Veća kontrola utroška sredstava

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da se prelaskom domova zdravlja u Srpskoj na trezorsko poslovanje ni na koji način ne mijenja način finansiranja ovih zdravstvenih ustanova, već se samo uvodi finansijska disciplina u primarnu zdravstvenu zaštitu.

Republika Srpska 15.01.2018 | 12:46
Veća kontrola utroška sredstava
Bogdanić je objasnio da trezorsko poslovanje za dom zdravlja podrazumijeva kontrolu utroška sredstava, koje dostavlja Fond zdravstvenog osiguranja.

"Sredstva iz Fonda zdravstvenog osiguranja ići će preko računa lokalnih jedinica u domove zdravlja, što znači da će sredstva, koja su namijenjena za plate, morati biti uplaćena za plate zdravstvenih radnika, poreze i doprinose, a nikako, kao što je do sada bio slučaj, za zamjenu stolarije ili bilo čega drugog što neki direktor u tom trenutku smatra bitnim", rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci.

Bogdanić je naglasio da danas ima mnogo primjera domova zdravlja koji imaju isti broj osiguranika i dobijaju isti nivo sredstava, a od kojih jedni imaju uplaćene poreze i doprinose, a drugi imaju milionska dugovanja.

"Sa prelaskom na trezor, takvih situacija neće biti. Isto tako, novi način poslovanja onemogućiće nepotrebno zapošljavanje, jer se sredstva koja će Fond upućivati za plate neće moći povećavati", istakao je Bogdanić.

Prema Bogdanićevim riječima, domovima zdravlja u Srpskoj upravljaju lokalne zajednice, ali im Fond zdravstvenog osiguranja doznačava sredstva, dok Ministarstvo samo vrši nadzor u radu, odnosno kontroliše da li je ono što se radi u domovima zdravlja u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Bogdanić je naveo da se, zbog raznih skepsi i nejasnoća oko novog načina poslovanja, Ministarstvo odlučilo da trezorsko poslovanje za početak uvede u jedan dom zdravlja - u Čelincu, a da bi u drugoj polovini godine, na trezor trebali preći i ostali domovi zdravlja.

Ministar zdravlja je dodao da su posljednjih dana pojedini mediji prenijeli pogrešne informacije o trezorskom načinu poslovanja, te da su zbunjivali javnost netačnim informacijama da će finansiranje domova zdravlja biti na teret lokalnih zajednica.

"Jako je nekorektno da se u komentare o ovom pitanju uključuju ljudi koji to ne razumiju, koji ne znaju šta je trezor, ni kako se sprovodi, a da komentarisanjem stvaraju konfuziju, posebno kod pacijenata i zaposlenih zdravstvenih radnika", poručio je Bogdanić.

On je dodao da su cilj zdravstvenog sistema pacijenti, da su oni najbitniji, te da se sredstva prikupljena od doprinosa u prvom redu koriste za zaštitu zdravlja stanovništva, odnosno za liječenje, prevenciju, rehabilitaciju, a zatim za plate zdravstvenim radnicima.

"Ideja o trezoru potiče iz perioda prethodnog ministra zdravlja i prethodnog direktora Fonda zdravstvenog osiguranja. Mi smo tu ideju prihvatili i implementiramo je na način da pokažemo kako to funkcioniše na Domu zdravlja Čelinac, a zatim ćemo je, ako se pokaže ispravnom, primijeniti i na cjelokupni zdravstveni sistem", naglasio je Bogdanić.

On je dodao da se zdravstvena zaštita i dalje finansira samo iz doprinosa, što nije dovoljno, te da se samo 20 odsto ukupnih plaćanja zdravstvenog sistema odnosni na primarnu zdravstvenu zaštitu, a 80 odsto na bolnički sektor.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Siniša

15.01.2018 12:00

Ti si najveći problem, ološu jedan! Tebe treba skloniti, pa će sve biti bolje.

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

15.01.2018 17:01

HA, HA, HA, ON KAŽE DA NE RAZUMIJEMO ŠTA JE TREZORSKO POSLOVANJE - PA ŠTA I ON NE RAZUMIJE ŠTA JE MEDICINA (STUDIRAO JE 12 GODINA), PA JE OPET MINISTAR ZDRAVSTVA... E BOGDANIĆU, BOGDANIĆU MULJARO JEDNA TESLIĆKA...

Name

Sta kaze - nista se ne mijenja?!

15.01.2018 12:02

Znaci Bogdanicu, i dalje ces besomucno krasti. Dozivotna ti ne gine! Kad-tad!!!

ODGOVORITE
Name

Mater u p...

15.01.2018 12:52

Sad si se sjetio kad nema više feninga !!!!

ODGOVORITE
Name

Hmmmm

15.01.2018 13:03

To trezor me asocira na zatvor. ministar prvi!

ODGOVORITE
Name

Dana

15.01.2018 13:18

Ovaj mutivoda od ministra prica o trezoru 4 godine.Za to vrijeme nije nista radio osim sto je svoju privatnu kliniku u Vrucici banji obezbjedio i izvukao pare fonda

ODGOVORITE
Name

BABA11CC

15.01.2018 13:29

Prelazak na trezor znaci da je zdravstveni fond potpuno unisten i da ne postoji! Isto kao sto vise u propaloj rs ne postoji ni penzioni fond koji je na trezoru i koji je 100% unisten od ove propale vlasti!!!

ODGOVORITE
Name

BOBA

15.01.2018 13:35

TVOJA STRANKA SNSD SVE GOVORI.SVA VAM JE PRIČA GLUPA NAROD ODLAZI A VI HARAJTE DOK JOŠ MOŽETE.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

baka

15.01.2018 16:53

Kada ces onu djecu odrobijati ,huljo-_

ODGOVORITE
Name

Izraelac

15.01.2018 18:27

Sta kaze " finansiska disciplina" pa to se odnosi na njega i njegov rad ta disciplina.. zamislite covjek ne zna sta prica a otvara usta .. hahahhahaa

ODGOVORITE
Name

Za

15.01.2018 18:42

BOGDANIC I TEGELTIJA NA ROBIJU.SAD SE VADE IZ SEPTICKE