
Name

Istine radi

20.01.2018 11:13

Nije Vlada dala ništa nego svi mi kroz dažbine i poreze.Nije Željka dala ni marku niti ministar Bogdanic,nego budžet RS.Ne hvalite i ne slikajte sebe,i ne lazite se medjusobno.Sve vam je u funkciji izbora,i svaku sitnicu (a ovo jeste sitnica)koristite da se slikate i date izjavu.Recite ovo je narod dao a mi smo samo posrednici.Vama lopovi partijski na dnevnoj bazi ukradu narodu ovu sumu koju spominjete.

ODGOVORITE