Srbi u Podgorici nisu antidržavni

Srbi u Crnoj Gori ne bi trebalo da preispituju njenu državnost, niti da se bave završenim pitanjima, kakva su nezavisnost ili članstvo u NATO-u.

  • Vijesti
  • Srbija


To je izjavio Ivica Dacic, prvi potpredsednik Vlade Srbije, za televiziju PinkM i dodao da bi objekat "Srpske kuće" trebalo da se isključivo bavi očuvanjem kulturnog identiteta srpskog naroda.

"Ne bi trebalo da se mi bavimo visokim temama i da se srpski narod u Crnoj Gori onda gleda kao faktor koji je antidržavni, u pogledu nezavisnosti Crne Gore, jer se onda front okreće protiv srpskog naroda. Potom mi ne možemo da razgovaramo o osnovnim temama koje nas interesuju - jezik, prava srpskog naroda, zastupljenost u državnim organima, itd", rekao je Dačić. 

On je, u emisiju "Argument sa Ivanom Šebek", dodao da bi, što se tiče prava srpskog naroda, voleo "da se niko ne plaši da se ovde izjasni kao Srbin". 

"Pa da li će se neko plašiti da će imati posledice po posao, ne bih voleo da se stvara jedna takva atmosfera, to nije dobro. Isto kao što sam protiv toga da je u Srbiji neko u problemu zbog nečega što je bilo u prošlosti, pa sada maltene neko treba da pazi kako će se izjasniti. Mi sada imamo ljude koji dođu u Beograd, pa se izjašnjavaju kao Srbi, a dođu u Podgoricu, pa se izjašnjavaju kao Crnogorci", dodao je Dačić. 

On je istakao da svako treba da se izjašnjava kako hoće, a mi da živimo kako su naši preci živeli, to znači da pomažemo jedni druge. 

Što se tiče odnosa Srbije i Crne Gore, Dačić ocenjuje da je došlo do velikog pomaka u poslednjih pet-šest godina. 

"Naročito od promene vlasti 2012. nakon Borisa Tadića. Mislim da smo uspeli da nađemo zajedničke interese i zajednički jezik, odnosno da na neki način ne kvarimo tradicionalno dobre odnose koji postoje između naša dva naroda i naše dve države, za koje inače smatram da su bratske, možda je i bolje da kažem sestrinske, jer tu nekako ima više emocija, i da bez obzira što u nekim temama imamo različite stavove, mi nemamo bliže narode i države nego što smo mi jedni drugima", rekao je Dačić. 

On je istakao da vlast u Srbiji pokušava da reši višedecenijski problem Kosova, ali nailazi na spoljašnje i unutrašnje otpore a, prema njegovim rečima, jedan takav potez su i izjave mitropolita Amfilohija. 

"Sve u svemu, ne trebaju nam takvi sukobi na takvim relacijama... Kakve sad ima potrebe da govori bilo ko na ovakav način u javnosti - tako mislim da podstiče otpor prema jednoj mirovnoj politici koju vodi Beograd. To nije dobro i zato se treba cuvati toga. Mislim da je patrijarh Irinej dao najbolji odgovor", kaže Dačić. 

Dačić je ponovio da je ubistvo Olivera Ivanovića jedan bezuman teroristički akt i da počinioci, kao i nalogodavci, bez obzira ko su, moraju da budu uhapšeni. 

On je dodao da postoje politički faktori, "i među Albancima, i među Srbima, ali i u međunarodnoj zajednici", kojima nije u interesu da postoji stabilnost. 

Dačić je rekao da postoji rizik od bezbednosne krize u regionu, za šta će državni organi Srbije, i pored svega, uložiti maksimalne napore.

(Tanjug)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

NATTO

18.01.2018 09:12

Jako se obazrivo priča o zemlji koju je zaštitio NATO.Poledajte razlike u priči o Srbima iz BiH i Crne Gore.

Milo je šef Trilaterale!

True

18.01.2018 10:48

dzoo

18.01.2018 09:50

Nesmije a da kaze i za to su dodik i njegova mafija protiv nato jer nemogu pljackati.

Izraelac

19.01.2018 16:38

Dacic unajmljuje izraelce u kampanji , ne zbog naroda i prosperiteta medju svojim narodom , nego zbog sebe ! da unajmljuje zbog naroda , mnogo ranije bi to uradio i sa njihovim znanjem i pamecu unapredio sve i jedan segment drustva.. sad ovako ide kokolo i lelemuda neku pricu uprazno ko da je bitno sta on kaze...

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.