Sukobi u Domu zdravlja Pale

Sindikalna organizacija paljanskog Doma zdravlja sazvala je danas hitan sastanak kako bi ukazali na, kako tvrde, loše stanje u toj zdravstvenoj ustanovi. Iz poslovodstva uzvraćaju da je ovaj Dom zdravlja jedan od boljih u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 12.01.2018 | 20:39
Sukobi u Domu zdravlja Pale
„Poslovanje Doma zdravlja Pale otelo se kontroli, situacija nikada nije bila lošija, srljamo u propast", tvrdi predsjednik Sindikalne organizacije Milojka Obradović, dodajući da su im plate prije pet godina smanjene 10 odsto i da im kasni jedna plata.

„Ovo je opšti raspad. Kupuje se kojekakva oprema, gomilaju aparati, sanitetska vozila, a ne povećavaju se plate", žali se Obradović i tvrdi da su plate mogle biti povećane za 29 odsto da se nije kupovala, kako kaže, nepotrebna medicinska oprema.

„Radnicima Doma zdravlja isplaćuje se 12 plata godišnje sa svim pripadajućim doprinosima, redovna naknada za prevoz i sve ostale zakonske prinadležnosti'', odgovara direktor Doma zdravlja Vladimir Lučić i tvrdi da predsjednik Sindikalne organizacije zbog ličnih sukoba zloupotrebljava sindikat.

„Ona želi da se petlja u rad menadžementa, u poslove nabavke, u to koji ljekar koliko lijekova prepisuje. Nijednu riječ danas nismo čuli o pravima radnika, jer nema na šta da se žali po tom pitanju", kaže Lučić i dodaje da mu je jasno da bi neki željeli da se sav novac Doma zdravlja troši na plate, a ne zanima ih kako će se kupiti lijekovi, oprema, sanitetaska vozila i ostalo neophodno za rad.

Direktor Lučić ističe i da je predsjednica Sindikata više puta menadžment prijavljivala inspekciji rada, ali nijedna kontrola nije pokazala nezakonitosti u poslovanju.

Međutim, Milojka Obradović prijeti novim tužbama po raznim osnovama, pa i zbog sukoba interesa.

„Doktorka Karadžić je u sukobu interesa, jer prima platu kod nas i u Narodnoj skupštini. Pritom je i zamjenik predsjednika Narodne skupštine, što je sukob interesa", tvrdi Obradović.

„Sukob interesa utvrđuje Centralna izborna komisija, a ne sindikat", odgovara Sonja Karadžić - Jovićević, načelnik službe radilogije u Domu zdravlja Pale. Dodaje da je ona zaposlena u Domu zdravlja i tu ostvaruje i radni staž, a ne u Narodnoj skupštini u kojoj ne prima platu već samo poslanički paušal kao i 20% poslanika u skupštini koji su po zanimanju ljekari, među kojima i potpredsjednik Skupštine doktor Stevandić. Karadžićeva tvrdi da su ovdje u pitanju lične frustracije, a ne sindikalna borba.

Predsjednik Granskog sindikata zdravstva Republike Srpske Milenko Granulić nakon sastanka je izjavio da je očigledno da postoje dvije priče te da se, kako kaže, nesporazumi trebaju riješiti unutar Doma zdravlja i u saradnji sa lokalnom zajednicom koja je osnivač ustanove.

Predstavnici lokalne zajednice nisu se pojavili na sindikalnom sastanku. Najvljuju dolazak za nekoliko dana kako bi ovoj zdravstvenoj ustanovi uručili ključeve novog sanitetskog vozila.



BN televizija