EP: ''Kauboji upucali Orlove'' na startu!

Nevidljivi golmani, anemična odbrana, debakl Srbije! Rukometaši Srbije ubedljivo su poraženi od Hrvatske 32:22 (14:9) na otvaranju Evropskog prvenstva u Splitu.  U Splitu ni 30 minuta, očekivano, poraz Srbije! Srbija na startu Evropskog prvenstva, u prvom kolu Grupe A, ubedljivo poražena od Hrvatske (14:9). Porazi u pripremnom periodu nastavljeni i na Euru. Dobra igra "orlova" 25. minuta, a onda rutina Hrvata.  Ne sluti na dobro - Srbija potonula u Splitu! U velikom derbiju Hrvatska slavila protiv Orlova u prvom kolu prvenstva Evrope.

Ostali sportovi 12.01.2018 | 22:20
EP: ''Kauboji upucali Orlove'' na startu!
"Orlovi" su zaostajali za domaćinom od početka meča, ali su rezultatki bili u igri posle prvih 25 minuta i serije Markovića za 9:10.

Međutim, u svega nekoliko narednih minuta tri greške su odvele igru Srbije u propast, Hrvatska kontranapadima ekspesno "beži" na 14:9 na poluvremenu i već tada prelama meč.

Hrvati su tresli mrežu Srbije kad i kako su želeli, naši golmani su bili praktično nevidljivi, u prvom poluvremenu je Cupara uspeo da odbrani samo jedan od 15 šuteva rivala.

U drugom delu meča "Orlovi" su igrali solidno u napadu, bekovi su pronalazili put do gola domaćina, pre svih Nenadić i Šešum uglavnom na individualni kvalitet.

Tom je doprineo i brži tempo igre u kojem ipak odbrana Srbije nije imala rešenje za rastrčane Hrvate, bekovi ili krila, svejedno, probijali su našu defanzivnu liniju iz napada u napad i postepeno povećavali razliku do maksimalnih i konačnih +10.

Ni u jednom trenutku, čak ni u situaciji kada bi se "Orlovi" primakli na -5, nije bilo sumnje u to da će Hrvatska lako savladati Srbiju pred oko 12.000 navijača.

Hrvatsku su predvodili Manuel Štrlek i Luka Stepančić sa po šest golova, dok su po četiri dali Luka Cindrić i Zlatko Horvat. Pobedu "kauboja" zasenila je povreda ključnog igrača tima Domagoja Duvnjaka u samoj završnici, delovalo je ozbiljno, a nije isključen ni kraj turnira za zvezdu Kila.

S druge strane, najefikasniji "Orao" bio je Petar Nenadić sa šest golova, najbolje ga je pratio Nemanja Zelenović sa pet pogodaka i perfektnim šutom, dok je tri gola postigao Nemanja Ilić. Ni njihove kolege s druge strane nisu blistale, Mirko Alvirović je imao pet intervencija, ali njegov učinak ni u jednom trenutku nije bio bitan za rezultat Hrvatske.

Golman Vladmir Cupara je na kraju imao samo četiri odbrane od 32 šuta, a njegova rezerva Tibor Ivanišević nijednu iz četiri udarca Hrvata.

U prvom meču Grupe A Island je savladao Švedsku 26:24 u skandinavskom derbiju, a "Orlovi" će protiv vikinškog tandema tražiti pobedu koja bi mogla da ih odvede u drugu fazu takmičenja u Zagreb.

Srbija u drugom kolu igra sa Švedskom, u nedelju od 18:15, a u poslednjem sa Islandom u utorak, u istom terminu.

Srbija nije uspela u Splitu. Orlovi su u prvom meču na prvenstvu Evrope izgubili od Hrvatske sa 32:22 (14:9) u A grupi. Brzo će ekipe Jovice Cvetkovića zaboraviti ovu utakmicu ako želi da se bori za plasman u dalju fazu takmičenja, a i nije bilo bog zna koliko kvalitetnih elemenata za pamćenje.

Jednostavno, Hrvatska je bolja ekipa, a Orlovi su samo na momente delovali kao prava ekipa. Ruku na srce, teško da je neko baš očekivao pobedu u Splitu. Nije čak kod srpskog tima problem bio ni izostanak želje, borili su se igrači Jovice Cvetkovića, ali domaćin je potvrdio kvalitet i nošen podrškom sa tribina upisao prva dva boda na šampionatu.

Šansu za plasman u narednu fazu Srbija će tražiti u sledeća dva meča protiv Švedske i Islanda u nedelju, odnosno utorak.

Večeras u krcatoj Spaladijum areni hrvatska reprezentacija je vodila od prvog do poslednjeg sudijskog zvižduka. Iako su Orlovi prilazili u prvom poluvremenu u više navrata na minus jedan, delovalo je kao da Hrvatska konstatno kontroliše igru, a sigurnost im je ulio iskusni golman Mirko Alilović sa nekoliko dobrih reakcija.

Period kada je Srbija definitivno spustila gard, a domaćin otvorio vrata pobede bila je završnica prvog poluvremena u koju je Hrvatska ušla sa vođstvom od 10:9. A onda raspad srpskog tima. Domaćin je vezao četiri pogotka i sa mirom u glavi otišao na odmor.

Koliko god su se u nastavku trudili srpki rukometaši da uhvate rezultatski priključak, to im nije polazilo za rukom. Ponovo je većina napada išla kroz sredinu, dok je Hrvatska znala da iskoristi svoja krila.

U takvoj igri posebno se istakao Manuel Štrlek koji je utakmicu završio sa šest golova i srpski rukometaši jednostavno nisu pronašli način da ga zaustave. Identičan golgeterski učinak kod Orlova imao je Petar Nenadić, a pet golova postigao je Nemanja Zelenović.

Ono što je posebno bilo loše u srpskom timu je učinak golmana, a laički utisak je da momci koju čuvaju mrežu Orlova, Cupara i Ivanišević baš nisu imali svoj dan, najblaže rečeno.

Petak:

A GRUPA (SPLIT)
Švedska – Island 24:26 (8:15)
/Gotfridson 6 - Gudmundson 7/

Hrvatska – SRBIJA 32:22 (14:9)
/Štrlek 6 - Nenadić 6/

TABELA: Hrvatska 2, Island 2, Švedska 0, Srbija 0.

(2. kolo - nedelja): Srbija - Švedska 18.15, Island - Hrvatska 20.30.
(3. kolo - utorak): Srbija - Island 18.15, Hrvatska - Švedska 20.30.

B GRUPA (POREČ)
Belorusija – Austrija 27:26 (14:12)
/Kuleš 7 - Milik 8/

Francuska – Norveška 32:31 (15:17)
/Gigu 5 - Tonesen 7/

C GRUPA (ZAGREB)

13. januar:

18.15 Nemačka – Crna Gora
20.30 Makedonija – Slovenija

D GRUPA (VARAŽDIN)

13. januar:

18.15 Španija – Češka
20.30 Danska – Mađarska

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Maroja

13.01.2018 07:09

za danas je vremenska prognoza u Srbiji -10°C

ODGOVORITE