Video: Čelsijev skupoceni projekat BLOKIRAN!

Roman Abramovič i njegov Čelsi su u problemu - projekat od milijardu funti za renoviranje stadiona blokirala porodica iz komšiluka.

Fudbal 17.01.2018 | 12:00
Video: Čelsijev skupoceni projekat BLOKIRAN!
Fudbalski klubovi u Engleskoj, a pogotovo u Londonu poslednjih godina su, zahvaljujući velikim zaradama, posegli za renoviranjima svojih stadiona ili gradnji novih.

"Nogu je povukao" Arsenal, koji je čuveni "Hajberi" zamenio novim, "Emirejtsom", koji je koštao 390 miliona funti. Stopama Arsenala krenuli su Vest Hem (preselio se na Olimpijski stadion), potom Totenhem, koji za 750 miliona funti gradi novi stadion kapaciteta 61.559 mesta.

Jedan od najambicioznijih takvih projekata ima Čelsi i njegov gazda Roman Abramovič, koji žele da prošire kapacitet Stamford bridža (na kojem "plavci" igraju još od 1877. godine, a dva puta do sada je renoviran).

Bogati Rus je za taj projekat angažovao švajcarske arhitekte, koji su, recimo, projektovali stadion u Pekingu nazvan "Ptičje gnezdo", "Alijanc arenu" u Minhenu, stadion Bordoa... Švajcarci su bili kreativni i napravili su projekat koji odskače od uobičajenih engleskih stadiona, a kapacitet bi sa sadašnjih 41.000 bio povećan na 60.000 mesta.



Sve je bilo spremno za početak velikog projekta vrednog milijardu funti - renoviranja, tačnije proširivanja kapaciteta Čelsijevog stadiona Stamford bridž, ali se pobunila porodica iz komšiluka, poručujući: "Ne želimo da živimo u mraku!", prenosi BBC.

Porodica Krostvejt, koja već 50 godina živi u neposrednoj blizini Čelsijevog stadiona, podnela je zahtev žalbu nadležnim vlastima za zabranu gradnje, ističući da bi novi stadion zaklonio sunčevu svetlost na njihov dom.

Iako je gradnačelnik Londona potpisao dozvolu za projektno planiranje novog Stamford bridža, ova žalba je stopirala početak radova. Čelsi se obratio lokalnim vlastima u opštinama Hamersmit i Fulam, koji bi u ponedeljak trebalo da odluče da li će Čelsi moći da počne obimne radove.



U međuvremenu, Čelsi je porodici koja se buni ponudio kompenzaciju od nekoliko stotina hiljada funti, ali Krostvejtovi to odbijaju. Klub se poziva i na anketu među lokalnim stanovništvom (konsultovano je oko 13.000 građana), tvrdeći da se 97,5% saglasilo sa projektom i radovima.

Porodica kaže da nema ništa protiv novog stadiona, već predlaže da se istočna tribina redizaunira tako da se njihovom domu ne bi zaklanjala prirodna svetlost.

Prema pisanju BBC, lokalne vlasti imaju predlog da se od porodice otkupi kuća, čija vrednost oprelazi nekoliko miliona funti, a potom da to zemljište rentiraju Čelsiju kako bi počeo radove.

Ali, porodica je već najavila da će u tom slučaju potražiti druge pravne lekove...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar