Kako se u Srpskoj dočekuje Nova?!

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.  Ove crkve sutra, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.  U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.
Mnogi gradovi u Republici Srpskoj večeras organizuju doček pravoslavne Nove godine na otvorenom.

Republika Srpska 13.01.2018 | 09:33
Kako se u Srpskoj dočekuje Nova?!
"Garavi sokak" u Istočnom Sarajevu

U opštini Istočno Novo Sarajevo večeras će biti organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom tokom kojeg će nastupiti novosadska grupa "Garavi sokak".

Program će početi u 21.00 čas, a od 22.00 časa posjetioce će zabavljati "Garavi sokak", najavljeno je iz kabineta načelnika opštine, koja je doček organizovala u okviru manifestacije "Zima u Istočnom Novom Sarajevu".

Posjetiocima će tradicionalno biti posluženo besplatno kuvano vino, a biće organizovan i vatromet.

Organizovanog dočeka na otvorenom neće biti u drugim opštinama koje su u sastavu Istočnog Sarajeva, kao ni na Jahorini.

Kao i ranijih godina, većina hotela i ugostiteljskih objekata na Jahorini priprema dobru zabavu za doček pravoslavne Nove godine, uz bogatu gastro i velnes ponudu.

Smještajni kapaciteti na Jahorini su poprilično popunjeni, a hotel "Bistrica" za predstojeće praznike je popunjen oko 80 odsto, rekla je Srni portparol Olimpijskog centra "Jahorina" Sanja Ćeremidžić.

"Visina snijega iznosi 35 centimetara, pa će posjetioci moći da uživaju i na stazama ukupne dužine 35 kilometara, jer je kompletan vertikalni transport u pogonu i dostupan za skijaše. Ovog vikenda cijena polupansiona je 80 KM po osobi u dvokrevetnoj sobi", navela je Ćeremidžićeva.

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" ističu da se spremaju i za "Egzit" festival koji će na planini biti organizivan u martu.

"Piloti" u Višegradu

Na dočeku pravoslavne Nove godine publiku u Višegradu večeras će zabavljati Kiki Lesendrić i grupa "Piloti".

Program na Trgu Petra Prvog Petrovića NJegoša u Andrićgradu počinje od 22.00 časa, nastupom lokalnog di-džeja, a koncert grupe "Piloti" najavljen je za 23.00 časa.

Tačno u ponoć vatromet će obilježiti nastupajuću Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Za sve posjetioce obezbijeđeni su kuvano vino i čaj, a organizatori koncerta su opština Višegrad i Andrićgrad.

U Derventi doček na Trgu pravoslavlja

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Derventa organizovaće večeras doček pravoslavne Nove godine na Trgu pravoslavlja.

Doček će biti organizovan na platou ispred Sabornog i spomen-hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Program će početi u 20.00 časova, a nastupiće pjevačica narodne muzike Gordana Lazarević.

U 23.30 časova biće služena molitva u hramu, a u ponoć će čestitiku okupljenima uputiti načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

U Tesliću i Stanarima organizovan doček

Na trgovima u Tesliću i Stanarima večeras će biti organizovan doček Pravoslavne nove godine.

Pravoslavnu novu godinu Teslićani će dočekati uz nastup grupe "Regina" i "Racija bend".

Doček organizuje opštinska Turistička organizacija pod pokroviteljstvom načelnika opštine.

Na Gradskom trgu u Stanarima pristune će uz kuvano vino zabavljati lokalni bendovi. Početak programa planiran je u 21.00 čas.

Pokrovitelj dočeka je opština Stanari.

Grad Doboj i opština Petrovo ne organizuju doček ni Pravoslavne ni međunarodne Nove godine.

U Modriči proslava kod crkve u Višnjiku

Doček pravoslavne Nove godine u Modriči biće organizovan u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u prigradskom naselju Višnjik.

Paroh modrički Goran Panjkov rekao je Srni da večerašnji doček pravoslavne Nove godine, prema julijanskom kalendaru, organizuju parohije modričke i opština Modriča.

On je naveo da će u 20.00 časova početi kulturni i zabavni program, u okviru koga će se predstaviti kulturno-umjetnička društva sa područja Modriče, Muzičko društvo "Isidor Bajić", te amaterske muzičke grupe sa područja ove opštine.

U ponoć će biti organizovan vatromet, nakon kojeg će sveštenstvo služiti moleban za nastupajuću 2018. godinu.

Pravoslavna Nova godina zove se još Mali Božić ili Mladi Božić, a 14. januara se obilježava i praznik Svetog Vasilija, koji se u mnogim porodicama slavi kao krsna slava.

Doček na otvorenom u Čajniču

U Čajniču će večeras biti organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom, a u programu će učestvovati lokalni umjetnici.

Doček će biti organizovan na platou ispred Doma kulture "Filip Višnjić", dok će se u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice služiti moleban i blagodarenje, saopštili su organizatori - opština Čajniče i Crkvena opština.

"Program počinje u 21.00 čas. Za okupljene će biti obezbijeđeni roštilj i vino, a u ponoć je planiran vatromet i obraćanje načelnika opštine Gorana Karadžića", navedeno je u saopštenju.

Kultna grupa "Lajbah" u Novom Sadu

Bogat muzički i zabavni program očekuje večeras Novosađane koji odluče da pravoslavnu Novu godinu dočekaju na nekoj od 21 lokacije u gradu.

Najatraktvnija je "ponuda" Srpskog narodnog pozorišta, gdje će u velikoj sali od 23.00 časa nastupiti kultna slovenačka muzička grupa "Lajbah".

U maloj sali Srpskog narodnog pozorišta od 21.00 časova nastupiće instrumentalista, kompozitor i pjevač grlenog i vizantijskog stila Slobodan Trkulja.

Svjetsku slavu Trkulja je stekao sa svojim sastavom "Balkanopolis" izvodeći muziku inspirisanu tradicijom, prije svega, Srbije, a potom Balkana.

U pozorišnoj sali Naftne industrije Srbije veče duhovne muzike imaće Divna LJubojević.

Nastup regionalne pop-zvijezde Kaliopi predviđen je u Pozorištu mladih, dok će džez umjetnici Matija Dedić i Zoran Predin nastupiti i novosadskoj Sinagogi.

Na manifestacijama povodom dočeka pravoslavne Nove godine u Novom Sadu nastupiće još 150 umjetnika različitih žanrova i umjetničkih opredjeljenja.

Doček pravoslavne Nove godine organizuje Fondacija 021, koja učestvuje u pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

(BN/Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Tačnost i neznanje

13.01.2018 09:14

Pitanje kalendara nije teološko već tehničko pitanje.Trenutno se koriste u Svijetu koriste 3 kalendara(STARI JULIANSKI-Ruska,Srpska,Gruzijska pravoslavna crkva,GREGORIJANSKI-zvanični kalendar u Svijetu i kod katoličke i protentantske crkve, MILANKOVIĆEV-koriste ga Grčka,Kiparska,Bugarska i Rumunska pravoslavna crkva i NASA- američka svemirska agencija).Julianski kalendar nije tačan i kasni 14 dana i ima prestupnu godinu i večeras dočekujemo 7526 novu godinu,Gregorijanski nije tačan jer kasni jedan dan na 4 godine.Jedini TAČAN kalendar je MILANKOVIĆEV kalendar koji je reformisani julianski kalendar i na 4000 godina kasni jednu sekundu.Srpski naučni velikan MILUTIN MILANKOVIĆ je ovaj kalendar uradio prvenstveno za potrebe Pravoslavne Crkve.Pravoslavne Crkve su prihvatile ovaj kalendar na Vaseljenskom saboru,ali ga još neprimjenjuju(SPC iz nerazumnih unutašnjih razloga-kraći Petrovdanski post te godine i sukoba sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem i RPC zbog toga što su tada bili na vlasti boljševici koji su držali Patrijarha u zatvoru ).Da je pameti u Svijetu UN bi na generalnoj skupštini trebao usvojiti Milankovićev kalendar kao zvanični u Svijetu,a sve pravoslavne crkve da ga primjenjuju.

ODGOVORITE
Name

hrizostom

13.01.2018 10:10

Ne udaraj u bozju silu, mali covjece

Name

casanlanka

13.01.2018 10:26

Daj covjece ne mlati bzv

Name

Baš Neznanje

13.01.2018 11:30

Da sadašnji Srbi žive u Teslino vrijeme branili bi Edisonovu jednosmjernu struju,a Teslu zvali bogohulnikom.Sada uz mobilne telefone i komjutere koji su nastali na bazi Teslinih i Pupinovih otkrića u svojoj neobrazovanosti kritikuju djelo Milutina Milankovića koji je reformu kalendara uradio na zahtjev SPC za Vaseljenski Sabor.Milanković je osnivač katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu i NASA koristi i njegov kalendar i naučne pripcipe u svom radu i jednu zvezdu su nazvali njegovim imenom.Da bi Srbi znali nešto o Milankoviću treba da RTS snimi seriju o njegovom životu i naučnom radu pa da saznaju ono što su u školi prespavali.

Name

docek srbske nove godine

13.01.2018 10:17

uz peceno prase i muziku sa dragim osobama i uz pice veselo drustvo

ODGOVORITE
Name

To

13.01.2018 10:52

Brate do ZORE !!!

Name

Sinovi Bardache

13.01.2018 10:32

U krugu poridice sa Cecom,Goci i Zare bez prebijene pare.

ODGOVORITE
Name

A Doboj?

13.01.2018 10:51

U Doboju po obicaju, nista sto ima veze sa pravoslavljem!

ODGOVORITE
Name

Uros Bosnjak

08.01.2019 20:35

nemas pojma

Name

Ujedinjenje Srpske Drzave CCCP.

13.01.2018 12:48

Svim Srpskim I Ruskim Drzavama Srecna Nova Srpska Godina kojaje Najvaznija Daseslavi Naplaneti.Braco Srbi Grci I Rusi Ujedinitese Zivelo Srpsko-Rusko Jedinstvo.Sreca I Biricetna Srpska Nova Godina Nevekove Vekova Ujedinjeni Zabolje Sutra.Svim Pravoslavnim Srpsko Ruskim Narodima-Planete Mnogaja Ljeta Svizajednog Jedan Zasve.Ziveli Braco Srbi I Rusi-Grci I I Srbi Carigrada Kojeje Turska Okupirala.Srecna 2018 Srpaska Nova Godina...

ODGOVORITE
Name

Ankalika

13.01.2018 14:36

Cuj nova godina a 13 januar. Ili je jedno ili je drugo.

ODGOVORITE
Name

re

13.01.2018 17:16

Pitaj Kineze ili muslimane!