RS - garant mira i opstanka Srba

U bijeljinskoj kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih srpskih mučenika danas je služena liturgija povodom zavjetne krsne slave crkve i Dana Republike Srpske.
"Republika Srpska je trajna kategorija i garant mira i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima", poručeno je na ovom svetom mjestu.

Republika Srpska 09.01.2018 | 12:39
RS - garant mira i opstanka Srba
Republika Srpska je za svog zaštitnika odabrala Svetog arhiđakona i mučenika Stefana, jer smo još 9. januara 1992. godine željeli da poručimo trajno opredjeljenje srpskog naroda.

"Naše opredjeljenje nije nasilje, nego strpenje, trpljenje i sloboda i zbog toga smo za krsnu slavu i Dan Republike Srpske odabrali taj datum kada se proslavlja sveti arhiđakon Stefan, čovjek koji nije bio nasilan, nije bio siledžija, nije bio dželat, nego se molio Bogu za svoje dželate koji su ga kamenjem ubijali.



I mi se molimo za sve ljude, za sve stanovnike Republike Srpske da nam da Bog svima mudrosti, strpljenja i mira", poručio je protonamjesnik Vaso Popović, pravoslavni vojni sveštenik.

Život u slobodi je najveća vrijednost i oni koji su bili svjesni te vrijednosti dali su život da bi mi danas živjelu u našoj otadžbini u Republici Srpskoj, rečeno je na ovom svetovini.

"Zabraniti nekom da slavi krsnu slavu, da slavi Dan Republike Srpske je neprihvatljivo. I smatram da sve što nam budu više zabranjivali, mi ćemo to slaviti veličanstvenije", poručio je Ignjat Đorđić, demobilisani borac Vojske Republike Srpske.


"Mislim da je Republika Srpska trajna kategorija, a na nama političarima je da budemo jedinstveni po pitanju nacionalnih interesa", rekao je Slaviša Marković, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Posebna vrijednost je što Dan Republike Srpske proslavlja sve više mladih koji baštine tradiciju odbrambeno-otadžbinskog rata, istaknuto je na svečanosti.



(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bajker

09.01.2018 14:26

Gdje je Kacavenda fali vam on . On je trebao bit u prvom planu .

ODGOVORITE