Poljoprivrednici traže podsticaje

Poljoprivredna udruženja u Srpskoj traže povećanje podsticaja sa 60 na 90 miliona maraka. Voćari i povrtari tvrde da dosadašnje mjere Vlade Srpske vode ka gašenju ovih grana. Stočari traže i više novca od povećanih akciza.

Republika Srpska 10.01.2018 | 21:07
Poljoprivrednici traže podsticaje
Poljoprivrednici su poručili ministru da može da odmara još koji dan, a onda dolaze sa spiskom zahtjeva. Stočari tvrde da najviše pune budžet i zato traže najviše novca.

"Udruženje proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske traže da premija za mlijeko ostane ista - 30 feninga po jednom litru, podsticaj za tovnu junad da bude 200 maraka, da se regresirano gorivo poveća za stočare, a samim tim uvođenjem akciza za gorivo da se za regresirano gorivo poveća na 85 feninga", smatra Ostoja Nikolić iz Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske.

A da li se ministar samo šalio da će ukinuti premiju za mlijeko i pšenicu?

"Mislim da je to neozbiljno i da se to neće ukinuti. U slučaju da se to i dogodi, mi ćemo preduzeti određene mjere", rekao je Nikolić.

Stočarima polovina budžeta, a u rukama povrtara sve manje novca. Prije dvije godine podsticaj za predato povrće bio je 700.000 KM, a prošle 400.000 KM.

"Kada se to prevede po kilogramu iznosi tri do šest feninga, a to je malo. Mi ćemo tražiti da bude 2,5 miliona maraka za povrtare", kaže Mladen Lazić, potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

I voćari se preračunavaju. I kod njih sve manje zveči u džepu, a s novom godinom dobiše brigu više.

"Prije nekoliko dana dobili smo od Fonda za agrarna plaćanja informaciju da su nam sredstva smanjena za 50 odsto", rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, ukazujući da voćari tako neće moći da opstanu.

Poljoprivrednici traže jednake aršine, jer velika preduzeća pokupiše sav kajmak, a njima ne ostaje ništa. Traže veća sredstva i isplatu podsticaja na početku godine.

Kada se sve sagleda, ipak predstoji teška utakmica sa Ministarstvom. Poljoprivrednici očekuju rezultat krajem januara.



BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

NESO BL

10.01.2018 20:46

Uskoro stizu stocari pred mesara mile vrata,a mile prosi i kmeci jer nema para od mmf-a!

ODGOVORITE
Name

NESO BL

10.01.2018 20:46

Uskoro stizu stocari pred mesara mile vrata,a mile prosi i kmeci jer nema para od mmf-a!

ODGOVORITE
Name

Trn

10.01.2018 20:49

Pa ima onih 45 mil. Suficita nek podjele ljudima da mogu raditi...

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

10.01.2018 21:11

Pod hitno treba provjeriti ugovore za obradu parcela od trećih lica koji su na više godina.To su fiktivni ugovori i služe samo za izvlačenje para za podsticaje.

ODGOVORITE
Name

Zoki

10.01.2018 21:23

Sve su to puste zelje,gospodo poljoprivrednici.Para nema,a bogami nece ni biti Sve sto smo trzili i dobili smo,htjeli smo ovakvu vlast i dobili je i sta sad kmecite.

ODGOVORITE
Name

farmland

11.01.2018 05:48

Pokradene su pare preko farmlanda,a i taj Ostoja Nikolić se okoristio tamo,dobio besplatne junice i mehanizaciju da ćuti o kriminalu...

ODGOVORITE
Name

BOBA

11.01.2018 14:13

OVI POSTICAJI SU SMIJEŠNI SVI PODJELE POSTICAJE SEBI KOJI RADE U TOM OKRUŽENJU PA ONDA ONOME KO PREŽIVLJAVA ODNOSNO ONOME KOME PRIPADA,NAJVIŠE ONIMA KOJI SU SITUIRANI PA ONDA STRANAČKIM PODANICIMA I TAKO DALJE.TO JE SLIČNO PROCJENAMA ŠTETE KOD POPLAVA NEKO DOBIJE NEKO NE DOBIJE SVE RADE VEZE.POSMATRAJTE ŠTA TI LJUDI IMAJU SVE ĆE VAM BITI JASNO SRETNO.

ODGOVORITE