Rezultati borbe protiv korupcije

U junu prošle godine osnovan je neformalni Antikoruptivni klub u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a čine ga opozicioni poslanici. Klub je osnovan na prijateljskoj osnovi, po uzoru na Klubove u Srbiji ili Hrvatskoj. Kakvi su rezultati njihovog rada i šta će biti sa Strategijom za borbu protiv korupcije u Republici Srpskoj?

Republika Srpska 15.01.2018 | 21:00
Rezultati borbe protiv korupcije
Vlada Republike Srpske nije donijela jedan od najvažnijih dokumenata. 2018. godina počela je bez Strategije za borbu protiv korupcije. Stara je istekla krajem prošle godine, a nova koji bi definisala načine i okvire borbe protiv korupcije nije dostavljana u Republički parlament na usvajanje. Svoju verziju priprema neformalni poslanički Antikoruptivni klub, ako ga se još neko i sjeća. Osim Strategije za borbu protiv korupcije, pripremaju još nekoliko zakona.

“Antikoruptivni poslanički klub će predložiti izmjenu Zakona o javnim Tužilaštvima, izmjenu Zakona o krivičnom postupku. Smatramo da Tužilaštva ne rade svoj posao i da podnosioci prijava ne mogu da budu tužioci, a znamo da sve u Republici Srpskoj zavisi od tužilačke volje”, izjavio je predsjedavajući neformalnog Antikoruptivnog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo.

Antikoruptivni klub osnovan je prije sedam mjeseci i ima osam članova. Svi su opozicioni. Za to vrijeme uložili su 14 amandmana na predložene zakone, a samo su dva prihvaćena. I to je epilog pompezno najavljenog Kluba, koji se nije oglašavao od onog dana kada su osnovani.

Član neformalnog Antikoruptivnog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović je polovično zadovoljan. Ističe da nisu oni ti koji izmišljaju afere, već im je cilj sistemska borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji su ušli u sam vrh političkih elita.

Članovima neformalnog Antikoruptivnog kluba za sada za rukom polazi jedino redovna rotacija predsjedavajućeg Kluba na svaka tri mjeseca. Pokušali su da u svoj tim privuku i poslanike iz vladajuće većine, ali to im nije uspjelo. Bez obzira na to, ali i vrlo skromne dosadašnje rezultate rada, poručuju da će u ovoj godini biti ažurniji i da neće sve ostati samo na neformalnom.



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Borislav Mandić

15.01.2018 20:38

Neka za početak uzmu predmet Eko toplana u Banja Luci i ELNOS i provjere način ulaganja drugog partnera i njegov stvarni ulog u projektu.Gradskim parama su napravili ruglo koje ne radi u skladu sa tehničkom dokumentacijom.Ukrali su milione maraka na projektu Eko toplana.

ODGOVORITE
Name

Djuro

15.01.2018 21:02

Neka za početak krenu od Babalja i svojih redova,pa neka onda predju na vlast...

Name

Djukica

15.01.2018 21:28

De ga Djuro malo poskakuljaj isppd pupka.

Name

Milovanovic Miroslav-zvani Misko prevarant

15.01.2018 22:07

Krenite od njega i njegovog pajtasa sto su zavili 20 porodica u crno, al su zaboravili da je oteto PROKLETO...

ODGOVORITE
Name

Bato

16.01.2018 21:58

Vidim i naseg pericu u tom "lopovskom timu" onje dubicu iselio vise od pavelica 1942 sadje kralj u dubici bez naroda i života sveje negovo sve i kamen.

ODGOVORITE