Toplije vrijeme uzrokuje štete

Vrijeme kod nas, ali i u regiji, izrazito je toplo za ovo doba godine. Posljednjih godina ovaj toplotni talas nije zabilježen, te donosi sa sobom rizik kako po zdravlje, tako i poljoprivredu. Biljke su zbunjene i spremne za cvjetanje, a poljoprivredni proizvođači u neizvjesnosti šta donosi ostatak zime. Za sada su zadovoljni jedino mljekari.

Republika Srpska 12.01.2018 | 14:29
Toplije vrijeme uzrokuje štete
Na zelenim površinama u Banjaluci, usred zime procvjetala je jagorčevina – jedan od vjesnika proljeća. Očito je da je i priroda zbunjena vremenskim prilikama i da se godišnja doba pomjeraju. Sve to možda odgovara rubrikama vjerovali ili ne, ali ne i poljoprivrednicima i voćarima, koji strahuju od mrazeva. Ovakvim stanjem jedino su zadovoljni proizvođači mlijeka.

Poljoprivredni proizvođači smatraju da poljoprivreda može da pretrpi ozbiljne posljedice ukoliko se nastave topli dani u januaru, a onda se naglo spusti temperatura i uništi zasade, zbog toga kažu sa strepnjom prate vremensku prognozu nadajući se da će se uskoro vremenske prilike promijeniti.

Ukoliko bi u drugoj polovini januara i tokom februara nastupilo zahlađenje, onda ne bi trebalo da bude problema ali ako se nastavi topao period može doći do fizioloških poremećaja.

Ovakva situacija može da utiče na smanjenje obima prinosa i kvalitet, a kakve će posljedice ostaviti, zavisi od toga koliko će biti jaki mrazevi i koliko će trajati. Ugroženo je prije svega rano voće.

I dok poljoprivredni proizvođači i voćari gledaju u nebo, oni koji se bave mljekarstvom ovu godinu ističu kao jednu od boljih imajući u vidu dosadašnje prinose.

Ovako visoke temperature bilježene su i ranijih godina. U januaru 1989. zabilježena je skoro identična situacija sa vremenskim prilikama, dok su 2007. godine, u ovom periodu godine temperature dostizale i 21 stepen.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

007

12.01.2018 18:20

Opet su političari krivi.

ODGOVORITE