Hrvatska doslovno "grli" BiH

Hrvatska doslovno grli BiH geofgrafski i nadam se u svakom drugom smislu, poručila je danas Kolinda Grabar Kitarović prilikom obraćanja medijima nakon sastanka sa članovima Predsjeništva BiH.

Bosna i Hercegovina 17.01.2018 | 12:21
Hrvatska doslovno "grli" BiH
"Protokol državnih posjeta je takav da je vrijeme ograničeno ali ima puno toga o čemu smo razgovarali i o čemu ćemo razgovarati. Doista što me veseli i zbog čega je posebno biti danas u Sarajevu kao prijatelj BiH i koja je jedna od najbližih susjednih država i ne želi vam ništa drugo nego samo dobro u napretku prema EU i aktivaciji MAP-a i drugim ciljevima koje BiH ima kao država", kazala je Grabar Kitarović i dodala:

"Današnji razgovori su bili vrlo otvoreni i mislim da je to put prema naprijed. Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju, češće se čuti i susretati i prionuti na rješavanje otvorenih pitanja koja opterećuju odnose".

"Danas smo se dotakli gospodarstva te se nadam da ćemo o tome i više razgovarati. Sam interes hrvatskih ulagača govori koliko je Hrvatskoj važna BiH i da se ide u dalju stabilizaciju i reforme na putu prema članstvu u EU", smatra Grabar Kitarović.

Istakla je da "Hrvatska doslovno grli BiH".

"Hrvatska je uložila gotovo milijardu evra u bh.privredu. BiH je jedna od država u koje Hrvatska najviše ulaže, a naša trgovinska razmjena je iznosila gotovo 1,6 milijardi evra. Hrvatska doslovno grli BiH geografski i nadam se u svakom drugom smislu".

Dodala je da se u posljednje vrijeme stvarala negativna klima u vezi sa odnosima BiH i Hrvatske.

"Kako se u posljednje vrijeme stvarala negativna klima u vezi Hrvatske i naših namjera prema BiH hjtela bih poslati nekoliko važnih poruka, jer mislim da je vrijeme da u direktnom dijalogu sa svima pošaljem jasne i nedvosmislene poruke jer se u posljednjih nekoliko mjeseci dosta toga izvlačilo iz konteksta".

Grabar Kitarović je poručila da je dijalog uvijek najbolji put u pronalasku zajedničkog rješenja.

"Dijalog je uvijek najbolji put prema naprijed, pogotovo ako postoje bilo kakve nedoumice. Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese hrvatskog naroda, ali isto tako želim graditi mir sa susjednim državama i nema zemlje s kojom je to potrebnije raditi nego sa BiH. Hrvatska je obavezana pratiti dešavanja u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, to se nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutrašnja pitanja. Hrvatska zagovara temeljna načela na kojima je postavljena BiH".

Još je kazala da možda ne postoje države koje su upućenije jedna na drugu.

"Možda nema država na svijetu koje su upućenije jedna na drugu kao BiH i Hrvatska. Nama je posebno bitno da je BiH domovina i hrvatskog naroda. Naša briga je dio želje za dobrobiti svih građana i naroda BiH bez obzira na vjeru i naciju. To što se mi zalažemo za prava hrvatskog naroda, ne znači da želimo da ta prava idu na ušrtb drugih naroda i građana BiH. Hrvati u BiH nikad nisu bili nacionalna manjina, niti će ikada biti. Uvijek su živjeli tu i živjet će".

"Ključno je osigurati da nakon jesenskih izbora BiH osigura djelovanje institucija kako ne bi završile u paralizi. Ja ne želim da vam zakonodavstvo pišu međunarodne institucije niti međunarodna zajednica, nego da to radite sami. Za to je potrebna politička hrabrost i mudrost i nadam se da će je politički čimbenici naći za dobrobit svojih naroda. BiH nije imala niti će imati većeg zagovornika evropskog puta od Hrvatske. Hrvatska spada među nekoliko država koja zagovara argument da treba priznati kredibilni napor i tu sa drugim prijateljima radimo kako bismo pridobili i ostale saveznice".

Na pitanje novinara da li je bilo priče o Izbornom zakonu, kazala je:

"Bilo je govora o izbornom zakonu, kao što sam istakla da je poštivanje odluke Ustavnog suda izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se u BiH izbjeglo stanje koje imamo u Mostaru. Mi želimo da BiH nastavi kročiti putem razvoja, ali o elementima izmjene izbornog zakonodavstva niti ja niti Hrvatska nismo ulazili. Nismo nametali rješenja", istakla je Kolinda Grabar Kitarović.

(N1)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Sarajevo

17.01.2018 11:28

Ko te dočekao na aerodromu, Kolinda? Toliko poštuješ BiH da sinoć nikoga nisi obavijestila da nećeš sletjeti. Zato jutros, prc. Zamjenik gradonačelnika te reda radi dočekao. Bravo ovom prilikom za Crnatka, sinoć ga je izradila, ali je zato uzvratio kako treba.

ODGOVORITE
Name

Bajker

17.01.2018 14:03

Po Bosni su se setali dusmani od kako postoji. Ovaj napaceni narod trpi sto ziv rob nemoze a Bosna jos vise.

Name

Ante

17.01.2018 11:41

Kako nebi grlila pa vretite imovinu vodnu naknadu i hidro potencijale a ostalo da nepominjem...

ODGOVORITE
Name

HaRiS

17.01.2018 11:42

Ostavite se samo Tuđmanove politike i sve će biti OK.

ODGOVORITE
Name

Kvrgavo drvo

17.01.2018 11:46

Pametno bi bilo rijesiti stvari kao sto to radi Real ili Barcelona. Na primjer neka Kolinda uzme BiH dzravljanstvo i mi cemo je izabrati za clana Predsjednistav iz reda hrvatskog naroda. A Covica cemo za uzvrat poslati na posudbu u Hrvtsku, pa neka ga tamo izaberu i za kralja Hrvatske sto se nas tice. To bi zasigurno rijesilo situaciju u regionu. A ona druga dva bi se jagmila ko ce da sjedi zajedno sa Kolindom, a to koje su etnicke pripadnosti uopste im nebi bilo vazno.

ODGOVORITE
Name

Rf

17.01.2018 12:18

Nemoj te nas vise grlit bogati poplavismo.

ODGOVORITE
Name

007

17.01.2018 12:37

Verovatno se misli na Federaciju???????

ODGOVORITE
Name

Рођо

17.01.2018 12:51

Хрватска дословно грли свој дио федерације за који се у рату и борила заједно са тадашњим муслиманима ,ал чим настадоше бошњаци,заборавише шта су де код хрвата задужише док су били муслимани.

ODGOVORITE
Name

džoni

17.01.2018 15:35

Trebao bi i ti malo zagrliti pravopis. Izgleda da nije bilo "ljubavi" između vas, dok si se školovao.

Name

Dimnjačar

17.01.2018 13:23

Hrvatska grli Bosnu i Hercegovinu, ali poput zmije otrovnice. Treba bojkotovati sve hrvatske proizvode, neka pokušaju kod Merkel izvoziti 3.2 milijarde maraka smeća sumnjivog kvaliteta. Bojkotovati kladionice i bit će stoka iz Lištice mirna kao bubice!

ODGOVORITE
Name

srbin iz hr

17.01.2018 13:54

Upravu si drug svaka cast.

Name

luda

17.01.2018 17:34

Da, keks iz Hrvatske je kancerogen.

Name

Čokolada

17.01.2018 15:09

Kolinda, kada nas toliko gliš pošalji nekolike brigade hrvatske vojske da nas zaštite od svih vrsta neprijatelja.

ODGOVORITE
Name

re Čokolada

17.01.2018 17:28

Nisu tako ostavili u amanet Tuđman i Šušak kad su s nehrvatskim političarima dijelili SFRJ i SRBiH. Kupujem stalno čokolade od prodavačica sve 3 nacije iz oba entiteta kao dijete ne obraćajući pozornost na proizvođače tih mojih čokolada. Ovamo je najjeftiniji trgovački lanac "Bingo" iz bošnjačkog grada Tuzle. Kad kupujem svoje čokolade u pograničnim gradovima u BiH gdje imaju marketi "Bingo" obavezno vidim ogromne gužve Slavonaca koji kad se iz te kupovine vraćaju kući dobijaju povrat poreza na granici.

Name

re Čokolada

17.01.2018 17:57

Udebljao sam se od čokolada. Ne trebaju mi još gori otrovi steroidi da budem debeo kao oni iz Srbske časti. Ja nisam nikomu kriv a one iz Srbske časti sada ispituje SIPA.

Name

Posavac

17.01.2018 16:20

Oko mene s obje strane entitetske granice ima koliko hoćeš i neobnovljenih i za stanovanje uvjetnih ali zaključanih hrvatskih kuća. Kad ikad su tadašnji vodeći političari sva 3 konstitutivna naroda kao i tadašnje vođe Hrvatske i Srbije odlučili Bosansku Posavinu ustupiti Srbima, Srednju Bosnu Hrvatima a zauzvrat Zapadnu Hercegovinu i Krajinu očistiti od onih što nisu Hrvati. O ovoj sada Kolindinoj turneji u BiH mislim: "Tresla se gora, Rodio se miš".

ODGOVORITE
Name

Stane

17.01.2018 19:06

bas nas grlite s ovdasnjim HDZ,jos samo da nas podojite...vas bh hrvatina.

Name

Posavac

17.01.2018 16:48

Tuđman, Milošević i Izetbegović su davno izdijelili teritorije SFRJ i SRBiH tako da neko sada iz Hrvatske nema sada kod koga doći u Srednju Bosnu i Bosansku Posavinu. Što će se Kolinda sada malo prošetati po BiH: "Tresla se gora, rodio se miš".

ODGOVORITE