Savjetnik: Neka se zna “ko je gazda“!

Savjetnik američkog predsjednika za bezbjednost Herbert Mekmaster smatra da SAD treba da započnu strategiju "krvavog nosa", bombarduju Sjevernu Koreju i pokažu Rusima, Kinezima i Irancima "ko je gazda".

Svijet 11.01.2018 | 13:18
Savjetnik: Neka se zna “ko je gazda“!
List "Biznis insajder" navodi da, za sada, državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane Džejms Matis uspijevaju da spriječe američkog predsjednika Donalda Trampa da posluša Mekmasterov savjet. 

Mekmaster je prošle godine napisao tekst za američku vojsku i poručio da "neprijateljske, revizionističke sile: Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran anektiraju teritorije, zastrašuju američke saveznike, razvijaju nuklearno oružje i koriste strane snage pod zaštitom konvencionalnih vojski". 

On tvrdi da svi oni paze da ne pređu granicu koja bi izazvala konkretan odgovor SAD i saveznika, te da "neprijateljske snage posmatraju i procjenjuju američka djelovanja i usklađuju akcije". 

Mekmaster navodi da se Kina, Iran i Sjeverna Koreja ohrabre kada vide "rusko hibridno ratovanje u Ukrajini i na Baltiku, te slab odgovor SAD". 

Sjeverna Koreja pokazala se posebno vještom u "guranju" svojih interesa u suprotnosti sa zahtjevima SAD, smatra Trampov savjetnik za bezbjednost. 

Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran djeluju u suprotnosti sa interesima SAD, čiji uticaj opada na Tihom okeanu, u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. Istovremeno, uticaj Kine, Rusije i Irana raste.

Kada su ga pitali o sjevernokorejskoj krizi Mekmaster je odgovorio: "Nismo predani miroljubivom rješenju - predani smo rješenju". 

"Moramo biti spremni, ako to bude neophodno, da izvršimo denuklearizaciju Sjeverne Koreje i bez saradnje njenog režima", smatra on. 

Mekmaster je za strategiju "krvavog nosa", u sklopu koje bi SAD izvele ograničeni napad kao reagovanje na neku sjevernokorejsku provokaciju. 

Ali, takav napad bi lako mogao prerasti u nuklearni sukob. Mogla bi se umiješati Kina, pa čak i Rusija. Poginule bi brojali u stotinama hiljada, a možda i milionima", navodi u analizi "Biznis insajder". 

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sa strane

11.01.2018 12:26

Ćelavog ludaka treba hospitalizovati! Ubijao bi tuđu decu samo da pokaže kako ima veću ćunu! Takvi ne bi trebalo da slobodno šetaju ulicama, a kamo li da savetuju ljude na ozbiljnim položajima.

ODGOVORITE
Name

RE Sa strane

11.01.2018 13:10

Koje li ironije, Amri da ubijaju tuđu "decu", a šta nam rade "braća" Rusi u Siriji, svi su oni (Ameri i Rusi) isti, samo ne znam kako će se ponašati kada mečka zapjeva pred njihovim vratima.

Name

re sa strane

11.01.2018 14:54

Koliko je dece poginulo prilikom srpske opsade Sarajeva. Od ovog prijedloga nema ništa, svi mi znamo da je američka vojska neprikosnoveni Br.1 na planeti zemlji.

Name

Mile

11.01.2018 16:34

Ocigledno da niste ucili istoriju nego sigurno povijest ste ucili pa zato i neznate koja je to najjaca sila bila 1914 god. i 1941 god. i sta se to dogodi u oba slucaja nakon cetiri godine ratovanja. Malo to proucite i docete do spoznaje da nema nepobedivi zalosno je sto mnogo nevinih strada a kada su ameri tako jaki sto vijetnam ne zauzese povukose se ko kakve kurve a ocigledno da neki od vas vole kurve.

Name

tranp

11.01.2018 12:55

nemojga slusat samo zapreti nekase zna ko jasi konja a ko otvara kapiju totije donald tranp

ODGOVORITE
Name

Vaske

11.01.2018 13:40

Tranpe ti si stranpaci glupi konj.

Name

Jole

11.01.2018 15:20

Ja ovo razumijem tako,da ako Trump poslusa ovog savjetnika,da ce upravo Ameri biti "krvavog nosa".

ODGOVORITE
Name

Izraelac

11.01.2018 16:36

Uvijek vecina drzava svijeta stane na stranu amerike jer zavise od nje. nadji atlas pa zabiljezi svoje omiljene a na drugoj strani ostaju sve . jedino nuklearni rat moze da te izvuce al moras odma na svoju stranu...

Name

Virus

11.01.2018 15:30

A koliko je dece podleglo blokiranjem krajine i niki ne odgovara ovi amri ki i nase balije samo oni imaju ga pravo.

ODGOVORITE