Povreda Feldina, Džekson kao "munja", poraz Zvezde!

Košarkaši Makabija pobedili su kod kuće Crvenu zvezdu sa 89:75 u 19. kolu Evrolige.  Nestalo je goriva, trepće crvena lampica. . . Još se i Feldin povredio! Zvezda poražena na gostovanju Makabiju u Tel Avivu.  Zvezda pala, a Džekson joj nije dao da ustane! Crveno-beli izgubili na gostovanju Makabiju. Bivši plejmejker Cedevite prelomio meč sa 17 poena u poslednjih desetak minuta.

Košarka 18.01.2018 | 22:00
Povreda Feldina, Džekson kao "munja", poraz Zvezde!
Makabi je pobedio ponajviše zahvaljujući nestvarno brzom Pjeru Džeksonu, povredi Džejmsa Feldina i umoru Zvezdinih košarkaša koji su u žestokom ritmu od četiri utakmice za osam dana.

Najbolji je kod pobednika bio Pjer Džekson sa 22 poena, Aleks Tajus je ubacio 15, a Diandre Kejn 14. U Zvezdi se istakao Bjelica sa 13, te Ročesti i Lesor sa po deset poena.

Makabi je već od početka meča uspostavio brz tempo igre u kom se umorni igrači Zvezde nisu najbolje snašli.

Uvodne poene na meču je postigao Ročesti, usledilo je nekoliko neiskorišćenih akcija posle trojke Bjelice pa je Makabi posle četiri minuta vodio 12:5.

Usledila je manja serija Zvezde koja je došla do 14:14 nošena Dilanom Enisom u napadu. Feldin je bio van ritma, Ročesti nije dobro čuvao loptu koju su crveno-beli olako gubili pa je Makabi do kraja prve četvrtine vodio 23:16.

Druga četvrtina donela je još veći energetski pad Zvezde i glavobolju za Dušana Alimpijevića. Povredio se Džejms Feldin kada je zgazio na nogu Aleksa Tajusa.

Makabi je to iskoristio brzim tranzicijama Norisa Kola i ostalih spoljnih igrača koji su već do polovine druge deonice kontrama doneli 40:29, a do kraja poluvremena i velikih 47:29.

Kada se to najmanje očekivalo, Zvezda je zaigrala daleko agresivnije i u drugom poluvremenu potpuno drugačije počela. Iako je Makabi imao i više od 20 poena prednosti (50:29).

Beograđani tada ulaze u seriju 10:0 i vraćaju se u život već posle nekoliko minuta treće četvrtine. Kada je Davidovac pogodio trojku imali su i 55:48, a onda je kapiten Lazić napravio nesportsku ličnu grešku, a Makabi se posle toga prilično brzo trgao i uspeo da vrati dvocifrenu prednost kojom je ušao u poslednju deonicu, 64:52.

Sve poene na kraju treće i početku četvrrte četvrtine ubacivao je Pjer Džekson koji je i prelomio meč u korist domaćina. Bilo brzim prodorima koje Zvezdini igrači nisu mogli da brane, bilo trojkama ili sa linije za slobodna bacanja, Džekson je pretio sa svih strana.

Sakupio je deset uzastopnih poena između četvrtina što je bilo dovoljno za 10. pobedu Makabija. Zvezda je upisala 12. poraz i nalazi se na 12. mestu Evrolige.

Na očiglednom minimumu energije i bez povređenog Pere Antića, Crvena zvezda mts teško je i mogla da bolje prođe na gostovanju Makabiju, koji je "pikirao" ovaj meč kao izuzetno važan za ostanak na osmom mestu.

Da stvar po Beograđane bude još teža pobrinula se povreda zgloba Džejmsa Feldina i furiozna sekvenca Pjera Džeksona u trenutku u kojem su probuđeni crveno-beli sa maksimalnih "minus 21" (51:30) prišli na optimističnijih "minus 7" (55:48).

Ipak, bivši plejmejker Cedevite postigao je od tog, 27. minuta, čak 17 od svoja 22 poena i praktično sam uveo utakmicu u miran finiš, u kojem gosti nisu imali snagu za još jedan povratak.

MAKABI (10-9) - ZVEZDA (7-12) 89:75 (23:16, 24:13, 17:23, 25:23)

Dušan Alimpijević rotirao je igrače, tražio petorku i crpeo sve što je ostalo od energije svoje ekipe u njenoj petoj utakmici Zvezde u poslednjih 11 dana. I uspevali su crveno-beli da igraju "egal" meč sve do finiša druge četvrtine, kada je Makabi zaigrao brže, kako mu i odgovara i završio prvo poluvreme serijom 15:3.

Trojkom Dešona Tomasa ta serija "otišla" je i na velikih 18:3, dovoljnih za maksimalnu prednost "Ponosa Izraela", koji je prekinuo niz od četiri uzastopna poraza u duelima sa Zvezdom i iskupio se za ubedljiv poraz od Olimpijakosa u utorak.

Crveno-beli u momentu najvećeg minusa ipak nisu stali, već su pre svega čvršćom odbranom brzo doveli sebe u situaciju da ozbiljno zaprete domaćinu. Milko Bjelica (13 poena), Tejlor Ročesti (10 p, 8 as) i Nemanja Dangubić (9 p) primakli su crveno-bele na podnošljivijih deset poena razlike, a onda je Dejan Davidovac pogodio trojku za 55:48.

Zvezda je bila ponovo u igri i lopta je i u sledećem napadu došla do Davidovca, ali je on iz ćoška poslao dobro čuvanom Nikoli Jovanoviću u reketu, a ne Bjelici u suprotnom uglu. Mladi centar je izgubio loptu, a Branko Lazić je nesportskim faulom zaustavio Džeksona, koji je od tog trenutka pa do kraja pokazao sve što zna. A, zna mnogo.

Eksplozivni plejmejker pogađao je iz svih pozicija, ubacivao loptu kroz obruč o tablu, sa visokim lukom ili sa distance, preko ruke. "Vezivao" je svoje uspešne napade i solo akcijama odbio najozbiljniji nalet Zvezde. Makabi se pod njegovim vođstvom već u 32. minutu vratio na mirnih 70:54 i od tog trenutka je bilo jasno da "Ponos Izraela" neće dopustiti crveno-belima nove ofanzive.

Poučen prošlim poraz(ima), domaćin je igrao snažno do kraja, kada je u prvom planu na nekoliko trenutaka bio i Ognjen Dobrić, koji je silom prilika, zbog Feldinove povrede, možda zaigrao i pre nego što je Alimpijević planirao i završio je meč sa pet poena za šest minuta na terenu.

Posle poraza u Tel Avivu, crveno-beli dolaze u Beograd, a u nedelju će nastaviti naporni januar odlaskom u Skoplje, gde će u ponedeljak igrati protiv MZT-a. Izvesno - bez Džejmsa Feldina, a moguće i bez Pera Antića.

U sledećem kolu Evrolige, narednog petka, Zvezda će dočekati Olimpijakos.

Nema energije, bez snage, nema Pera Antića na parketu, izmoren Tejlor Ročesti, povredio se Džejms Feldin i na sve to još slaba igra... Kada se sve stavi na vagu, nije ni bilo realno da Crvena zvezda dođe do pobede na gostovanju Makabiju u Tel Avivu. Ostao je tim Dušana Alimpijevića bez goriva, pružio je dosta slabiju partiju od onoga što može i zasluženo je poražen na ovom gostovanju s 89:75.

Kako je odigrala Zvezda, i s obzirom na formu većine njenih igrača (Lesora, Bjelice,Jankovića, Lazića, Dobrića, Jovanovića...), sasvim realan ishod. Moraće crveno-beli da se trgnu što pre, najpre zbog ABA lige, jer je Top 8 baš daleko u ovom momentu.

Potencijalno ozbiljan problem za Zvezdu može da bude pomenuta povreda Džejmsa Feldina. On je iskrenuo skočni zglob na početku druge četvrtine i nije se do kraja vraćao u igru. Videćemo kolika ga pauza čeka. Ne sluti na dobro...

Tokom celog toka meča Makabi je bio u prednosti, na poluvremenu je imao 18 poena razlike, na šest minuta pre kraja je bilo 16 razlike. Imala je Zvezda periode kada je prilazila, napadala, ali je izraelski sastav imao odgovor na sve.

Pjer Džekson dao je 22 poena, dok je Tajus dodao 15. Kod Zvezde najefikasniji je bioMilko Bjelica s 13 poena.

Makabi je na početku mnogo bolje krenuo iako je Tomas promašio tri otvorena šuta. Veoma raspoložen za igru bio je Rol. Pogodio je iz nekoliko različitih situacija, dobro trčao kontre i u ranoj fazi utakmice Makabi se odlepio na sedam razlike. Bilo je 12:5. 

Videlo se da je Ročesti bio umoran, pa je Enis već posle četiri i po minuta igre ušao na parket. Amerikanac je bio vidno umoran. Enis je potom dao neke poene s linije slobodnih bacanja, pogodio trojku i dao doprinos igri Zvezde. Nije ni Makabi igrao Bog zna kako, ali je držao prednost na svojoj strani i zbog dobre igre Aleksa Tajusa. 

Zvezda je ovaj duel igrala bez Pera Antića i to se videlo u više navrata, baš i zbog Tajusakoji je pravio probleme u reketu.

Generalno se igralo u sporom ritmu, praktično bez ritma, a u svemu tome se bolje snašao Makabi koji je maksimalno iskoristio energetski pad Zvezde i do poluvremena otišao na velikih 47:28.

Treća deonica bila je period bolje igre Crvene zvezde. Poeni Lazića, malo agresivnija odbrana i Lesorove akcije. Sve je to dovelo do topljenja prednosti Makabija. Stigla je Zvezda do 11 poena zaostatka. Onda i spustila ispod 10 razlike poenima Bjelice iDavidovca.

Ali, kad god bi se Zvezda približila napravila bi loše odluke u napadu, a Makabi bi odgovorio trojkom.

Tako je bilo i u poslednjoj deonici kada se razigrao Pjer Džekson. Makabi je otišao na 16 poena razlike na šest minuta pre kraja i to je bilo to. Imala je Zvezda još neke trzaje, ali ne previše opasne po tim Nevena Spahije.

Izgleda da mu se ono taktiziranje i odmaranje igrača protiv Olimpijakosa isplatilo.

EVROLIGA: Makabi Tel Aviv - Crvena zvezda 89:75

Dvorana: Menora Mivtačim Arena
Sudije: Hristos Hristodulu (Grčka), Karlos Peruđa (Španija), Robert Viklicki (Češka Republika)

MAKABI TEL AVIV: Tomas 10, Mašur, Rol 7, Kejn 14, Tajus 15, Dibartolomeo 6, Koen, Kol 10, Bolden 1, Parahuski 4, Zusman, Džekson 22

CRVENA ZVEZDA: Radičević, Dangubić 9, Davidovac 6, Lazić 2, Dobrić 5, Feldin 6, Janković, Ročesti 10, Lesor 10, Enis 7, Jovanović 7, Bjelica 13

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar