Intervju: "Najbolji igrači Crne Gore NE treba da idu u Beograd!"

Zoran Savić, bivši košarkaški reprezentativac a danas menadžer, otvoreno je govorio o Evroligi, ABA ligi, Novaku Đokoviću, Luki Dončiću…

Košarka 16.01.2018 | 23:10
Intervju: "Najbolji igrači Crne Gore NE treba da idu u Beograd!"
Jedan od najtrofejnijih igrača bivše bivše Jugoslavije smatra da je Evroliga odlično takmičenje, ali da problem mogu da se pojave u skorijoj budućnosti.

“Novi sistem je izvanredan. Posebno za ljude koji gledaju košarku. Nekada je moglo da se dogodi da, recimo, Barselona i Fenerbahče ne igraju po pet godina. Sada je to nemoguće. Mislim da je sledeći korak ka kojem ide Evroliga da se liga proširi na 18 klubova, kao i da se se mečevi igraju subotom i nedeljom. To bi bio veliki problem za evropsku košarku. U Španiji, ako Barselona ili Real ne igraju, niko neće da gleda mečeve između dve male ekipe ponedeljkom i sredom. U Španiji je sportski vikend udaran, ali se igrači opterećuju do krajnjih granica. U NBA se igraju 82 utakmice, ali igrači imaju pet i po meseci odmora, a oni koji igraju plej-of bar tri. U Evropi je to nemoguće, jer igrači nemaju vremena za oporavak i već sada imaju oko 100 utakmica u sezoni”, rekao je Savić u intervjuu za podgoričke “Vijesti”.

Savić prati I dešavanja u ABA ligi.

“Budućnost I Crvena zvezda us odigrali izvanrednu utakmicu. Budućnost je napravila jak tim ove sezone i mislim da je uz Zvezdu glavni kandidati za osvajanje ABA lige. Pričao sam sa predsednikom Draganom Bokanom. Nije logično da najbolji crnogorski igrači odlaze u Megu, Partizan, Zvezdu, ako može da im se pruži šansa u Budućnosti. Sport je najeftinija promocija jedne države. Ja ne znam kako to ljudi ne shvataju. Kakvu promociju ima Srbija u Novaku Đokoviću. To ne može da se plati".

ABA liga je po mišljenju Savića dugo bila neopravdano osporavana.

“Ne da je ABA liga dobar potez, već je to jedini mogući izbor u ovom trenutku. Da ste me pitali pre deset godina - ja bih vam rekao da je to greška, jer bi trebalo da se razvijaju domaće lige. Sada se bez ABA lige ne može, a pokretenja druge ABA lige je odlična ideja".

"Kokoškov je 24 sata u košarci"

“Igor Kokoškov je 24 sata u košarci, i tu ništa nije slučajno. On je odavno u SAD, on je pola Amerikanac, ali je sasvim upoznat sa dešavanjima. Ima je dva vrhunska igrača u ekipi Slovenije. Igrali su izvenredno na Evropskom prvenstvu, borbeno, pogađali su kada je trebalo, imali su dobru atmosferu i po meni su zasluženo osvojili titulu”, rekao je Savić.

"Dončić je kompletan igrač"

“Ne iznenađuje me Luka Dončić. Živim u Španiji, viđam ga. On je bio dominantan i u mlađim kategorijama. Nije forsirao nikad – inteligentan je igrač, a normalno dete. U Realu se to kontroliše veoma dobro. Oni zabranjuju igračima dok ne napune 18 godina da rade intervjue. Nema ga u novinama… Na terenu je dominantan. Skakački je dobar, igra dobro odbranu i napad. Po meni ima fenomenalnu mogućnost da napravi dobru karijeru u NBA”, tvrdi Savić.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar