Kristijano Ronaldo - da li ga je pregazilo vrijeme?

Gol na svakih 315 minuta, samo četiri tokom prve polusezone španskog prvenstva, apsolutna nemoć u napadu, da li je Kristijano Ronaldo prošlost?

Fudbal 18.01.2018 | 23:45
Kristijano Ronaldo - da li ga je pregazilo vrijeme?
Dvadeset pet dodavanja, jedanaest šuteva, četiri u okvir gola, dve gol prilike, dve oduzete lopte, nula dobijenih duela driblingom, nula golova, nula asistencija. Statistika protiv Viljareala oličava celu sezonu Kristijana Ronalda. Da li je ovo nova realnost Portugalca?

Petostruki najbolji igrač sveta, poslednji put u 2017. godini, ne liči na sebe ove sezone. Ređe ulazi u šanse, ne dominira terenom, teško dobija duele, a još teže postiže golove.

Šesnaest golova (tri iz penala) na 24 utakmice za mnoge zvuči i jeste impozantno, ali ta statistika je daleko od impresivne. Posebno kada je u pitanju CR7. Kad se malo dublje zađe u nju lako je primetiti da je glavni pokazatelj Ronaldove forme učinak u LaLigi, a tu je bio strelac samo četiri puta ove sezone na 14 mečeva. To je gol na svakih tek 315 minuta!

Uporedo s tim, šampion Evrope Real Madrid tačno na polovini sezona ima čak 19 bodova manje od lidera Barselone, koja je pokorila Santjago Bernabeu pre mesec dana. Koliko je Real loš možda još bolje govori što zaostaje deset bodova za gradskim rivalom Atletikom, koji je daleko od blistavog ove sezone.

Tako ne treba biti stručnjak i dovesti rezultate Reala sa učinkom Kristijana Ronalda, a pošto je u pitanju period od skoro pet meseci, mora se postaviti pitanje – da li je Ronaldo prošao svoj vrhunac?

Postigao je 624 gola za klubove i reprezentaciju, bio šampion Engleske (3 puta), Španije (2), Evrope (4) i sveta (4). Osvojio je Stari kontinent i sa reprezentacijom Portugala 2016. Ali posle 15 sezona u dresovima Sportinga, Mančester junajteda i Real Madrida izgleda da Ronaldova zvezda polako počinje da se gasi.

Prvi put posle više od deset godina Portugalac deluje neubedljivo na terenu. Ne samo što je daleko od svog proseka od skoro gola po utakmici u odnosu na prethodne sezone, već je i lako vidljivo koliko se muči da na terenu uspostavi svoju kontrolu.

Mnogi su golgeterski pad iz prošle sezone od deset golova i čak 20 u odnosu na prethodne pravdali njegovom izjavom da malo "usporava" ritam kako bi produžio karijeru, jer će 5. februara napuniti 33, a planira da igra do 40.

Međutim, ispostavilo se da je to bio samo početak njegovog pada pa su sada mnogi uvereni da je trofej LŠ u Kardifu možda poslednji koji je osvojio ili bar poslednji za koji je on najzaslužniji u timu.

Kao što smo već pomenuli, nisu samo golovi pokazatelj Ronaldovog sunovrata, ipak, ako se gleda Liga šampiona on je i dalje najbolji strelac Evrope (devet na šest mečeva), problem su i druge stvari u njegovoj igri koje su ga krasile u poslednjih desetak godina.

Danas retko vidimo Kristijana Ronalda kako preuzima loptu negde u sredini terena ili duboko na polovini svog tima i kreće furiozno u atak ka golu gde brzim driblinzima izbacuje čuvare iz ravnoteže. Kako je stariji postao je sve rezervistaniji u tom špartanju po terenu, a iako je i dalje jedan od najbržih igrača na svetu, sve ga je lakše stići i obuzdati.

Sve više beži sa krilne pozicije, sa koje je godinama bio najubojitiji, ulazi u sredinu ili "glumi" lažnu devetku. Primiče se golu mnogo više nego ranije, pa je postao skoro bezopasan van kaznenog prostora, retko se "nudi" da preuzme loptu, dok je u samom šesnaestercu mnogo ranjiviji nego što je bio van njega.

Defanzivcima na malom prostoru nije potrebna tolika brzina kao kada moraju da jure Portugalca na širokom polju. To je uticalo na samo jedan gol van kaznenog prostora u tekućoj sezoni, bez ijedne asistencije.

Bezopasan je i iz prekida. Iako je tokom karijere postigao tačno 60 golova iz slobodnih udaraca za klub i reprezentaciju, Ronaldo nikad nije važio za specijalistu iz "slobodnjaka". Međutim, koristio je svoj autoritet u timu i konstantno on bio zadužen za njih, pa je rival stalno morao da strepi. Ipak, poslednje tri sezone, uključujući i tekuću, postigao je samo tri gola iz prekida, tačno jedan po sezoni.

Prošli su dani kada su protivnički timovi izbegavali faulove u zoni udarca kada je Ronaldo na terenu. Osim pada forme, i povreda kolena (tendinitis) u sezoni 2013/2014 je uticala na njegovu ubojitost iz prekida. Morao je da menja tehniku udarca, izmenio je mehaniku šutu kako bi rasteretio koleno, pa je postao bukvalno bezopasan iz većih udaljenosti. Zbog toga su u poslednje vreme za slobodnjake sa veće distance postali zaduženi Garet Bejl i Isko.

Ronaldova efikasnost se drastično smanjila u odnosu na prošlu sezonu, čime je nastavio ogroman trend pada svog procenta uspešnosti ispred gola. Pre samo tri sezone postizao je gol iz svakog petog udarca, a u ovoj iz svakog tek 8,5. Tek 45% njegovih šuteva ide u okvir gola.

Osim toga, nestalo je njegovo najjače oružje – eksplozivni proboj s krila uz pomoć driblinga. Često je koristio niz trikova i finti kako bi nadmudrio čuvara, što je postao njegov zaštitni znak još u Engleskoj, a to je samo podigao na viši nivo u Španiji.

Međutim, poslednja statistika pokazuje da je Ronaldo "izgubio" sposobnost driblinga. U prvih nekoliko godina u Realu je imao više od 100 driblinga po sezoni, a u poslednjima se taj broj bukvalno prepolovio.

Više nije "smrtonosan" kada se zaleti ka golu, koristeći zakone fizike protivnici su mogli da ga zaustave jedino faulom, a zbog ogromne brzine koju je s lakoćom postizao u svega nekoliko koraka, bilo je dovoljno da ga samo pipnu da on padne. Sada je daleko od krila, skoro pa isključivo u kaznenom prostoru, a koliko god on voleo da igra "špica" i bude u srcu napada, svi znamo da je Ronaldo "sidraš" daleko bezobasniji od "krilnog" Ronalda.

Protivnički defanzivci imaju sve manje problema da zaustave Ronaldo, što je do pre svega nekoliko meseci bilo bukvalno nezamislivo. Sada oni grade svoje ime pored njega, poput 20-godišnjeg beka Mančester sitija na pozajmici u Đironi Pabla Mafea, kojem Portugalac nije čak hteo ni ruku da pruži nakon duela u oktobru, pošto je bio nemoćan pored njega.

Naravno, ne treba još uvek otpisati Kristijana Ronalda. Sezona je duga, a on je jedan od najboljih fudbalera svih vremena. Tokom cele karijere je vodio vrhunski profesionalni život koji mu je omogućio da i u četvrtoj deceniji osvaja "Zlatne lopte", pa vrlo lako može u roku od nekoliko nedelja da opet postane gol-mašina.

Ipak, sve ćemo češće postavljati pitanje – da li je gotova era Kristijana Ronalda?

Šutevi van kaznenog prostora (LaLiga i LŠ):

2014/2015 – 126 ukupno, 2,9 po utakmici
2015/2016 – 114 ukupno, 2,7 po utakmici
2016/2017 – 74 ukupno, 1,8 po utakmici
2017/2018 – 12 ukupno, 1,2 po utakmici

Gol na svakih minuta u LaLigi:

2014/2015 – 65
2015/2016 – 91
2016/2017 – 102
2017/2018 – 289

Da li je Old Traford rešenje?

Već godinama se spekuliše da bi Ronaldo mogao da se vrati na mestu gde je počeo svoju dominaciju – Mančester junajted. Međutim, ove spekulacije su sve glasnije i realnije u poslednjih nekoliko meseci, kako je i počeo da pada u formi. Žoze Murinjo bi ga naravno prihvatio sa zadovoljstvom, kao i Old Traford koji se nije mnogo radovao nakon njegovog odlaska. Međutim, u igri je i PSŽ, "sveci" traže velikog superstara kako bi se probili pre svega s marketinške strane, jer je teško ispratiti fudbalske gigante iz Engleske, Španije, Italije, pa i Nemačke. Adut PSŽ je Nejmar da Silva, koji je navodno već godinama velika želja Real Madrida.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar