SDS u Brčkom obilježio Dan RS

OO SDS Brčko danas je polaganjem vijenca na Spomenik srpskim braniocima Brčkog obilježio 9. januar Dan Republike Srpske i 26. rođendan u prisustvu velikog broja članova i simpatizera.

Republika Srpska 09.01.2018 | 20:04
SDS u Brčkom obilježio Dan RS
Uroš Vojnović, predsjednik brčanskog SDS-a kazao je da SDS u Brčkom svake godine obilježava 9. januar odajući poštu svima onima koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske.

"9. januar je sveti dan za srpski narod zapadno od rijeke Drine jer se na taj dan prije 26 godina pokazala velika sloga među Srbima koji su branili svoja vjekovna ognjišta" - kaže Vojnović i dodaje da se pouke iz prošlosti trebaju izvući da bi nam budućnost bila svjetlija.

Despot Vuković, jedan od osnivača SDS-a u Brčkom, čestitajući svim Srbima 9. januar Dan Republike Srpske kazao je da je Srpska stvorena da bi Srbi mogli da žive u miru, a za koji se morala platiti visoka cijena - a to su ljudski životi.

Republiku Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, Republika Srpska ima 1.170.342 stanovnika i 414.847 domaćinstava.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pasos

09.01.2018 19:42

Posto je ovaj izdajica Mikokrad "uspio" za svoje vladavine izgubiti grad Brcko,koje de fakto vise nije u sastavu Republike Srpske,izgleda da ce nam oni pasosi,sto dijeli,jedino sluziti da mozemo prelaziti kroz distrikt iz Isticnog u Zapadni dio Republike Srpske.Glasaj stoko,glasaj i kao prkosi svima umjesto da prkosis njemu.On je izgubio teritoriju grb i himnu.Glasaj slamu jela.

ODGOVORITE
Name

re

09.01.2018 22:13

Pa to je bijo uslov da dodje na vlast tj da potpise dokument o izdvajanju iz RS,

Name

marcelo

10.01.2018 09:49

Da smo "Mi" vladali bolje,on nikada nebi dosao na vlast.Mnogo je vremenaproslo,da li smo se promjenili?Ne..guramo glavu u pjesak i ljutimo se na narod.Narod opravdano nevjeruje nikome.Tamo vladaju tajkuni,kod nas glavnu rjec vode tajkuni,a radnike tretiraju kao robove pa hoce da glasaju za njih.Narod je u beznadju zato se mladi iseljavaju.Dosta vise lazi svi su isti. Razlika je smo u 100 gr.

ODGOVORITE