Moćno oružje u rukama Putina

U ruskoj armiji pojaviće se borci-ronioci, tzv. "akvanauti", koji će moći da rone na dubine veće od 400 metara.

Svijet 11.01.2018 | 07:44
Moćno oružje u rukama Putina
Njihova prvobitna namena je da budu spasioci, ali rusko ministarstvo odbrane ima plan da ih angažuje i na nekim drugim misijama, prenosi Sputnjik.

Prva faza obuke ronilaca biće održana u Lomonosovu. Druga faza te obuke uključiće vežbe ronjenja sa spasilačkih brodova ruske Ratne mornarice.

Zaranjanje na dubinu od 400 metara odvijaće se sa palube spasilačkog broda "Igor Belousov" i uz korišćenje specijalnog ronilačkog kompleksa za ekstremne dubine GVK-450, koji omogućava rad na dubinama do 450 metara i u smenama na šest sati dnevno tokom tri nedelje.

Reč je o ronilačkim kompleksima, koji spolja podsećaju na velike kapsule i omogućavaju roniocima da duže vreme rade na velikim dubinama.

Inače, u novembru prošle godine ruski spasioci su oborili rekord — ronili su na dubini od 317 metara u akvatoriji Tihookeanske flote. Bila su izvedena dva zaranjanja u uslovima dužeg boravka pod vodom.

"To ne podrazumeva ronjenje u lakoj opremi na ekstremnim dubinama, već je suština projekta stvaranje autonomnih stanica u velikim dubinama, na kojima može da radi najmanje 12 ljudi, koji će biti u stanju da organizuju nesmetan rad u smenama na tom ili drugom objektu", kaže za Sputnjik potpukovnik Sergej Čenik, vojni istoričar i glavni urednik vojno-istorijskog magazina "Militari Krim".

Prema njegovim rečima, sada se završavaju testiranja spasilačkog broda "Igor Belousov" i to će biti prva u Rusiji, moguće i u svetu, podvodna stanica za vojnike, tzv. "akvanaute".



"Učinjen je i korak dalje. Odvojena jedinica će pružiti mogućnost da se bude maksimalno nezavisan, da se koriste tehničke mogućnosti i sve što taj brod poseduje. Projekat je sličan orbitalnoj stanici, velikoj naseljenoj strukturi na najvećim dubinama", kaže Čenik.

Pripremu "akvanauta" će i ovog puta sprovesti Naučno-istraživački institut za spasavanje i podvodne tehnologije, zajedno sa ekspedicionim spasilačkim timom Vojno-morske flote Rusije.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mio

11.01.2018 09:51

Neka oni naprave osposobe njih nekoliko sto cisto sumnjam i u to. Sjetimo se kad je trebalo dva profi za dubinsko ronjenje kad im je potonula podmornica tad nisu imali pa im je Norveska posudila potrebnu opremu i ronice. I vrema je da i sami imaju bar nekoliko takvih.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

11.01.2018 16:40

Ma nemaju rusi para za tolka ulaganja. to su ulaganja u ljude a ljudi se mogu razboliti od gripe i bilo cega, jos i stare kvare se i mjenjaju . a milione uloze a ko zna kad ce biti misija .

ODGOVORITE