EL: Šved se raspucao i sâm pobijedio Zvezdu!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na svom terenu u 18. kolu Evrolige od Himkija sa 79:70.  Ročesti nosio Zvezdu, ali za Šveda treba više! Fenomenalni Rus rešio borbeni meč u "Pioniru" i doneo Himkiju desetu pobedu u Evroligi. Plej crveno-belih postigao 27 poena, ali to nije bilo dovoljno.  Šved i društvo pobedili Dangubića i Ročestija! Šta se desilo sa ostalima? Himki na kraju ostvario rutinsku pobedu u Beogradu, Zvezda sve dalje od TOP 8 - 79:70.

Košarka 16.01.2018 | 21:00
EL: Šved se raspucao i sâm pobijedio Zvezdu!
Crveno-beli su loše otvorili tri od četiri četvrtine, Aleksej Šved je u drugom poluvremenu počeo da pogađa gotovo sve, a Zvezda je u poslednjem periodu pala.

Sve je rešeno na minut i po do kraja kada je Branko Lazić na Švedu napravio nesportsku ličnu grešku posle koje je plej ruske ekipe pogodio bacanja, a odmah zatim i trojku.

Najbolji strelac je bio Aleksej Šved sa 29 poena i pet trojki od kojih je dve najbitnije pogodio u finišu meča. imao je još četiri asistencije i pet skokova.

Džejms Anderson je ubacio 14 koševa, ali je posebno važan u finišu bio Tajler Hanikat koji je u nekoliko situacija pronašao rupe u odbrani crveno-belih i sa samo četiri poena dosta doprineo pobedi Himkija.

U Zvezdi je najbolju partiju od dolaska odigrao Tejlor Ročesti sa 27 poena, devet skokova i sedam asistencija. Nemanja Dangubić je odigrao fantastično sa 20 poena, ali to nije bilo dovoljno. Feldin je imao 13.

Iako je pre utakmice svakako fokus bio usmeren ka Alekseju Švedu kao najboljem strelcu Evrolige, pre svega Dangubić, a onda i Ročesti potpuno su "ukrali šou" fantastičnom Rusu.

Dangubić je meč otvorio trojkom za Zvezdu posle čega je svojom uzvratio Anderson. Himki je od početka rizikovao ostavljajući Dangubiću dosta prostora da šutira što je ovaj do petog minuta maksimalno iskoristio.

Od pogotka Ročestija 5:5 kreće rafal od tri dalekometna hica i Zvezda je za tili čas došla do 14:5 posle četiri trojke Dangubića.

Gotovo svaka lopta Himkija je u tom prvom periodu išla Švedu, a Šved bi gotovo po pravilu bio fauliran i išao na liniju penala. Zvezda je prednost održala do kraja četvrtine, a Himki u drugoj kreće da topi prednost domaćina.

Tome je doprineo loš početak druge deonice Zvezde koja nije više od tri i po minuta da postigne koš iz igre. Himki je došao do 21:21. A onda je krenuo "deža vi" s početka meča.

Ročesti i Dangubić pogađaju trojke i Zvezda odlazi na poluvreme sa 37:31. Himki je u drugo poluvreme ušao serijom 8:0 i ekspresno preuzeo vođstvo. Od tada nijedna od ekipa nije uspevala da se odlepi. Zvezdi su se u tim trenucima možda svetili i promašeni ziceri iz prvog dela igre.

Zvezda je u poslednju deonicu ušla sa 54:52, ali se videlo da fali energije i koncentracije što je kasnije uzrokovalo pad u napadu, ali i u odbrani. Šved se raspucao, aktivirao se Hanikat i Himki je polako gradio prednost.

Na minut i po do kraja, Himki kreće u kontru, Šved uzima loptu, faulira ga Lazić, a sudije sviraju nesportsku ličnu grešku. Šved pogađa bacanja, odmah u narednom napadu i trojku i Himki je otišao na 76:66 i tu je bio kraj.

Zvezda je došla do skora 7-11 i nalazi se na 11. mestu Evrolige, a Himki je sedmi sa 10-8.

"Pionir" je video egal meč Zvezde i Himkija, najbolju partiju Tejlora Ročestija u crveno-belom (27 poena, 9 skokova i 7 asistencija), ali i čas košarke Alekseja Šveda, koji je opet pokazao klasu i utišao dvoranu.

ZVEZDA - HIMKI 70:79 (21:14, 16:17, 17:21, 16:27)

Najbolji ruski košarkaš postigao je 29 poena (pet trojki, 50 odsto šut iz igre) i "poništio" trud bekova Zvezde i u napadu i u odbrani. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, nadmetale serijama, a Šved se pred finiš dodatno "razmahao" u Pioniru i doneo pobedu, koja će smiriti ne baš idealnu situaciju u svlačionici Himkija.

Zvezda je otvorila utakmicu šuterskim rafalom Nemanje Dangubića (dao pet trojki!), na koji se nadovezao inspirisani Ročesti, ali su padovi u odbrani i jako mali doprinos centarske linije ipak ostavili Zvezdu bez odgovora dok je Šved pogađao i pogađao, iz mogućih i nemogućih pozicija.

Promašeni ziceri, neefikasno veče centara (Antić 2, Lesor 4, Bjelica 2, Janković 0, Jovanović 2) i loš šut sa linije penala (11/20) bili su faktori koji su teško nadoknadivi protiv tima koji je pravljen i za nešto više od borbe za plasman u Top 8.

Himki je "preživeo" ofanzive crveno-belih u uvodnih 30 minuta, smiren ušao u finiš i stigao do maksimalnog, dvocifrenog vođstva i tako ostvario desetu pobedu i došao do daha. Zvezda je pokušala i uoči završnice, ali je ipak izgubila, posle uzastopnih trijumfa protiv Armanija i Žalgirisa, a sledeći meč igraće protiv Makabija u Tel Avivu, u četvrtak.

Crvena zvezda je ispustila novu šansu da se aktivno uključi u trku za četvrtfinalom Evrolige... Uprkos odličnim rolama Nemanje Dangubića i Tejlora Ročestija, Himki je slavio u dvorani Aleksandar Nikolić rezultatom 79:70 (14:21, 17:16, 21:17, 27:16) i tako napravio distancu od tri pobede u odnosu na crveno-bele, koji su sada opet kilometrima udaljeni od borbe za plej-of. 

Da budemo precizni - Himki je ove večeri pobedio Ročestija i Dangubića, jer ostatak ekipe kao da mislima nije bio u ovom meču. Tačnije, samo je Džejms Feldin povremeno uspevao da odgovori izazovu, dok su ostali bili odsutni...

Posle dosta „natezanja“ i prave rezultatske klackalice, Himki je sredinom poslednje četvrtine slomio Zvezdu i brzom serijom 10:2 u nešto manje od dva minuta otišao na velikih devet poena viška (71:62). Sve je počelo trojkom Sergeja Monje, na koga se nadovezao raspoloženi Aleksej Šved hicem preko ruke Dangubića, da bi Tajler Hanikatdopunio niz minijaturom kojom je potpuno ugasio crveno-bele. A onda je Šved preuzeo stvari u svoje ruke, pocepao mrežicu s nekoliko teških šuteva i tako postavio jasnu crtu između njih (timova koji se bore za TOP 8) i ostalih. 

Velika šteta je što Crvena zvezda nije uspela da materijalizuje ono što su Ročesti iDangubić imali da pokažu. Potencijalni reprezentativac odigrao je jednu od najboljih ofanzivnih utakmica otkako je ušao u evroligaški svet, a utakmicu je završio sa 18 poena, čime je pretekao dosadašnji lični rekord od 16 ubačenih koševa Žalgirisu pre nešto više od godinu dana. Ruski as je na kraju skupio 29 poena (5/11 za tri, 10/11 sa penala), uz još pet skokova i četiri asistencije.

Velika šteta je što Crvena zvezda nije uspela da materijalizuje ono što su Ročesti iDangubić imali da pokažu. Potencijalni reprezentativac odigrao je jednu od najboljih ofanzivnih utakmica otkako je ušao u evroligaški svet. Utakmicu je završio sa 18 poena, sve ih je ubacio u prvom delu, čime je prebacio dosadašnji lični rekord od 16 ubačenih koševa Žalgirisu pre nešto više od godinu dana. Imao je poluvreme za pamćenje, šutirao je kao u transu. Četiri uzastopna dalekometna hica realizovao je Dangubić, do poluvremena čak pet. Bio je prepun samopouzdanja, baš kao Džejms Feldin protiv Cedevite pre nepunih 48 časova, ali osim Ročestija nije imao željenu podršku. 

Ročesti je mogao da bude Zvezdin meč viner, upisao je 27 poena (10/15 iz igre, 5/8 za tri), uspeo je čak i da flertuje s tripl-dablom (devet skokova, sedam asistencija). Gotovo savršeno je rasporedio poene, jer je u drugom poluvremenu ubacio 14 koševa. Ali, bez adekvatne pomoći sve je palo u vodu...

Teško je objasniti dešavanja iz prvog dela utakmice, ali je zaključak da je Crvena zvezda morala bolje da iskoristi situaciju i materijalizuje ukazanu šansu i tako utaba put do pobede. Himki je imao strašno loše procente (6/23 za dva, 3/13 za tri), ali Zvezda je u prvom delu utakmice živela samo od Dangubićevih i Ročestijevih poena. Odnosno, od njihovih osam trojki, što je praktično i pravilo rezultatski diferencijal.

Gotovo nestvarno zvuči da je Dangubić u prvom delu šutirao 6/10 iz igre, da je Ročestiimao 5/7, a ostatak ekipe - 1/15! Dakle, samo jedan pogodak iz igre i to slabo raspoloženog Feldina. Gotovo neprimetnog gledajući kako je razbio Cedevitu.

To je samo otvorilo mogućnost gostima da se u nastavku utakmice raspucaju i u nekoliko jakih serija okrenu rezultat i stignu do važne pobede u gostima, posle onih u Madridu, Milanu, Bambergu... Himki je vrlo dobro odgovorio na poraz od Reala u Mitišćiju i na veliki pritisak klupske vrhuške prethodnih dana i izgleda kao tim s početka sezone - dostojan plasman na završni turnir. Ono što Zvezda nije imala, imao je Himki - napadače iz senke u vidu Malkolma Tomasa, Džejmsa Andersona i Stefana Markovića, koji su dovršili posao. 

Opet, ne treba zaboraviti da je Crvenoj zvezdi ovo bila četvrta utakmica u poslednjih osam dana i da je svaka bila važnija od one prethodne, da je Pero Antić još rovit zbog upale Ahilove tetive i da Ognjen Dobrić ponovo nije igrao, a da je Himki do meča u dvorani Aleksandar Nikolić imao četiri puna dana odmora...

ZVEZDA: Dangubić 20 (5/8 za tri), Davidovac, Lazić, Antić 2, Dobrić, Feldin 13, Janković, Ročesti 27 (5/8 za tri, 9 sk, 7 as), Lesor 4 (9 sk), Enis 2, Jovanović, Bjelica 2.

HIMKI: Šved 29 (5/11 za tri, 5 sk, 4 as), Hanikat 4, Vjalcev, Zajcev, Marković 7, Monija 3, Gil 3, Todorović 2, Zubkov 1, Anderson 14, Dženkins 5, Tomas 11. 

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar