Nema uslova za život u domu

Studenti smješteni u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci traže da budu oslobođeni plaćanja smještaja sve dok se situacija u svim paviljonima oštećenim u olujnom nevremenu ne riješi, te uslovi stanovanja budu dovedeni na pristojan nivo.

Republika Srpska 17.01.2018 | 07:38
Nema uslova za život u domu
asad su studenti prvog i drugog paviljona oslobođeni troškova smještaja jer su najviše oštećeni i samo dio je u funkciji, a cijena je smanjena u trećem i četvrtom paviljonu, međutim studenti smatraju da smještaj treba da bude besplatan dok se ne uradi kompletna sanacija doma.

Paviljoni su oštećeni u prvoj polovini decembra tokom olujnog nevremena koje je pogodilo Banjaluku, kada su studenti privremeno evakuisani iz soba.

Zoran Babić, direktor SC "Nikola Tesla", kazao je da su zahtjevi studenata nerealni, te da su studenti prva dva paviljona oslobođeni plaćanja, dok je studentima iz trećeg i četvrtog paviljona umanjena cijena smještaja.

"Oni traže da svi studenti budu oslobođeni plaćanja... Po meni to nije realno i Upravni odbor će se morati oglasiti što se tiče zahtjeva studenata", kazao je Babić.

Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata SC "Nikola Tesla", istakao je za "Nezavisne" da su zahtjeve predali Upravnom odboru, a ne direktoru.

"Ne znam zašto se direktora tiču naši zahtjevi, a samim tim ako su naši zahtjevi nerealni zašto on nije obezbijedio toplu vodu u trećem paviljonu studentima, te zašto nije obezbijedio osnovne životne uslove u SC 'Nikola Tesla' za naše studente", kazao je Karlica.

Prema njegovim riječima, studenti trećeg paviljona nemaju toplu vodu ni grijanje u večernjim časovima.

"Mi ćemo ostati istrajni u našim zahtjevima do kraja. Baš zbog toga što studenti nemaju osnovne uslove tražićemo da svi budu oslobođeni plaćanja smještaja, sve dok se ne završi sanacija doma", kazao je Karlica.

Prema njegovim riječima, u sobama koje su predviđene za dvije osobe sada ih živi po četvoro.

"Nerealno je da ih bude toliko u sobama, ali takva je situacija. Bila je evakuacija, studenti su se solidarisali, izašli u susret jedni drugima i ne prave problem da u sobi budu po četiri kreveta", ističe Karlica.

Tvrdi da studenti uče po hodnicima jer je čitaonica u četvrtom paviljonu malog kapaciteta.

Jedna studentkinja iz Doboja koja je bila smještena u drugi paviljon ističe da je ovaj paviljon i dalje zaključan, te da sanacija nije počela.

"Iako su rekli da bi do marta sve trebalo da bude završeno, mi mislimo da od toga nema ništa", kazala je ova studentkinja.

Kako kaže, preseljena je u četvrti paviljon, gdje su u sobu ubačena još dva kreveta.

"Teško je spremati ispite u tako nakrcanoj sobi. Sanacija svih paviljona trebalo bi da se uradi što prije", kaže ova studentkinja.

(Nezavisne)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ali, zato!

17.01.2018 07:12

Onih 7 500 000 KM koje pripadaju Univerzitetu u Banjaluci, od zemljista na Banjaluckom polju, gdje Miskovic gradi trzni centar, a zeli da ih se dokopa privatna firma Lakting iz Laktasa - te pare bi rijesile mnoge probleme na Univerzitetu u Banoj Luci.

ODGOVORITE
Name

glupan

17.01.2018 09:23

Miskovic gradi na zemljištu Karaca ... a pitanje prema svima .. cije je zemljište na kojem se nalazi sada univerzitet ... koje to zemljište dodijelio univerzitetu ... recite jednom i da li uopšte znate ... koliki su troškovi na mjesečnom nivou univerziteta u banja luci ... struja , voda , plate , gorivo , telefoni , koliko profesora ima ... koje su im plate i na kraju ko to sve plaća....

Name

Glupan

17.01.2018 07:30

Ko je izvodjac radova... ko je potpisao tehnicki prijem...koliko je to kostalo novaca ... koja kojmisija ja odabrala izvodjaca.... imena clanova komisije imena izvodjaca radova... e onda ce se zec istjerati iz sume .. Mirjanic i Brankovic napravise kuce u Novoj Varosi ... plate im dobre ... kupe kuce ... sruse pa naprave nove.... sve je to u privatnim rukama i domovi i fakulteti .. samo ih drzava placa... ajmo ljudi oda de

ODGOVORITE
Name

Haris

17.01.2018 07:38

Sad hajte u Dodikovu vilu prazna je dok se dom ne sredi Dodo je pružene ruke uvijek bio.

ODGOVORITE
Name

Dekan Boki

17.01.2018 07:49

Preselite se u zgradu vlade,tamo ima tople vode.

ODGOVORITE
Name

GRUJO

17.01.2018 08:06

A SMJESTAJ U MINISTROVOM AUTU BAR PRIVREMENO JER JE SVAKAKO SVAKI DAN PRAZNO

ODGOVORITE
Name

Mina

17.01.2018 09:26

Austrija je prošle godine poslala na više adresa obavijest da ne garantuju više za kvalitet gradnje pojedinih objekata nakon isteka roka garancije u trajanju od 100 godina a što je gradjeno u doba Austrougarske. E zbog toga nas je svijet ostavio u prašini.... Kod nas i ako ima garancije, nema je baš za ono što se pokvarilo.

ODGOVORITE
Name

Pitanje je sad

17.01.2018 09:31

Šta je apartmanima u zgradi vladinoj..?? Tamo gdje odsjedaju pevaljke, smz. analitičari, lobisti, tajni nevidljivi savjetnici, teška mraka..??!!

ODGOVORITE
Name

uslovi

17.01.2018 09:51

Uslove u studenskim paviljonima ce pisati clanovi snsd po njihovim propisima odsada moraju svi studenti dase ponasaju ili ce dobiti otkaz iz studenjaka.

ODGOVORITE