EP: Hrvatska poslije drame "slomila" Belorusiju!

Rukometaši Hrvatske su pobedom nad Belorusijom (25:23) počeli drugi krug Evropskog prvenstva u Zagrebu.  Zamalo fijasko Hrvata u Zagrebu! Hrvati se mučili protiv Belorusa i jedva pobedili.  Domaćin Evropskog prvenstva je još jednom bio daleko ispod svog nivoa, a posebno u organzaciji igre i napadu, što je borbeni protivnik umalo kaznio.

Ostali sportovi 18.01.2018 | 23:20
EP: Hrvatska poslije drame "slomila" Belorusiju!
Belorusija je poražena posle neizvesne završnice u kojoj nije iskoristila napad za izjednačenje.

"Kockasti" su bili bolji protivnik tokom čitavog meča, na poluvremenu je bilo 15:12, ali se Belorusi nisu predavali, smanjili su razliku i došli na korak od remija.

Nadu u nerešen rezultat je doneo Uladzislav Kuleš na dva minuta do kraja golom za 23:23.

Marko Cindrić je vratio prednost Hrvatskoj, da bi Marko Kopljar posle kiksa Belorusa postigao poslednji gol za 25:23 kojim je otklonio dilemu oko pobednika meča.

Hrvatska je pobedom nad Belorusima za sada izjednačena sa Norveškom, Švedskom i Francuskom po broju bodova jer sve četiri selekcije imaju po četiri boda.

U prvom meču dana Srbija je poražena od Norveške 32:27.

Hrvatska je neslavno završila prvu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu za rukometaše čiji je domaćin. Švedska je u Splitu zabeležila ubedljivu pobedu, a malo je falilo da ih u Zagrebu iznenadi Belorusija.

Dobra odbrana "kauboja" i vrlo loša ogranizacija napada Belorusa, značili su na kraju pobedu Hrvatske 25:23 (15:12).

A, bilo je dramatično…

Posle nešto lošijeg ulaska u drugi deo meč, izabranici Lina Červara zbili su redove i napravili pristojnih "plus četiri". Poslednji put Hrvati su tu razliku imali u 49. minutu (21:17). A, onda je Belorusija krenula na sve ili ništa.

Sjajnom igrom, pre svega u odbrani i sa fenomenalnim Saldatsenkom među stativama, prednost domaćina se istopila i na isteku 58. minuta na semaforu je stajalo 23:23. Svesni da im remi odnosi polufinale i to u Zagrebu, Hrvati su morali da postignu gol, kako Belorusima ne bi dozvolili napad za pobedu.

Odgovornost je preuzeo Luka Cindrić, našao prostor kroz stamenu i pokretljivu odbranu rivala i lopta je bila u mreži.

Belorusi su očajno kombinovali u napadu za izjednačenje, ali su i oni naspram sebe imali motivisane Hrvate, koji su po svaku cenu želeli da izbegnu fijasko i najveću blamažu hrvatskog rukometa u poslednjoj deceniji. Uspeli su da se odbrane, a Marko Kopljar da pogotkom iz kontre zaključi dramu u Areni Zagreb, koja ovom prilikom nije bila puna.

Luka Stepančić je postigao pet, koliko i igrač meča Marko Mamić. Andrej Jurjnok je bio prvi strelac utakmice sa šest pogodaka.

Hrvatska je bila na korak od velike bruke na startu druge faze takmičenja, pošto je pobedu nad Belorusijom obezbedila tek u poslednja dva minuta – 25:23 (15:12).

Domaćin Evropskog prvenstva je još jednom bio daleko ispod svog novoa, a posebno u organzaciji igre i napadu, što su borbeni Belorusi umalo kaznili.

Hrvatska je vodila od početka utakmice, ali dva i po minuta pre kraja Kuleš izjednačio na 23:23. Što je bio prvi nerešeni rezultat na utakmici. Ipak, do kraja su Cindrić i Kopljar ipak obezbedili važnu pobedu domaćinu.

Ali, ako ovako nastave Hrvati neće biti u borbi za polufinale. Ponovo su kao i protiv Švedske izabranici Lina Červara bili bezidejni i previše spori u napadu, na šta su ih u velikoj meri naterali i Belorusi. Ali, mnogo toga mora da se promeni pred okršaje sa Norveškom i Francuskom.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Luka Stepančić sa pet pogodaka, a toliko su kod Belorusije dali Kuleš, Pokouski.

GRUPA I

18. januar:
Srbija - Norveška 27:32 (17:17)
Hrvatska - Belorusija 25:23 (15:12)

20. januar:
Švedska - Francuska 18.15
Hrvatska - Norveška 20.30

22. januar:
Srbija - Francuska 18.15
Švedska - Belorusija 20.30

24. decembar
Srbija - Belorusija 16.00
Švedska - Norveška 18.15
Hrvatska - Francuska 20.30

TABELA: Švedska (-1) 4, Hrvatska 4, Francuska (-1) 4, Norveška 4, Belorusija 0, Srbija 0.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar