Srbija drži ključ stabilnosti

Japanski premijer Šinzo Abe ocijenio je da Srbija drži ključ stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, te najavio intenziviranje saradnje dvije zemlje u narednom periodu.

Srbija 15.01.2018 | 10:57
Srbija drži ključ stabilnosti
Abe, koji danas stiže u posjetu Srbiji, izrazio je očekivanje da će s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga kaže da je veliki poznavalac Japana, razgovarati o budućnosti dvije zemlje i da će unaprijediti prijateljske odnose.
 
"Zadovoljstvo mi je što ću, kao prvu zemlju u regionu zapadnog Balkana, posjetiti Srbiju", rekao je Abe za beogradsku "Politiku".

Navodeći da se odnos između Japana i Srbije neprestano razvija u širokom spektru oblasti, on je istakao da potencijal za značajan napredak posebno postoji u sferi ekonomije.

"Činjenica da će mi se u ovoj posjeti pridružiti čelnici kompanija kojima se Japan ponosi, govori o pojačanom interesovanju japanskih firmi za Srbiju", naveo je japanski premijer.

Upitan kako Tokio vidi trenutni spoljnopolitički kurs Beograda, Abe kaže da Japan pozdravlja kontinuirani napredak Srbije u procesu pridruživanja EU i da će pružiti snažnu podršku naporima Beograda u primjeni reformi potrebnih za članstvo u Uniji.  

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

HOS

15.01.2018 10:07

Srbija zajedno sa Hrvatskom drze,nazalost kljuc nestabilonosti,da je tako kako ovaj Japanac kaze,ne bi tenzije bile stalno napete.Stabilonost ce doci kad ove dvije drzave puste BiH na miru,odnosno da nestanu pretenzije na BH teritoriju sto to danas nije slucaj.

ODGOVORITE
Name

re

15.01.2018 13:04

Ma covjek je u prevu. Sve dok nikoga ne diraju - sve mirno

Name

Zai Jian

15.01.2018 10:56

Japanac, nemoj nas još i ti zezati!

ODGOVORITE
Name

Istina

15.01.2018 16:20

dosao on da nam prica o stanju na balkanu,imaju oni vecih problema sa korejom i kinom.