Makron ne želi “dijeliti lekcije“

Emanuel Makron ne želi da se javno izjašnjava i da dijeli "lekcije" Kini o ljudskim pravima jer je to "potpuno neefikasno".

Svijet 10.01.2018 | 12:19
Makron ne želi “dijeliti lekcije“
"Postoje razlike između nas koje su povezane s našom istorijom, dubokom filozofijom i prirodom naših društva", rekao je francuski predsjednik u utorak uveče tokom zajedničke izjave s predsjednikom Kine Si Đinpingom.

"Mogu da se zadovoljim dijeljenjem lekcija Kini govoreći o tome francuskoj štampi. To se ranije mnogo radilo i nije dalo nikakve rezultate", rekao je Makron novinarima tokom posjete jednog umjetničkoj galeriji u Pekingu.

Jelisejska palata saopštila je prije Makronovog puta Kini da će francuski predsjednik pomenuti ljudska prava privatno, dok Makron odbija da o tome govori javno. "To je potpuno neefikasno. Vjerujem u diplomatiju uzajamnog poštovanja. Treba da radimo dugoročno", dodao je on.

Organizacija Hjuman rajts voč zatražila je od Makrona da "javno" traži od Sija da poboljša pitanje poštovanje ljudskih prava. Ta organizacija se posebno osvrnula na slučaj Liu Sije, udovice dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Sijaoboa, koja je u kućnom pritvoru bez zvaničnog krivičnog postupka protiv nje.

Makron je takođe zamoljen da pomene Ujgure, kinesku muslimansku manjinu, koja se žali na vjersku, društvenu i ekonomsku diskriminaciju.

Francuski predsjednik je potvrdio da je tokom posjete Kine pomenuo pitanje ljudskih prava.

"Prenio sam tu zabrinutost predsjedniku Kine, koji zna da one postoje u Evropi, posebno o pitanju sloboda i univerzalnih prava. Znam da je za njega to važna tema", rekao je Makron.

"Postoje razgovori, ali ne pred novinarima, ne pred svima, već iza zatvorenih vrata u četiri oka, koje mogu da budu korisne i daju rezultate. Takvim razgovorima dajem prednost", dodao je predsjednik Francuske koji danas završava prvu posjetu Kinu od dolaska na vlasti.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mermer

10.01.2018 13:23

Sta trazi macron u Kini nemoze se na dvije stolice nekide kod Amera

ODGOVORITE