SDP na izborima pomaže Dodiku!

Profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Dragomir Vuković komentarisao je za Vijesti. ba ideju SDP-a BiH da ljevica na opštim izborima u oktobru ponudi sva tri kandidata za člana Predsjedništva BiH, te kako bi se ta strategija mogla reflektovati na izborni rezultat kandidata aktuelne pozicije i opozicije u RS na pomenutu funkciju.

Republika Srpska 13.01.2018 | 20:34
SDP na izborima pomaže Dodiku!
Profesor Vuković je stava da ovakva pozicioniranja i varijante uticaja na konačni izborni rezultat mogu imati efekta.

No, suština je u tome da se radi o političkom procesu, koji nije nov u BiH, a u kojem se za određenu funkciju predstavljaju kandidati koji nemaju šansu da pobijede. Konkretno, cilj je da se postigne rezultat za nekog drugog.

"Osnovni cilj takve političke strategije određenih partija, u konkretnom slučaju SDP-a, jeste da se pruži namjeran ili nenamjeran doprinos nekom kandidatu, a da ozbiljni protivkandidat, u ovom slučaju Dodikov ili nekoga u FBiH, izgubi izbore", pojašnjava Vuković za Vijesti.ba.

Praksa da se projektuje politička ideja ljevice u BiH, mišljenja je, vrlo je blijeda jer u ovoj državi ne postoji partija suštinske lijeve orijentacije.

"Bilo je slučajeva da to bude SDP na nivou BiH ili FBiH, a SNSD na nivou RS. Međutim, sve te partije ne počivaju na lijevoj građanskoj ideji. One svoje birače baštine uglavnom na nacionalnim principima. Dodik je postao jak političar tek kada je od SDS-a preuzeo nacionalnu politiku", kaže Vuković.

Prema njegovim riječima, SDP-ova ideja o kandidatu ljevice za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda je kvaziideja u smislu suštinskog rezultata.

"Ona isključivo služi da određeni ozbiljan kandidat, koji možda ne bi prošao da nije te ideje, možda na kraju prođe na izborima", dodaje ovaj univerzitetski profesor, prenose Vijesti.ba.

Vjeruje da je na ovom fonu bilo i razgovora lidera SNSD-a i SDP-a, Milorada Dodika i Nermina Nikšića, prilikom nedavnog susreta u Banjaluci, a to se, kako ističe, u bivšoj Jugoslaviji zvalo neprincipijelna koalicija.

"Razgovor Dodika i Nikšića vjerovatno ima veze sa idejom koja će možda biti pretočena u praksu sa tim kandidatima. Takvi politički razgovori su kvazidemokratski razgovori u smislu demokratskih procesa. Radi se interesnim politikama. Dogovor između Nikšića i Dodika je personalne, a ne ideološke prirode", smatra Vuković.

Uzimajući u obzir navedeno, upitan da li je neobičan nedavni politički transfer ambasadora Draška Aćimovića, ali i zamjenika ministra civilnih poslova BiH Vojina Mijatovića iz PDP-a i NDP-a u SDP BiH, Vuković je poručio da se radi o interesantnoj pojavi u BiH, koja u dijelu javnosti može biti dočekana sa simpatijama, ali koja od tog simpatičnog reagovanja dalje ne može ići.

Politički transferi su, dodaje, interesne prirode.

"Politička realnost i višepartijski politički život u BiH ne počivaju na demokratskoj, nego na interesnoj politici koja je uokvirena uskim nacionalnim interesima, te proizvođenjem konflikata, kriminalnom i korupcijom, kao i interesima političkih grupa koje nazivam političkim sektama koje sve vrijeme kruže u političkom životu BiH. Mi nemamo novih političkih faca. To je ružna praksa koju moramo napustiti i politika mora izaći iz takvog ambijenta. Ako je ovo sa SDP-om nagovještaj tome, onda ja to pozdravljam, ali sam potpuno ubijeđen da to nije to", zaključio je Vuković u komentaru za Vijesti.ba.

BiH, mišljenja je, moguća je i ima perspektivu ukoliko rješenje za ovu državu nađu nacionalne, odnosno narodne partije, nikako kvazigrađanske.

"Istorija BiH prepoznatljiva je po narodnim partijama. Prema mom mišljenju, logičnije je da ove partije imaju suštnsku saradnju, jer predstavljaju volju naroda koji žive u BiH- različitih naroda, ali naroda koji žive u jednoj državi i koji treba da sarađuju, kao i narodne političke stranke. Ukoliko se oslobodimo nacionalnih frustracija, saradnja narodnih partija ključ je razumijevanja složenih odnosa u BiH", ističe Vuković.

Paradoks u BiH, dodaje, predstavlja činjenica da građanske partije pokušavaju da sarađuju, ali nemaju neku suštinsku saradnju.

"Odnos nacionalnog i građanskog vrlo je fleksibilno i složeno pitanje u BiH. Građanima lijepo zvuči saradnja Dodik - Nikšić ili nekada Lagumdžija - Dodik, ali u BiH nametanje kvazigrađanskih partija suštinski ne može da zaživi. Volio bih i bilo bi dobro za BiH da postoji to nadnacionalno i građansko, ali istorija ove zemlje, posljednji rat, postratni period, pa i današnji izuzetno složeni odnosi nisu dobar osnov i ambijent da zažive lijeve partije", kazao je Vuković.

(Vijesti.ba)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

UDBA

13.01.2018 19:46

Mi se dobro razumijemo.......!!!

ODGOVORITE
Name

TORRO

13.01.2018 20:46

TO JE TAJ "SEKSI INŽENJERING", ILI KAKO SE ZEZATI NA IZBORIMA GLASAČE I TO U SVOJU LIČNU KORIST I ZAŠTITU LIČNIH INTERESA... OVAJ KVAZI INSTRUMENT UVJEK USPJEŠNO ISKORISTI BOGATI I PRIMITIVNI DODIK, A SVE JE USMJERENO PROTIV SIROMAŠNOG I OJAĐENOG SRPSKOG NARODA I NAŽALOST UVJEK USPIJEVA ... !!!!

Name

075

13.01.2018 22:40

Samo tako Milorade, hvala ti što si DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU svojom "politikom" vratio na "radar" velikih sila, ne mislim na Rusiju i Tursku!!

Name

Neko da objasni!?

13.01.2018 19:53

Dezerter i svercer nema pravo da se kandiduje! Zasto pricate stalno o njemu? Koji K vise!

ODGOVORITE
Name

joooj

13.01.2018 20:05

Ovaj doktor nauka ? Klošar , Mićina podguzna muva...

ODGOVORITE
Name

Lijepo

13.01.2018 20:32

A sastanak niksica i vukote je onako.

ODGOVORITE
Name

re

13.01.2018 22:22

Ti lijepo ne bleji, zna se ko se bavi lopovlukom i kupovinom glasaca pa i partija.

Name

???

13.01.2018 22:05

Al iskreno, nisam bas skonto kako ce mu pomoći !!!! Sta je pjesnik htjeo da kaže ???

ODGOVORITE
Name

Baja

14.01.2018 04:04

Kupice tupane za sicu i kobojagi otcepljenje ja glupana Boze dragi.

Name

Re:???

14.01.2018 09:58

Za tebe jer si poglup malo. Na izbore ide Dodik sa svojima,SzP sa svojima.I sad još dvije partije idu sa svojim kandidatima(samo da odvuku glasove) Dodik dobije 40%,SzP dobije 30%, a one dve partije po 11%. I onaj sto ima najviše glasova kupuje jednu od ovih i sad ima 51% tj.vlada dalje.Zato je bitno obavezno izaći na izbore i prepoznati nove i male partije koje režim šalje na teren po glasove.Takve partije će imati od rezima podršku,reklamu,one će praviti podvale SzP u i one će nuditi i pare za glas,ali i lopatu da se ukopas za slijedece 4god.Svi na izbore i samo SzPu dati glas ako želiš promjenu stanja u entitetu Republika Srpska.Sve drugo sto ti se nudi je samo Dodikova igra i ništa drugo.

Name

Ozna sve dozna

13.01.2018 22:15

I sta ce mo sad udbasu.

ODGOVORITE
Name

???

13.01.2018 22:27

Znaci u prevodu,Bošnjaci nebi birali Srpskog člana predsjedništva!!!

ODGOVORITE
Name

Јасно је све

14.01.2018 10:06

Да разјаснимо ову ствар.Кад се каже “Грађанска партија”онда је то партија у којој су кобајаги Срби,Муслимани и Хрвати заједно.Е сад је ли то овдје у БиХ могуће? Није, и неће бити могуће још дуго,дуго.Према томе партије као ДФ,СоцДемокр.и сл.су подвала и лаж.

ODGOVORITE
Name

Dodo

14.01.2018 10:16

Slušajte vi tupani jedni.Stvaram još dvije partije i guram na izbore 7(sedam)partija .One će da pokupe glupim Srbima glasove (bar 15-20%) Moji moraju glasati za sektu i od onih uzimam tih 15-20% i eto me ponovo medj Srbima, dušu ću da vam iscijedim.

ODGOVORITE
Name

Zoran

14.01.2018 17:25

Koliko ja vidim ovde cilj je da na sledećim izborima pobijede SDA i SzP i da se ako je moguće rasturi RS. Nije mi čudna politika NDP-a i PDP-a njima nije RS ni bila nikad prioritet,ovdje mi je SDS nejasan.

ODGOVORITE
Name

re Zoran

15.01.2018 20:33

,,Ne razumiješ ti to druže sudija''...