Medicinari u RS najavljuju štrajk

Radnici u zdravstvu Republike Srpske najavljuju štrajk. Traže veće plate.  Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić rekao je za BN televiziju da će sutra u Banjaluci medicinski radnici precizirati tačan datum i način na koji će organizovati generalni štrajk.

Republika Srpska 17.01.2018 | 22:28
Medicinari u RS najavljuju štrajk
Prije mjesec i po dana zdravstveni radnici tražili su povećanje plate za 25 odsto, pola od onog što im uzimaju još od 2009. Premijerka i resorni ministar su ignorisali ovaj zahtjev. Medicinari poručuju - Nećemo više najniže plate u regionu. Dotakli smo dno, izlazimo na ulice.

''Mi hoćemo sve to po zakonu da uradimo. Sutra ćemo da se dogovorimo kako da se sprovede taj štrajk. Ovim putem bi htio da zamolim ostale sindikate u zdravstvu da nam se pridruže i da nam daju podršku'', kaže dr Miodrag Femić.

Ljudi su premoreni, bez nade. Iz dana u dan je sve lošije, medicinski radnici u RS nemaju ni sredstva, ni uslove za rad, sve ih više odlazi, bolnice vape za stručnjacima svih profila.

Najnoviji podaci MMF-a govore da je iz BiH otišlo 23,9 odsto visokostručnog medicinskog kadra.

Poražavajuće je da je u zdravstvenim ustanovama sve manje struke a sve više politike.

Zbog ogromnih dugovanja, Sindikat podnio krivičnu prijavu protiv direktora bolnica u Banjaluci, Istočnom Sarajevu. Doboju, a uskoro slijede i nove tužbe.

Femić kaže da je zvornička bolnica i dalje pred kolapsom. Ako ne bude uskoro bolje, sindikat opet najavljuje izlazak na ulicu.



BN televizija

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Femic

17.01.2018 22:34

Gospodine Femicu!Pitam te samo jedno,a to je dokle vise tvoje reklame,preko ledja posteni bjeli mantila.Da imas i malo obraza,ustupio bi to mjesto postenom covjeku dr koji ce istinski da se bori za bolji status dr.Dobro je poznato svima,sve sto radis,radis u interesu vlasti i licne svoje promocije.Ti Misicka i svi ostali sindikalci,ste zastitnici vlasti i svojih dobro placeni fotelja i punijih djepova.Briga vas za zdravstvene radnike i njihove plate.Vlast a takodje i opozicija su isti!!!Ovde je samo borba docepati se vlasti. i zasjesti u fotelje koga briga za narod i radnike.

ODGOVORITE
Name

TORRO

18.01.2018 08:23

HA,HA,HA - KOJI SI TI BOGDANIĆEV BOT.... AKO SI STVARNO "BJELI MANTIL" ONDA SI ČLAN ONOG OKTROISANOG GRANULIĆEVOG ŽUTOG SINDIKATA KOJI PO MIŠLJENJE IDE KOD ISTOG TOG BOGDANIĆA... ŠTRAJKA ĆE BITI AKO SE ZNAČAJNO NE POVEĆAJU PLATE. AKO IMA PARA ZA GRADNJU NOVIH BOLNICA I NABAVKU NOVE MEDICINSKE OPREME I ZA ELEKTRONSKI INTEGRISANI INFORMACIONI SISTEM. ONDA IMA NOVCA I ZA PLATE ZDRAVSTVENIH RADNIKA. DOSTA JE VIŠE SA PROVIZIJAMA OD GRAĐEVINARSTVA I JAVNIH NABAVKI !!!

Name

Re Torro

18.01.2018 15:28

Svaka cast za komentar, istina 100% A tek provizija za lijekove, ugradbeni materijal...

Name

DEGOTHIA

18.01.2018 21:11

BOGDANIĆ JE SUROVI I DRSKI KABADAHIJA U SVIM SVOJIM POSTUPCIMA, IAKO U JAVNOSTI IGRA ULOGU DOBROĆUDNOG DEBELJKA SA TOPLO -SLATKASTIM I ZBUNJENIM OSMJEHOM, A KOJI ETO PONEKAD I ZAMUCA OD SVOJE DOBROTE I NEISKVARENOSTI... ETO VELIKI ŠKRBA - POSLIJE SVOJE VELIKE GREŠKE SA ONIM STANIĆEM SADA JE KONAČNO DOBRO IZABRAO VRLO POSLUŠNOG "PEDRA" KOJI TREBA DA BUDE ZA SVE KRIV... U SLUČAJU DA ETO NEŠTO KRENE NAOPAKO !!!!

Name

ako i vi

18.01.2018 00:39

Ako i vas pozove na pivo obavezno da odete,vidite kako su proćli Zvorničani i željezničari,topla predsjednikova riječ,pivce i noga u dupe da vam bridi sve do kuće ;)

ODGOVORITE
Name

Mikimaus

18.01.2018 04:11

Pa dodik i kumovi se lijece u beogradu sta ce njima zdravstvo ovo je samo za fukare.

ODGOVORITE
Name

re

18.01.2018 08:30

Pa sta ce im vece plate kad I ovsko su javno poceli trazit pare od gradjana.ako nestavis koju paru u knjizicu bolje nemoj ic kod njija.dobojska bolnica je po tome poznata.

Name

Šilja

18.01.2018 09:47

Mile ide i u Tuzlu kad zatreba. A ima i helikopter i avion za ne daj Bože.

Name

biće bolje

18.01.2018 08:05

Sad će izbori pa gospodo opet glasate za Dodika i SNSD. Sretno!!!

ODGOVORITE
Name

re

18.01.2018 16:26

Treba glasati za Zdravka.

Name

joj što volim ovaj režim drugi rade a ja trošim. SNSD

18.01.2018 08:29

Doktori i medecinski tehničari bježite u Njemačku tamo Vas traže. Ovdje je dno dna propast i nema druge pakuj kofere.

ODGOVORITE
Name

Dosta je i vas više

18.01.2018 12:40

Neradnici, sve im malo. Prodajte te čokolade i viskije iz ladica i eto para. Dosta je vaše samovolje, nema više radničkog samoupravljanja. Stvar je jasna izađeš na izbore, dobiješ vlast i onda odlučuješ o visini plata. Ali svi vi znate da se ne možete suprostaviti vlastima legalnim putem, izborima, nego pokušavate nekim štrajkovima i prevarama.

ODGOVORITE
Name

Murs

19.01.2018 02:26

Femicu, uzmi onu fukaru iz zvornika sto ti je predsjednik sindikata pod ruku pa se sjedite ispred vlade i strajkujte gladju, kladim se da bi to bio najduzi strajk u istoriji covjecanstva :)

ODGOVORITE
Name

Kolega Bn

22.01.2018 11:11

Cijenima da doktorima ne trebaju vece plate, ako cemo objektivno. Odakle? Zemlja u apsolutnom haosu, ne radi nista, sirotinje na sve strane, penzije 200 km itd,itd.. Da, plate trebaju biti vece u perpektivi ali treba isto tako shvatiti da nema novca. Ne moze neko imati 2000-2500km, koliko objektivno ima svaki specijalista sa dezurstvom, da se ne lazemo, a neka jadna bakica koja je isto radila 35 godina da ima penziju 180 km. Prosto ne ide. Mislim da treba poraditi na uslovima rada u zdravstvu, presjeci lanac direktora koji su u foteljama pet mandata i rade NISTA i isto se zabaviti kompetencijama zaposlenih.

ODGOVORITE