Sindikati Srpske traže naknade

Predstavnici Sindikata budžetskih korisnika Republike Srpske traže sastanak sa Vladom zbog odluke Ustavnog suda Srpske da proglasi nezakonitim i neustavnim pravilnik o načinu obračuna naknada za prevoz radnika zaposlenih u prosvjeti i kulturi, Ministarstvu unutrašnjih poslova i pravosuđu. Vladi su dali rok za razgovor do 26. januara.

Republika Srpska 18.01.2018 | 22:06
Sindikati Srpske traže naknade
Ustavni sud Republike Srpske proglasio je nezakonitim pravilnik o načinu obračuna naknade za prevoz radnika. Po spornom uputstvu radnicima je neustavno ukinuto 50% naknade za prevoz, čime su oni morali iz svog džepa da izdvoje preostali novac, kako bi mogli da dođu na posao. To je bio razlog da predstavnici četiri sindikata traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske.

„Pozivamo Vladu i resorno ministarstvo da pod hitno primjenjuju odluke Ustavnog suda, odnosno da obračunavaju naknadu za prevoz u skladu sa Zakonom o platama“, izjavio je predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović.

Iz Sindikata uprave napominju da su u 2017. više puta tražili od predstavnika Vlade Republike Srpske da se pristupi pregovorima, kako bi ukazali na ovaj problem. Kažu da je ovakvim radom Vlade Srpske načinjena ogromna šteta radnicima. Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić ističe da neko mora da snosi odgovornost.

Broj radnika koji imaju pravo na ovu naknadu najveći je u osnovnom obrazovanju. Njih je oko šest hiljada. Da bi dugovanja bila izmirena potrebno je oko dva miliona maraka.

Rok za odgovor Vlade je 26. januar.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Policajac

18.01.2018 21:43

-50% prevoz, - 10% varijabila, - minuli rad, još samo platu treba da smanje....

ODGOVORITE
Name

Plate

18.01.2018 21:46

Napokon smo dobili što nam je oduzeto! Puna podrška rukovodstvu sindikata. Sad još da nam vrate plate koje su nam smanjili, red je, poskupljuje sve svaki dan.

ODGOVORITE
Name

Knele

19.01.2018 06:58

A neplaceno odsustvo u mupu koje je max tri mjeseca? ne znaju kako bi radnike zadrzali na poslu sa ovakvim bijednim primanjima pa se sluze svom i svacim.

ODGOVORITE