Hoće li umiriti Bakira i Dodika?

Postavljenje Trampovog specijalca za Balkan Hojta Jia za ambasadora u Sarajevu najverovatnije će doneti disciplinovanje Dodika i Izetbegovića, ali i Srbiji dodatne pritiske u odnosu sa Sarajevom, Kosovom, ali i u politici prema Rusiji.

Svijet 10.01.2018 | 15:23
Hoće li umiriti Bakira i Dodika?
Ji je, inače, juče podneo ostavku na mesto zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i evropske poslove. Poznat je kao specijalac predsednika SAD Donalda Trampa za Balkan, na toj poziciji je bio pet godina. Karijeru bi trebalo da nastavi u diplomatiji, i to na poziciji ambasadora u Sarajevu.
 
Kako je „Blic“ juče objavio, iako se pominjalo da će biti ambasador u Makedoniji, izvesnije je da će njegovo sledeće namešteništvo ipak biti Sarajevo. Njegov dolazak u Bosnu i Hercegovinu neće biti bez uticaja na Srbiju s obzirom na odnose između Beograda i Banjaluke, ali i Jieve stavove o opredeljenju Srbije između Rusije i Evropske unije.



U prilog tome da njegovo novo nameštenje neće proteći bez bure svedoče i Dodikove izjave da je Ji “olupina bivše američke administracije koja vodi antisrpsku politiku“, ali i jučerašnja da je “šarlatan”. Dodik je čest gost Beograda, a iako predsednik Aleksandar Vučić uvek naglasi da poštuje celovitost RS, nije teško prognozirati da nisu isključene i opomene Srbiji zbog problematičnih izjava.

Imajući u vidu da je Ji nedavno usred Beograda jasno poručio Srbiji da ne može da sedi na dve stolice aludirajući na blizak odnos sa Rusijom, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da očekuje pritiske, ali da će se Srbija držati dosadašnje spoljne politike.

- Ako Sarajevo bude rešenje za Jia, nije isključeno da to znači da Zapad prepoznaje BiH kao sledeću moguću kritičnu tačku na Balkanu, ali i da na tom području želi jači uticaj. Srbija će se držati spoljne politike i kursa koji je i do sada praktikovala - rekao je Dačić.



S jedne strane Dodik, s druge odnosi prema Moskvi, izazovi su zbog kojih bi Srbija mogla da se nađe pod Jievom lupom, što potvrđuje i direktor Centra za regionalnu politiku Aleksandar Popov.

- U poslednjih šest meseci Amerika je počela da obraća više pažnje na region. Videlo se da posle Makedonije SAD okreću fokus na BiH, što se moglo naslutiti i po spekulacijama o Dejtonu dva. Amerika želi daleko aktivniju ulogi u BiH. Hojt Ji znači dolazak čvrste ruke u region, a činjenica je da kada ima čvrste ruke, tada se stvari ne otimaju kontroli često. To će se odnositi na disciplinovanje Dodika, ali i Bakira Izetbegovića koji takođe daje izjave koje je ne doprinose pomirenju. Ujedno, za Srbiju njegov dolazak znači traženje da se konstruktivno ponaša u odnosu prema BiH. Srbija ima i druga dva balasta na vratu, Kosovo i Rusiju. Mislim da se oko te dve stvari ulazi u završnicu i da će u naredne dve godine mnoge stvari biti bistrije i da bi Ji mogao da ima veliku ulogu - kaže Popov.

Ipak, docent Fakulteta političkih nauka Boban Stanojević kaže da u Srbiju pogrešno Jia percipiraju kao neprijatelja.

- To je pogrešno, on sprovodi zvaničnu politiku SAD prema Zapadnom Balkanu. Ništa ne radi po svom nahođenju, ništa za šta nema podršku svojih poslodavaca - zaključuje Stanojević.

Hojt Ji je dospeo u žižu javnosti u regionu sredinom prošle godine, nakon što je nakratko smirio uzavrele političke prilike u Makedoniji (formiranje vlade) i Albaniji (održavanje izbora).

Dodik: On je šarlatan

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je juče da je sasvim nebitno gde će američki diplomata Brajan Hojt Ji biti ambasador jer je, kako kaže, on prošlost, a politika garniture kojoj pripada je neprijateljska prema RS.

- On je malo pokušao da bude veći igrač nego što mu pripada, ali u svakom slučaju on je prošlost. Gde će on biti ambasador, to je nebitno, može da bude i u Sarajevu, ali politika te garniture, bivše administracije SAD, bila je loša i neprijateljska prema RS i mi smo se tako odnosili prema njima - rekao je Dodik.

Komentarišući da li je Ji dobio veći značaj nego što mu pripada, Dodik kaže:

- On je jedan šarlatan koji je ovde pokušao da sprovodi neke ideje jednog užeg kruga ljudi na Balkanu. Tako su pokušali i sa pričom o Dejtonu dva. To nije nova ideja, nju su pre deset godina plasirali pojedini Amerikanci u Sarajevu koji su smatrali da je baš tad bilo vreme za novi Dejton, čime bi se ukinuli entiteti i stvorila unitarna i jedinstvena Bosna - rekao je Dodik.

(Blic)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

perspektiva=0

10.01.2018 14:26

Kada udari bolesno ambiciozan na jednog istog takvog onda se narodu lose pise.

ODGOVORITE
Name

CH

10.01.2018 15:08

Srbi budimo slozni niko nam nista ne moze.

Name

Re

10.01.2018 15:59

A dje u Svici vam nemoze niko nista.To da jer i vi tamo neradite nista.

Name

NEMA RAZLOGA

10.01.2018 14:31

NEMA RAZLOGA DA GA HOJT DIRA, UPROPASTIO JE I UTUKO SVE SRBE. BAŠ PO PLANU.

ODGOVORITE
Name

Focak

10.01.2018 15:07

Upravo tako. Juce slavim dan republike u Foci danas u Gorazde na posao.

Name

lemilica

10.01.2018 15:54

...to fočak,legendo...svima si sve rekao,ali niko ne konta ništa..još da si pasoš dobio..haha

Name

AH TA

10.01.2018 14:33

Odlazeća administracija.

ODGOVORITE
Name

He

10.01.2018 14:35

Ova slika gore sve govori... Bakiroglu nešto švrlja a Mile i Željka se sve smijure..... Trio terrible.. jedna priča iza zatvorenih vrata a onda petljanje narodu... O Srbi i Bošnjaci, probudite se. Nemate vi problema medjusobno. Ovi zaoukružuju svoje torove gdje ce vladati, ko u srednjem vijeku, ista fora. Srpska zemlja nije 49%, nego 64 posto, i Drvar i Grahovo herojsko. Čak smatram i zasigurno mislim da ako Srbi zagrle BiH kao svoju bez entiteta onda su opet suvereniji vlasnici na svojoj 64 posto zemlje. Srbija je odmah tu uz "nevidljivu" granicu, a Turska bogami daleko. I onda zajedno u EU i Boşnje mogu da "oprostiš nešto s..ti", koliko hoće. Onda su Srbi u jednoj legalnoj zajednici, opet.

ODGOVORITE
Name

Zoki

10.01.2018 14:52

Sta ono Dodik izjavi za Hojt Jia,da je olupina,e moj Predsjednice taj tvoj jezik ce ti doci glave,najbolje se pokri usima po glavi jer sve sto izjavis pravis problemRSoj.

ODGOVORITE
Name

Pendula

10.01.2018 14:58

Ja mislim da je Dodiku odzvonilo ,a i Republici Srpskoj covjek je unistio sve i ovaj dolazi samo da ugasi svjetlo RS-U zivi bili pa vidjeli ,dosta je bilo kurcenja iz Banja Luke SVIMA !

ODGOVORITE
Name

Re

10.01.2018 15:45

Mislim da ce Bruce Lee napraviti isto kao u Rumuniji(postavio novu drzavnu tuziteljicu ona zatvorila 700 politicara)i Makedoniji(polako krecu istrage i zatvaranja).

Name

lemilica

10.01.2018 15:55

..apsolutno 100%.

Name

Ukoliko Je Tako Re,

10.01.2018 21:30

onda je Ji sudija sa velikim ovlastenjima .,a ne dipl -predstavnik, koji ce da lovi srbe i zatvara,oduzimajuci im njihova prava u maticnoj zemlji " to bi znacilo nesto kao "teroristicni cin "sa ovlastenjem , mislim da ce se tek onda narod probuditi i dici na noge , savetujemo mu da se bavi samo svojim,i nikakoga umesavanja u druge stvari ,tako nesta slicno je poceo jdan amigo 'talianskog porekla ,sloveniji solit i pamet ;pa smo ga brzo ucutkali :te sa ovim isto BL mora postupiti .

Name

Bosan@c

10.01.2018 15:17

DAYTON 2 DOLAZI. DOĐIK ODLAZI. TO je glavni zadatak novog ambasadora u Sarajevo.

ODGOVORITE
Name

Petar

10.01.2018 16:07

Srbi nisu protiv DEJTONA 2. U DEJTONU 2 tražićemo još veću decentralizaciju BiH. Protiv separatizma sam isto kao što sam bio protiv separatizma 1992-1992. godine ali Srbe tada niko nije pitao za to. Nije mi tijesno da živim u BiH u kojoj postoji jaka REPUBLIKA SRPSKA. Lijep pozdrav.

Name

Sa strane

10.01.2018 16:48

@bosanac: Sigurno su tebe obavestili. Reći ću ti samo jedno - bolje da Ameri brane vas, nego da brane nas. Koga god su oni branili, čiji su interes "štitili", taj je danas u izbegličkim kolonama. Ako čekaš da ti neko drugi kuću uredi, idi i ubij se, za života nisi.

Name

popara

10.01.2018 15:36

Za Ameriku su veoma znacajni oni koi su na njihovoj crnoj listi,na kojoj je i M.Dodik.Ostali,koji nisu na toj listi su manje znacajni.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

10.01.2018 17:03

Tačno! Niste im bitni. Upotrebiće vas za svoj interes, kao i milione muslimana, a onda će se oktenuti i otići negde drugde. Uostalom, jednom su vas već branili i podržavali. Znaš kako to izgleda... Bolje smo prošli mi koje su bombardovali.

Name

DOXA

10.01.2018 15:38

Pa nije LEE glup da udara na Milu i Bakira udri po narodu uvedi te ponovo vize za EU povecajte svotu novca na 3000 Eura za prelazak granice pravite nemoguce guzve na granicama sa EU pas vidis kako obadvojica lete ko Laste....

ODGOVORITE
Name

NESO BL

10.01.2018 15:43

Mocni Hojt Ji! Mesara mileta nocna mora!!!

ODGOVORITE
Name

BABA11CC

10.01.2018 15:46

Mesar mile je gotov! Stize Hojt!

ODGOVORITE
Name

BABA11CC

10.01.2018 15:46

Mesar mile je gotov! Stize Hojt iz odlazece americke administracije!

ODGOVORITE
Name

Di

10.01.2018 15:47

Zasto i bakira? na koji nacin bakir krsi Dejton?

ODGOVORITE
Name

Re

10.01.2018 18:00

Bakira ne moze ni da hoce,ne da Sebija nikom da se mijesa u njezin poso.

Name

OPET JA

10.01.2018 15:50

Crno se pise propalom miletu!

ODGOVORITE
Name

OPET JA

10.01.2018 15:51

Crno se pise propalom miletu!

ODGOVORITE
Name

NEKO IZ MASE

10.01.2018 15:53

Moćan igrač pred kojim je i Vučić drhtao! A miš mile ce da gmiže i puzi jer sankcije će biti pojačane!

ODGOVORITE
Name

lemilica

10.01.2018 16:02

..kakva korist od 49 % teritorije,kad na njoj ostane 49 srba,zar nije bolja jedna bih, da se srbi namnože i time ih unište,kao što to rade muslimani.. -u čemu se ogleda srpstvo..u pucanju za božić i slavljenju slave..crkve prazne,crkveni svetitelji se ne poštuju,čak se gazde srbi sprdaju sa tim danima i rade kao u vrjeme tite i sad kažemo smeta nam bakir..nikad..da su kod bakira srpske domaćice koje rade po prodavnicama bi dobile dva dana za svoju krsnu slavu,dok kod silnih srpskih gazda dobiju dan za slavu,kao da idu u goste,a ne da pripremaju doček za goste

ODGOVORITE
Name

Parada

10.01.2018 16:04

Gospodo, nakon jučerašnje grandiozne parade, šta je danas za ručak?

ODGOVORITE
Name

Re

10.01.2018 16:56

Solo BDP.

Name

Patriota

10.01.2018 16:57

...je.. vas ju americki terorista dosta kakve komentare pisete uhvatite se posla .Sta vas interesuju parade i sta ce se jesti Sta je tebe briga sta ko jede Vodi svoju brigu.

Name

PARADA

10.01.2018 17:22

SVI SU DOLAZILI I ODLAZILI I EVO I NAROD ODE. OVO ĆE BITI NICIJA ZEMLJA.

Name

Mali Hoyt I Veliki Baja

10.01.2018 17:58

Dakle za sljedeci veliki praznik 9. januar plan je sljedeci. Kad Hoyt dodje da se odmah ode kod njega i zatrazi dozvola da se na trgu Krajine podigne grandiozni spomenik plavom Ronhillu sve sa maketom fabrike u pozadini. Da se u crvene pasose ubaci Hoytova viza za sve hodocasnike koji ce u ta blagdanska vremena da hodocaste u Rovinj pred zid placa,zid pored ulaznih vrata zatvorene fabrike gdje ce se odrzavati takmicenja u narikanju i besede velikih umova,kao i citanje citata iz knjiga Nikole iz vremenske prognoze,a posebno one Kako kupiti stan u Becu za pocetnike i druge Ekonomska analiza odnosa cijene krompira i njen uticaj na promjenu dresova pred i poslje izbora. Poslije mozda dodje i Goci bend da malo zabavi hodocasnike a mozda i princeza sa bijelom cizmom procita koji odlomak iz svoje Bajke o velikom i malom, a ako Hoyt Ji pristane za kraj programa bi prvi papak njegovog visocanstva iz Bakinaca i konacno precjednik svoje stranke koju ne bi bio red da napusti pricao dogodovstine vezane za njegov blistav ratni put,i njegov nemjerljiv doprinos demokratizaciji drustva. On je za ovo zadnje najpozvaniji u evropi cijeloj jer nema ni jedne stranke koja se oanovala a da ima vise od 2 autobusa clanova kojoj on nije bio clan. Nadajmo se da ce Hoyt moci sve da organizuje,a prije toga ce da sakupi sve pobrojane na savjetovanje o predlozenom u kpz Foca

ODGOVORITE
Name

Da da

11.01.2018 06:52

Hoce, on je vedeta USA politicara. Kad ne znas sta ces sa nekim onda ga posaljes za ambasadora , isto sto nasi postavljaju bezvrijedne savjetnike.

ODGOVORITE
Name

Grk

11.01.2018 10:36

Kako moze japanac biti ambasador amerike? Neka ide tamo u Kinu odakle je dosao!

ODGOVORITE
Name

cicvara

11.01.2018 11:54

Pisete nebuloze,narocito neki popara.Amerikanci sto su Srbima ucinili zla,ucinili su.Da ce nam uciniti jos neku stetu,nema od toga nista.Pratimo i posmatrajmo ili zivi bili....

ODGOVORITE
Name

Atasevac Drvarski

12.01.2018 17:52

Kome,treba njegovo misljenje.on je mali birokrata tamo neke administracije.koga on treba...zasto ga forsirate,nebitan sto posto.

ODGOVORITE