Mirovni sporazum više ne postoji

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da je Izrael okončao privremeni mirovni sporazum Oslo o palestinskoj samoupravi potpisan 1993. godine.

Svijet 14.01.2018 | 21:17
Mirovni sporazum više ne postoji
"Kažem da nema više Osla", rekao je Abas na sastanku Centralnog saveta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) sazvanog da se razgovara o odgovoru na priznanje predsednika SAD Donalda Trampa da je Jerusalim glavni grad Izraela.

"Izrael je okončao Oslo", dodao je Abas, objasnvši da se moraju doneti odluke za budućnost na tom sastanku.

O američkom priznaju Jeruslima kao samo izraelskog, Abas je rekao da je "Jerusalim skinut s dnevnog reda jednim brzim tvitom gospodina Trampa".

"Nećemo prihvatiti njegov sporazum. Sporazum decenije je postao šamar u lice decenije", rekao je Abas, misleći na Trampovu najavu da će posredovati sklapanju konačnog sporazuma između dva naroda, preneli su izraelski mediji.

Tramp je 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim samo kao izraelski, iako Palestinci nameravaju da u istočnom delu tog grada bude sedište njihove buduće nezavisne države.

Izrael je anektirao taj deo Jerusalima nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine. Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju.

Nakon Trampovog priznanja izbile su demontracije ne samo na palesitnskim teritorijima, već u regionui drugim muslimanskim zemljama.

Palestinski lideri su izjavili da SAD ne mogu imati više ulogu posrednika u mirovnom procesu koji je u zastoju još od aprila 2014. godine.

(Agencije)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar