Bogdan nije "ruki", već zabrinuti veteran!

Nenaviknut na poraze, a Kinsi ih imaju devet u poslednjih 11 mečeva, Bogdanović i kod saigrača i kod novinara odaje utisak košarkaša kojeg ne bi trebalo smatrati "rukijem" iako to jeste.

Košarka 12.01.2018 | 17:15
Bogdan nije "ruki", već zabrinuti veteran!
"Najvažnija stvar koju moramo da uradimo nema veze sa mnom. Ima veze sa timom i kulturom igre", rekao je Bogdan Bogdanović nakon što je u porazu od Los Anđeles Klipersa zabeležio rekord karijere od 22 poena.

"Ako budemo stvorili kulturu igre, svako će imati bolji procenat šuta od 50 odsto pa čak i više. Tada neće biti bitno da li ću jednog dana najviše dati ja ili Badi ili... ne znam ni sam. Da porastemo zajedno kao tim, to je najvažnije", dodao je i pomalo zbunio reportere u dvorani Sakramento Kingsa, naviknute na isticanje individualnih učinaka igrača u ligi koju s pravom smatraju "ligom pojedinaca, ne klubova".

Ali, Bogdanović dolazi iz sredine koja je potpuna suprotnost onoj u kojoj se od starta nametnuo i kao individualac i kao timski igrač. Najplaćenijeg "rukija" u istoriji NBA lige u Sakramentu nisu ni doživeli kao pravog "rukija", jer su svi svesni da je Bogdanović u dosadašnjoj karijeri odigrao više istorijskih utakmica nego svi njegovi saigrači skupa.

Upravo to je primetio i reporter "Sacramento Bee" lista, Džejson Džons, koji je u razgovoru sa Bogdanovićem objavljenom danas naveo kako naš košarkaš zvuči poput "zabrinutog NBA veterana nezainteresovanog da priča o sopstvenom rekordu karijere".

Nenaviknut na poraze, a tim Dejva Jergera nadigran je devet puta u poslednjih 11 utakmica i nalazi se na začelju Zapadne konferencije, Bogdanović je sagovorniku želeo da ukaže na to je Sakramento primio 43 poena u drugoj četvrtini, a 72 za poluvreme.

"BB8" to nije rekao, ali je očigledno da i trener Jerger luta tražeći dobitnu kombinaciju u timu koji je letos doživeo generalnu popravku po instrkucijama prvog operativca franšize, generalnog menadžera Vlada Divca.

"Ne znam da li je to...", rekao je Bogdanović upitan da prokomentariše čak 18 različitih petorki koje je Jerger izveo ove sezone.

"Nemam ništa specijalno da kažem na tu temu. Ko god da počinje, počinje sporo, tako da je do nas kao tima, a ne do pojedinaca".

Ofanzivno najlošiji tim lige sa skorom 13-28 kao da je navikao da igra u rezultatskom zaostatku, a Bogdanović kaže da je to veliki problem. Svestan je kolika je energija potrebna da se ekipa vrati u meč sa deset ili više poena zaostatka u koji, po pravilu, upada rano.

"Ne smemo da dozvolimo tim timovima da odu na deset razlike. Jako je teško juriti zaostatak celu utakmicu, naročito kada igramo dan za danom. Mi smo tim koji bi trebalo da igra sa mnogo energije. Sledeća prilika je za dva dana", rekao je Bogdanović, koji je u poslednje tri utakmice ubacivao 16, 19, pa 22 poena.

Kuzma, recimo, vidi košarku drugačije

U kojoj meri Bogdanović atipično razmišlja i govori u odnosu na ono što novinari u SAD očekuju od "rukija" svedoči i primer iz Los Anđelesa. Pre dva dana, trener Lejkersa i bivši igrač tog tima, Luk Volton, razgovarao je sa ekipom o igri i problemima, a tom prilikom jedan od "rukija" Kajl Kuzma napomenuo je treneru da je jedna od tih izgubljenih lopti za koje mu zamera posledica isteka vremena za napad, odnosno da to nije bila njegova greška. Kada mu je Volton ukazao na to da je trebalo da šutira, jer u suprotnom postoji opasnost od brze kontre, Kuzma mu je odgovorio da nije želeo da kvari svoje procente šuta...

Autor je konstatovao da ga Bogdanovićeva zabrinutost u izjavama nije iznenadila utoliko što je bilo primetno da se on brzo nametnuo kao saigrač sa kojim ostali u timu pričaju tokom igre, traže savet i kog žele da prate.

"Oni imaju poverenja u njegovu košarkašku inteligenciju", napisao je Džons.

"On nije 'ruki'. Za vas jeste, ali za nas on je veteran sa stažom. Prošao je kroz razne bitke i igrao na najvišem nivou celog života. On zna kako da vodi utakmicu na pravi način. Hranimo se time. On pravi tu razliku, ima taj prkos zbog kog stalno želi da pobeđuje", rekao je o Bogdanoviću plejmejker tima, 31-godišnji Džord Hil koji je deo NBA lige od 2008. godine.

O Bogdanoviću je pozitivno govorio i legendarni Greg Popovič posle gostovanja San Antonio Sparsa u Sakramentu, a nešto su u poslednje vreme "rekle" i pametne statistike - kada je procenat šuta sa poludistance u pitanju trenutno je samo Stefen Kari uspešniji od 25-godišnjeg srpskog košarkaša.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar