Građani odaju počast Ivanoviću

Veliki broj građana odaje počast ubijenom Oliveru Ivanoviću, čiji je tijelo u kovčegu izloženo ispred crkve na Novom groblju u Beogradu, gdje članovi njegove porodice primaju saučešće građana.

Srbija 18.01.2018 | 12:12
Građani odaju počast Ivanoviću
Saučešće primaju Oliverova supruga Milena Ivanović, njegova sestra Nataša i brat Miroslav.

U Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu NJegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije služiće u podne opijelo lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću, koji je ubijen u Kosovskoj Mitrovici prije dva dana.

Ivanović će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana i počivaće u blizini velikana srpskog glumišta Velimira Bate Živojinovića i legendarnog pjevača Cuneta Gojkovića.

Oliver Ivanović, političar i humanitarac Srba sa Kosova, bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Oni koji su ga dobro poznavali kažu da nije bio čovjek koga su prijetnje mogle da zaplaše i spriječe da čini ono što je smatrao ispravnim.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće, Ivanović je bio predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo, odakle je smijenjen 2001. godine.

Kada su vlade SR Jugoslavije i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen je za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. godine nalazio se na mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gdje su ga teretili za ratni zločin nad civilima na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, ali je presuda ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Prošle godine pušten je da se brani sa slobode.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

Rođen je 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porijekla u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničkog smjera završio je u tadašnjoj Titovoj Mitrovici.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gdje je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je Vojnu akademiju, jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gdje je završio Mašinski fakultet, a naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika, pa je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski jezik.

Živio je u Kosovskoj Mitrovici, oženjen i ima četiri sina.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dubravka

18.01.2018 11:35

Vjecnaja pamjat! Samo dragi Bog, da snagu da Mileni i djeci, sestri, bratu.. SRBINE, Olivere, hvala za SVE!!! Bog da TI podari, rajsko naselje, a porodici, iskreno, najdublje, najiskrenije saucesce.

ODGOVORITE
Name

Saucesve

18.01.2018 11:48

da Ti dragi Bog podari vjecni raj Olivere a Tvome Bogdanu nadam se koliko toliko mirno odrastanje.

Name

Tuzno

18.01.2018 12:10

Nikada se nece otkriti: ko je nalodavac, a ko izvrsilac. Vjerovatno ce se objaviti "neki krivci", da bi se stvar zavrsila a stvarne krivce narod i sada VIDI. Nisu oni daleko izvan Srbije. Pogadjam, ali vidjece se.

ODGOVORITE