EL: Umorna Zvezda bez Antića traži pobjedu u Tel Avivu!

Trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević rekao je da njegova ekipa u Tel Aviv i na meč protiv Makabija ide bez treninga i Pere Antića.  Makabi bolji u trojkama, Zvezda u ofanzivnom skoku, ali kako bez Antića? Umorni crveno-beli gostuiju u Tel Avivu.

Košarka 18.01.2018 | 12:30
EL: Umorna Zvezda bez Antića traži pobjedu u Tel Avivu!
Alimpijević ističe da to ne znači da crveno-beli nemaju želju da naprave dobar rezultat.

Košarkaši Zvezde izgubili su u utorak u Beogradu od Himkija, a nepunih 15 sati po okončanju te utakmice otputovali su za Izrael.

"Idemo na Makabi bez treninga i bez Pere Antića, sa još nekoliko sitnih povreda igrača o čijem učešću na meču ćemo odlučiti na sam dan utakmice. To ne znači da tamo idemo bez želje da napravimo dobar rezultat, ali sve što radimo u Evroligi je izvanredna priprema za izazove koji nas dalje očekuju", rekao je Alimpijević. 

Makabi je osmi na tabeli sa devet pobeda i isto toliko poraza, dok je beogradski tim na 11. poziciji sa dva trijumfa manje. 

"Makabi je ekipa koja igra dobro, bolje nego prethodne sezone. Cilj im je plasman u Top 8, a koliko o utakmici sa Crvenom zvezdom ozbiljno razmišljaju govore i njihove izjave da su neke igrače planski odmarali na utakmici u Pireju", rekao je Alimpijević. 

Košarkaš Zvezde Nemanja Dangubić naveo da je da njegovu ekipu očekuje još jedna u nizu teških utakmica. 

"Posle Olimpijakosa će sigurno pokazati reakciju. Oni se bore za Top 8 i ova utakmica im je iz tog aspekta veoma važna. Njihov stil igre je uvek isti, veoma su napadački talentovana ekipa sa fantastičnim indivudalcima. Zbog toga moramo da odigramo veoma čvrsto jer želimo da protiv Makabija odigramo dobru utakmicu", rekao je bek crveno-belih. 

Posle pobede nad Žalgirisom računica je bila sledeća: Crvena zvezda ide na noge Efesu, najslabijem timu Evrolige, pa dočekuje Himki u Pioniru. Realno, mogla je da napadne pobedu u oba meča. Sa ta dva trijumfa borila bi se aktivno za TOP 8. Ovako, s dva poraza, te vidnim umorom u drugom poluvremenu protiv ruskog tima, doputovala je na megdan Makabiju ne baš s velikim izgledima (20.05, TV Sportklub 1).

Biće to sedma utakmica Zvezde u poslednjih 16 dana. Prosečno, tim Dušana Alimpijevićaigra na svaka dva dana, a u januaru se čak zadesilo da osim evroligaških izazova ima i sudare s direktnim konkurentima u ABA ligi, Cedevitom i Budućnosti, pa sve dobija nove obrise.

A gde su avionski letovi, presedanja, putovanja, hoteli, pa na kraju i povrede... Sve ove utakmice preskočio je Ognjen Dobrić, a u Tel Aviv nije otišao Pero Antić, što će biti veliki hendikep. Zvezda je poražena na sve četiri utakmice u Evroligi na kojima Pero nije igrao, a izgubila je i od Himkija kad je igrao polupovređen i to se videlo u njegovom učinku i u konačnom rezultatu.

Sa samo danom pauze i letom do Izraela, Zvezdu čeka novi izazov, gostovanje bivšem prvaku Evrope u dvorani odakle se tradicionalno teško nose bodovi.

Zvezda deluje sve dalje od borbe za TOP 8, a i izjave iz tabora crveno-belih idu u tom smeru da ABA liga mora da bude prioritet i ne sme da trpi zbog Evrolige. A sledi i Kup Radivoja Koraća u februaru.

Makabi sa druge strane ima devet pobeda, nalazi se na poziciji da se aktivno bori za prolazak u četvrtfinale. Tim Nevena Spahije je i malo taktizirao, odmorio pojedine igrače na gostovanju Olimpijakosu, izgubio 30 razlike, ali će mu sveži igrači biti veoma važni u ovom dvoboju s Zvezdom koji je po Ponos Izraela svakako veća šansa da dođe do pobede nego  gostovanje u Pireju.

“Sve što smo pokušali u Atini nismo uspeli, bili smo mekani i odigrali najlošiji meč ove sezone. Shvatili smo u toku meča da nemamo šansu i pružio sam priliku igračima sa klupe da igraju više kako bismo bili odmorniji za Crvenu zvezdu. Verujem da ćemo biti bolji”, rekao je hrvatski stručnjak Spahija.

Činjenica da su Tejlor Ročesti i Nemanja Dangubić, uz donekle Džejmsa Feldina, bili jedini raspoloženi protiv Himkija govori  da je došlo do zamora materijala. Vidi se to jasno kad ste u dvorani, primetan je umor na licima igrača, ovakav ritam utakmica nije nešto što spada u normalno u evropskim okvirima i  evropskim uslovima putovanja, logistike itd...

Pravo je pitanje onda kakav to skauting i pripremu za Makabi mogu da odrade igrači Zvezde zajedno sa stručnim štabom? I kada? I obrnuto.

Vratimo se na parket.

Makabi ulazi u duel posle najlošijeg meča u sezoni, a Zvezdi će sigurno odgovarati to što s druge strane neće videti Alekseja Šveda koji joj je u Beogradu pravio ogromne probleme. Makabi nema takvog igrača.

Mnogo će zavisiti od procenta šuta za tri poena, po Zvezdu će biti od krucijalnog značaja da ne dopusti u ranoj fazi meča domaćinu da se odlepi na neku veću razliku. Najveća pretnja crveno-belima biće Tomas, Kol i Džekson. Ukoliko njih zaustave, mogu da se nadaju dobrom rezultatu.

Statistički, Makabi ima komparativno bolje brojke u praktično svim kolonama osim u ofanzivnom skoku, koji je na strani Zvezde. Bez Antića će biti teško nadoknaditi ovaj aspekt. Videćemo i kako će umorni Ročesti odigrati protiv svog bivšeg kluba. On će uz defanzivce probati da zaustavi pomenutu napadačku trojku Makabija, a pod košem će Matijas Lesor imati priliku da se pokaže u malo boljem svetlu, jer će imati veću minutažu izostankom Antića. Mogao bi i Milko Bjelica da pruži bolju partiju, iako je u poslednje vreme u padu forme.

Biće to nova šansa za dokazivanje, za merenje s najvećima u Evropi, tako da motiva neće nedostajati kod Beograđana, iako je raspored, malo je rečeno, paklen. Treba to izdržati. I uz sve to praviti dobre rezultate.

Očigledno, nije lako.

Utakmica 19. kola Evrolige izmedju Makabija i Zvezde igra se u četvrtak od 20.05.

Evroliga – 18. kolo:

18.00 Himki – Olimpijakos
19.00 Žalgiris – Valensija
20.05 Makabi – Crvena zvezda
21.00 Barselona – Bamberg

petak:
18.30 Efes – Fenerbahče
20.15 Panatinaikos – CSKA
20.30 Baskonija – Armani
20.45 Unikaha – Real Madrid

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar