EL: Dragić "uništio" Zvezdu, ništa od "het-trika"!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u 17. kolu Evrolige od Anadolu Efesa sa 104:95.  Dragić rešetao, Zvezda pala u Turskoj! Perfektnom igrom slovenačkog beka, Anadolu Efes naneo crveno-belima deseti evroligaški poraz. Pero Antić nije igrao zbog povrede tetive.  Bez Antića ne valja! Videli smo uspavanu i tromu Zvezdu! Posebno je u odbrani škripalo - 104:95.

Košarka 12.01.2018 | 20:45
EL: Dragić "uništio" Zvezdu, ništa od "het-trika"!
Zvezda nije uspela da dođe do treće uzastopne pobede, a Efes je uspeo da se revanšira crveno-belima za decembarski poraz u Beogradu.

Najbolji u Efesu je bio Zoran Dragić sa 24 poena, Erik Mekolum je dodao 20, a Brajant Danston još 13 poena. U Zvezdi su se neočekivano istakli Nikola Jovanović i Matijas Lesor sa 13, odnosno 11 poena. Tejlor Ročesti je imao 14, a Milko Bjelica 15. Podbacio je Džejms Feldin sa osam poena.

Džejms Feldin je počeo meč vidno raspoloženiji nego što je bio u prethodnih nekoliko. Flouter i trojka Feldina uz dve odlične blokade Lesora nagovestile su da bismo mogli da gledamo Zvezdu anagažovanu i u napadu i u odbrani.

Međutim, vrlo brzo su se pojavili problemi sa odbranom centralnog pik end rola gde su poentirali Danston i Simon koji su relativno lako dolazili do koša.

Danston je do poluvremena imao i nekoliko ofanzivnih skokova, koji su bili vrlo važni za održavanje ravnoteže na parketu. Efes je do prve prednosti došao posle polaganja Simona za 13:12, a potom je Motum pogodio trojku iz ugla i to je već u 18. minutu bio signal da neke stvari treba menjati u igri Zvezde.

Domaćin je prvu deonicu završio minimalnom prednošću 22:21, a tokom druge je bilo ravnoteže u igri sve dok rezultatsku "klackalicu" nije prelomio Zoran Dragić. Dragić je pogodio dve vezane trojke, jedan šut sa poludistance uz faul i to je bilo dovoljno da Efes za manje od dva minuta dođe do 35:28.

Toni Daglas i Derik Braun su kao brzi voz protrčali u nekoliko navrata uz čeonu liniju, a Milko Bjelica i Stefan Janković su mogli samo da posmatraju kako prednost Efesa raste do +13 na 43:30.

Tada se pojavljuju Davidovac i Ročesti koji svojim poenima približavaju Zvezdu. Davidovac je pogodio trojku, a Ročesti uz kontakt išao do koša i pogodio. Zvezda je spustila na -7 da bi na poluvreme otišla sa prihvatljivih 50:46.

Drugo poluvreme je izgledalo kao igra mačke i miša. Efes je na početku povećao prednost, Zvezda je uspevala da tu prednost stigne, ali nikako i da prelomi rezultat.

Efes je do 26. minuta opet imao +10 na 67:57, Zvezda je još jednom stigla do 71:69, ali u finišu treće deonice Daglas posle ofanzivnog skoka pogađa važnu trojku. Pogađa potom i Simon i Efes u poslednju četvrtinu ulazi sa 77:71.

U poslednjoj četvrtini je turska ekipa uglavnom imala kontrolu, nije iskorišćena dobra rola Stefana Jankovića, a Efes je rezultat prelomio trojkom Dragića za 95:83 na nešto više od tri minuta do kraja.

Turska ekipa je nakon toga samo čuvala prednost i uspela da dođe do pete pobede u Evroligi ove sezone. Efes je ostao 15. sa skorom 5-12, a Zvezda 11. sa sedam pobeda i deset poraza.

Crvena zvezda mts nije uspela da veže evroligaški het-trik.

Srpski šampion nastupio je u hali "Sinan Erdem" bez Pera Antića zbog upale Ahilove tetive, a to u Evroligi već po pravilu znači i poraz crveno-belih.

Sjajni Zoran Dragić, strelac 19 poena bez promašaja iz igre (indeks 34), bio je tu da kao najbolji među domaćima potvrdi to pravilo, mada mu je veoma pomogao i vešti Erik Mekalum (20 poena), ali i prečesti problemi crveno-belih u odbrani, koji se ogledaju i u rezultatu:

EFES - ZVEZDA 104:95 (22:21, 28:25, 27:25, 27:24)

Ekipa Ergina Atamana revanširala se Beograđanima za ubedljiv poraz iz "Pionira", kontrolišući rezultat od početka druge četvrtine, pa do kraja. Crveno-beli, na čelu sa Milkom Bjelicom (15 poena), vraćali su se u dva navrata na posed ili dva zaostatka, ali je Efes oba puta lako i brzo odbio te ofanzive.

Prvi put, Zvezdu su u 29. minutu vratili u igru Stefan Janković i Matijas Lesor, pogocima iz reketa za rezultat 71:69. Drugi put se učinilo da bi srpski tim mogao da "zakuva" pet minuta pre kraja, ali su promašeni penali Milka Bjelice i Matijasa Lesora (na 84:78) ipak bili uvod u miran finiš.

Crveno-beli su se vraćali u igru praktično kroz ceo meč, tek su u finišu dopustili da razlika pređe 11 poena, a u odlučujućim trenucima pre svega su padali u odbrani. Alimpijević je dozivao i kritikovao dok su njegovi igrači prečestim faulovima daleko od koša dopustili Efesu ogroman broj penala (čak 36 naspram 19 Zvezdinih) i pogotke uz prekršaje, kakve je svega iznuđivao Mekalum.

U 36. minutu, kada se odlučivalo i kada je još bilo šanse da se Zvezda vrati, dogodio se i nesportski faul Jankovića na Motumu, posle udarca ramenom srpskog centra, kao još jedan dokaz nedovoljne koncentracije.

Crveno-beli se posle poraza vraćaju u Beograd, na ekspresnu pripremu za nedeljni, jako važan derbi ABA lige protiv Cedevite. Već dva dana posle toga, Zvezda će u utorak dočekati Himki, a u četvrtak će gostovati Makabiju u Tel Avivu.

Imala je Crvena zvezda šansu da poveže trijumfe u Evroligi, ali je odigrala baš tanko u dvorani Abdi Ipekči pa je morala da položi oružje protiv do sada najslabije ekipe u Evroligi - 104:95. Ovo je četvrti meč u ovogodišnjoj sezoni Evrolige u kom Pero Antić nije igrao i na svakom od njih je Zvezda poražena.

Ovoga puta nije igrao zbog zapalenja Ahilove tetive, a na meču nije bilo ni Ognjena Dobrića, iako ga je Dušan Alimpijević najavio za ovaj meč. Ponovo smo videli koliko jeAntić važan za igru Crvene zvezde.

Dovoljno je samo videti broj primljenih poena Crvene zvezde u ovom meču pa će vam biti jasno koliko je odbrana bila bušna kao švajcarski sir. Da su crveno-beli uspeli malo bolje to da zatvore, možda bi i imali neku šansu.

Nikola Jovanović je pružio možda partiju iznad očekivanja, Bjelica je bio dobar, ali je bilo dosta igrača gde se videlo da su iscrpljeni i u padu forme, a jedan od njih je Džejms Feldin, izuzetno bitan za rezultate Zvezde.

Posle poraza od Budućnosti i putovanja Zvezda je bila beskrvna i pomalo uspavana, tokom celog duela je kasnila rezultatski, a i kada je mogla da zapreti mašila je slobodna bacanja ili pravila "gluposti" druge vrste.

Dušan Alimpijević sigurno neće biti zadovoljan ovom utakmicom. Ovo je prvi put da je Zvezda primila preko 100 poena ove sezone. Zoran Dragić je dao 24 poena, Mekolum 20, a kod Zvezde najbolji su bili Bjelica sa 15 i Jovanović sa 13.

Na početku duela Zvezda je čak igrala dobru odbranu, Efes je dosta i mašio pa je uz koševe Bjelice igrano u egalu. Efes je dosta napadao preko centralnog pika, odakle je dalje pravio akcije i lako prolazio kada je Beograđanima pala koncentracija u odbrani. Zvezda je pokušavala i sa trojkama, mada to nije baš išlo savršeno.

Sve vreme se igralo koš za koš, da bi do poluvremena prevagu napravio Zoran Dragić. Dao je dve trojke, kao i jedan jako težak šut i Efes je prešao u vođstvo. Pitali su se mnogi da li je to na parketu Zoran ili Goran Dragić iz Majamija.

A celokupnom utisku je još doprinosila Zvezda sa odbranom poput putera pa je za 18 minuta primila čak 49 poena. Zato Zvezda je Zvezda mogla da bude još i prilično zadovoljna što je otišla na odmor s četiri poena zaostatka.

Možda je bilo očekivano da Zvezda podigne nivo igre, a pre svega energije, međutim iako je bilo i dva razlike u trećoj deonici bilo je jasno da su crveno-beli malo izmoreni i isceđeni pa je Efes lako otišao do devet poena razlike.

Iako je tim iz Beograda igrao slabo delovalo je da gosti mogu da dobiju ovu utakmicu.

Ali, taj loš ritam se nastavio i u poslednjoj deonici, kada je Zvezda imala dobru šansu da se približi mašila je slobodna bacanja.

Imala je Zvezda još nekoliko trzaja, ali je to sve bilo jalovo. Na kraju, mogu crveno-beli da žale zbog propuštene šanse.

EVROLIGA: Anadolu Efes - Crvena zvezda 104:95

Dvorana: Abdi Ipekči
Sudije: Migel Perez Perez (Španija), Spiros Kontas (Grčka), Amit Balak (Izrael)

ANADOLU EFES: Mekolum 20, Braun 10, Batuk, Bitim, Demir, Motum 12, Štimac 2, Mustafa, Daglas 12, Dragić 24, Danston 13, Simon 11

CRVENA ZVEZDA: Radičević, Dangubić 8, Davidovac 10, Lazić 2, Antić, Feldin 8, Janković 9, Ročesti 14, 4as, Lesor 11, Enis 5, Jovanović 13, Bjelica 15, 6sk

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar